Yeni doğan bebekler için başlatılan uygulama ile, hastaneden taburcu olmadan, bebeğin doğumsal kalp rahatsızlığı olup olmadığı öğrenilebilecek.
Bebeklerde sık görülen ve önemli bir hastalık grubu olan doğumsal kalp rahatsızlığı, “nabız oksimetre testi” adı verilen uygulama ile artık yeni doğan bebekler hastaneden taburcu edilmeden tespit edilebilecek.
Yenidoğanlara uygulanacak olan “nabız oksimetre testi” ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Dilek Dilli, erken tanı oranının artmasının, tedavide önemli olduğunu söyledi. Bebeklerde en sık görülen hastalık gruplarından birinin doğumsal kalp rahatsızlığı olduğunu belirten Dilli, doğumun ardından 24 saat geçtikten sonra, taburcu olunana dek, bebeğe “nabız oksimetre testi”nin yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Nabız Oksimetre Testi Nasıl Yapılıyor?
Nabız oksimetre cihazının probunu bebeğin önce sağ eline daha sonra sağ ayağına bağlanıyor. Bu şekilde bebeğin kalp oksijen düzeyi ölçülüyor. Test bebeğin canını yakmadığı gibi, ölçüm süresi uzun sürmüyor. Ölçüm sırasında, bebeğin çok fazla hareket etmesi durumunda ise ölçüm yeniden yapılıyor.
Nabız oksimetre testinde, bebeğin kalp ritminin 90’dan düşük olması ya da el ve ayak ölçümlerinde 3’ten yüksek bir değer farkı görülmesi durumunda, bebek kardiyologa yönlendiriliyor.
Türkiye’deki bazı devlet hastanelerinde ücretsiz olarak uygulanmaya başlanan “nabız oksimetre testi” ile bebeklerdeki doğumsal kalp rahatsızlığı sorununun erken teşhis edilmesi hedefleniyor.