Çocukların kişilik yapısının geliştiği dönem olan 3-6 yaş aralığı aynı zamanda yeteneklerinin de geliştirilmeye en açık olduğu dönem olarak biliniyor. Dolayısıyla bu dönemde çocukların yakından izlenmesi önem taşıdığı gibi, farklı etkinliklere katılmasını sağlamak da önem taşıyor.
Çocukların en hızlı öğrenme süreçleri 3-6 yaş aralığında gerçekleştiği gibi, 18 yaşına kadar çocuklar sahip oldukları yetenekleri hızlı bir şekilde geliştirebiliyor. Bu yaştan sonra belirli bir alandaki yeteneği geliştirmek zorlaşıyor. Bu nedenle çocukların erken çocukluk dönemi ve okul çağında doğru yönlendirilmeleri ve yakından takip edilmeleri büyük önem taşıyor.
Çocuklar, ebeveynleri tarafından genellikle okuldaki başarılarına göre değerlendirildiği gibi, bu durum mutsuz ve tatminsiz bireylerin yetişmesine yol açabiliyor. Dolayısıyla ebeveynlerin okuldaki başarının yanı sıra, çocukların diğer yeteneklerinin de farkına varmaları ve çocuğun bu yeteneklerinin farkında varmasını sağlamak çocuğun geleceğini doğrudan etkiliyor.
Çocukların akademik zekasının yanında 9 farklı zeka türü daha bulunuyor. Uzamsal, sözel, mantıksal-matematiksel, kinestetik, müziksel, içsel, sosyal, doğasal ve varoluşsal olmak üzere 9 farklı zeka türüne sahip olan çocukların ilgi duydukları alanda doğru yönlendirmeleri hem başarılı hem de mutlu olmalarını sağlıyor.
Çocukların Yeteneklerini Keşfetme
Çocukların yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlamak için, çocukların yakından izlenmesi önemli olduğu gibi, farklı aktiviteler ve ortamlarda bulunmaları da önem taşıyor. Bazı çocukların sözel, bazı çocuklarınsa sayısal yeteneklerinin daha fazla olduğu bilindiği gibi, bu durum çocuğun yeteneklerini anlamlandırmak için yeterli değil. Kültür, sanat, spor, bilim, doğa gibi farklı alanlarda çocukların çalışma yapmasına ortam hazırlamak ve etkinliklerin çeşitliliğini artmak son derece önemli olduğu gibi, çocuğun isteklerine önem vermek de şart. Zira insanlar genellikle yetenekli oldukları alanlarda çalışmaktan zevk aldığı gibi, yapmaktan zevk almadıkları işlerde genellikle yetenekli değillerdir.
3 yaşından itibaren çocukların ilgi alanlarını takip ederek ve onlara yeni alanlar açarak yeteneklerini keşfetmek mümkün olmaktadır. Çocuğun sahip olduğu yetenekleri doğru bir şekilde değerlendirmek için, bunların üzerine çalışılması gerektiğini de unutmayın.
Ebeveynlere Tavsiyeler
- Çocukların; spor, sanat, müzik, dans, bilim, edebiyat, yabancı dil gibi farklı alanlarda kendini geliştirebileceği ortamlar yaratın. Çocukların farklı atölye çalışmaları ya da etkinliklere katılmasını sağlayabileceğiniz gibi, evde de çocuklarla bu alanda çalışmalar yapabilirsiniz.
- Çocukların katıldığı atölye çalışmaları ya da evde birlikte yaptığınız etkinlikler ile ne kadar ilgilendiğini ve hangisini daha fazla sevdiğini anlamaya çalışın.
- Çocuğun yapmayı sevdiği şeyler üzerine konuşarak, neden bu alana ilgi duyduğunu öğrenmeye çalışın.
- Çocuğunuz örneğin müzik alanına ilgi duyuyorsa, yalnızca bu alanda çalışmalar yapması yerine, örneğin bilim, edebiyat gibi alanlara da yönlenmesini sağlayın.
Farklı alanlarda fikir sahibi olmak, çocukların düşünme becerilerini ve zekalarını olumlu etkilediği gibi, yeteneklerinin farkına varması açısından da önemlidir. Çocuğunuz spor yapmayı çok seviyor ve yalnızca futbol oynamak istiyor olabilir. Bu durumda, çocuğu doğru yönlendirerek, hem spor alanında kendini geliştirmesine yardımcı olmalı hem de farklı alanlarda bilgi sahibi olmasına ortam hazırlamalısınız.