Bebeğin doğru şekilde emzirilmesi, hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı açısından oldukça önemlidir. Doğru emzirme pozisyonları ile bebeğin daha nitelikli beslenmesi sağlanacağı gibi, gaz sorunları da en aza indirgenecektir.
Emzirme pozisyonunun ve sıklığının doğru şekilde ayarlanması, annenin bel ve sırt ağrıları yaşama olasılığını azaltacağı gibi, göğüs ağrılarını da azaltacaktır. Bunun yanı sıra, doğru emzirme yöntemleri ile bebeğin daha sık süt emmesini sağlamak mümkündür.
Bebekler, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, doğumu takip eden altı ay boyunca, yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra, bebeğin sindirim sistemine de zarar vermez. Anne sütünün faydaları ve besin değerlerinden faydalanmak için bebeğin doğru pozisyonlarda emzirilmesine dikkat edilmelidir.
Bebek Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeği emzirmeden önce ve emzirdikten sonra, göğsünüzü mutlaka silin.
- Emzirme süreci boyunca göğüs temizliğine dikkat edin, sık sık duş alın ve rahatsız etmeyen sütyenler kullanın.
- Beslenmenize dikkat edin ve gaz yapabilecek besinlerden kaçının.
- Stresten uzak durun ve sık sık dinlenmeye dikkat edin.
- Bebeği emzirirken, bir memeden yeterince süt içmesini sağlayın. Ardından bebeği diğer memeye yönlendirin.
Emzirme Pozisyonları
Emzirme pozisyonları seçerken, annenin en rahat olduğu ve bebeğin en rahat emdiği pozisyonun belirlenmesi önemlidir.
Çapraz beşik pozisyonu: Bebek yeni doğduysa ya da başını tutmakta güçlük çekiyorsa, çapraz beşik pozisyonu tercih edilmelidir. Çapraz beşik pozisyonu 0-3 aylık bebekleri en rahat emzirme pozisyonudur. Bebek anne göğsüne yaslandıktan sonra, diğer kolla bebeğin başının tutulması sağlanır.
Yatar pozisyon: Eğer anne yatakta doğrulamayacak ve dönemeyecek durumda ise, yatar pozisyon tercih edilmelidir. Yatar pozisyonda bebeğin altına yastık konuşarak, anneye paralel bir şekilde yatması ve bebeğin anne göğsünü kavraması sağlanmalıdır.
Beşik pozisyonu: Beşik pozisyonunda, anne bebeğin altını yastıkla destekleyerek, bebeği kucağına alarak emzirir. Bu pozisyonda annenin sırt ve bel bölgesinin rahat olmasına dikkat edilmelidir.
Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmeli?
Annenin, emzirme döneminde düzensiz ya da tek yönlü beslenmesi bebeğin zarar görmesine yol açabilir. Emziren annelerin protein ve demir bakımından zengin olan gıdalarla beslenmeleri önemli olduğu gibi, beslenmede hem hayvansal hem de bitkisel proteine yer verilmelidir. Bunun yanı sıra; balık, yeşil yapraklı sebzeler, peynir, yoğurt gibi gıdalar da emziren anne beslenmesi açısından önem taşıyor.
Bebeğin sağlıklı bir şekilde süt emmeye devam edebilmesi için annenin günlük ortalama 1800-2000 arası kalori alması gereklidir. Yetersiz kalori alımı, süt üretimini olumsuz etkileyeceğinden, bebeğin beslenmesine de zarar verir.
Emziren anne beslenmesinde, tüketilen gıdalar önemli bir yere sahip olduğu gibi, gaz yapan gıdaların tüketilmemesine de dikkat edilmelidir. Zira bu gıdalar, bebekte de gaz sorunu görülmesine yol açabilir. Emziren annenin, sağlıklı beslenmenin yanı sıra, düzenli olarak spor yapmaya ve dinlenmeye de vakit ayırması oldukça önemlidir.
Bebeğin en rahat olduğu pozisyona karar vermek için, emzirme pozisyonları denenebilir. Emzirme sağlığı için, emzirme pozisyonuna ve sıklığına dikkat edilmesinin yanı sıra, annenin düzenli beslenmesi ve dinlenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.