Türkiye’de babaların çocuklarla ne düzeyde ilgilendiğini ortaya koymak amacıyla, Bernard Leer Vakfı desteği ile Boğaziçi Üniversitesi Hümanist Büro ve Frekans Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de 0-8 Yaş Arası Çocuğa Yönelik Ev İçi Şiddet” araştırması, babaların ev içi sorumluluk almadıklarını ortaya koydu.
Türkiye’de, babaların aile içindeki rolleri ve üstlendikleri sorumlulukları çocuklara gerekli katkıyı yapmadığı gibi, babalar ev işlerinde de yardımcı olmuyor.
Araştırmaya göre, düzenli olarak yemek yapan babaların oranı yalnızca yüzde 3,6. Her 100 babadan sadece 3’ü temizlik yaparken, 100 babadan sadece 2’si çamaşır yıkıyor. Ortalama her 2 babadan biri ise alışveriş yapıyor ve çocuklarla ilgileniyor.
Türkiye’de Babalar Çocuklara Vakit Ayırmıyor
Türkiye’de babaların çocuk bakımına katkısı da oldukça düşük. Boğaziçi Üniversitesi Hümanist Büro ve Frekans Araştırma tarafından elde edilen verilere göre, babaların yalnızca %3,4’ü çocuğun altını değiştiriyor. Her 3 babadan yalnızca biri çocuklarla beraber oyun oynuyor ya da çocuklarla beraber geziyor.
Araştırma sonuçlarına göre, çocukla geçirilen zaman anne ve babalara göre değerlendirildiğinde ise çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Annelerin %87,7’si çocuklarla sorunları üzerine konuşurken, bunu yapan babaların oranı %8,4. Her 10 anneden 8’i çocuklarla birlikte parka giderken, bu sayı babalarda yalnızca bir.
“Babaların Çocuk ve Ev ile İlgilenmesi için Uygulanabilecek Politikalar”
Araştırma kapsamında, çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından babaların rolünün artırılması gerektiği vurgulanırken, birçok ülkede babaların çocukları ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk almasını teşvik edecek programlar uygulandığı ifade ediliyor.
Babalık İzinleri
Babalık izni, baba ile çocuğun ilişkisinin artmasını sağladığı gibi, babanın sorumluluk almasına da ortam hazırlıyor. Türkiye’den 2015 yılına kadar bulunmayan babalık izni ile ilgili yasa, 2015 Nisan ayında onaylandı. Yasaya göre, Türkiye’de işçi babaların 5 günlük babalık izni var.
“Özellikle orta ve düşük gelirli ülkeler için anne ve babaların birlikte veya ayrı katıldıkları çocuk gelişimi ve olumlu ebeveynlik gibi konuları da içeren eğitimler gündeme geliyor.
“Özellikle hamilelikten başlayan ve çocuk en azından ilkokula başlayana kadar devam eden bu gibi eğitimler ev ziyareti temelli veya merkez temelli olarak yürütülebiliyor.
“Bu eğitimleri mevcut sağlık, eğitim, çocuk bakımı, istihdam vb. gibi hizmetler ve altyapılara entegre ederek yaygın, erişilebilir, ücretsiz ve kaliteli olmasını sağlamak mümkün.”
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Babaların İlgisizliğine Yol Açıyor
Araştırma kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, erkeklerin çocuk sahibi olma sorumluluklarına da etki ettiği vurgulanırken, algı değişikliği ile babaların olumlu yönde değişebileceği belirtildi. Babaların aile içinde daha fazla sorumluluk sahibi olması ve özellikle çocukların ergenlik dönemine kadar babaların yakından ilgilenmesini sağlayabilecek politikaların geliştirilmesi gerekiyor.
Kaynak: bianet.org