Kültür Sanat

100 Temel Eser konusunda çocuk görüşü alınacak

Çocuk Vakfı, 5 yıl boyunca sürdürülen 100 Temel Eser uygulamasının sonuçlarını değerlendirmek amacıyla rapor hazırlıyor.

Hazırlanacak rapor, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19,8,2004 tarih, 2004 / 60 ve 4.8.2005 tarih, 2005/70 sayılı genelgeleri ile ortaöğretim ve ilköğretim öğrencilerine okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik 100 Temel Eser uygulamasını çocuk hakları temelinde ve çocuğun gelişim hakkı çerçevesinde değerlendirmeyi esas alacak.

Çocuk Vakfı Çocuk ve İlkgençlik Edebiyatı Merkezi tarafından hazırlanacak rapor için 81 ilden çocuklar, veliler, sınıf, Türkçe ve edebiyat öğretmenleri ile program uzmanları, okuma programı uzmanları, çocuk gelişim uzmanları, çocuk hakları uzmanları, çocuk ve ilkgençlik kitabı yazarı ve çizerleri, kütüphaneciler, yazar ve yayıncı kuruluşları, eğitim sendikaları, kültür, sanat, edebiyat insanlarının görüşlerini almak üzere 8 ayrı mektupla görüş talebinde bulunuldu.

Çocuk Vakfı, 100 Temel Eser uygulamasının başladığı tarihten bu yana Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 Haziran 2009 tarihine kadar açıkladığı görüşleri, konu hakkında kamuoyundaki tartışmaları ve her iki genelde çerçevesinde yapılan değerlendirmeleri dikkate alarak hazırlayacağı raporu kamuoyuna ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacak.

100 Temel Eser’le ilgili her iki genelgenin Milli Eğitim Temel Kanunu’na, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ne, Türkçe ve Edebiyat Dersleri Programları’nın okuma alışkanlığı kazandırılması amacına uygun olup olmadığının incelenmesi ve uygulama tarihinden bu yana olumlu ve olumsuz etkilerinin tespit edilmesi amacıyla düzenlenecek rapor ülke ölçekli bir yaklaşımı esas alacak.

Çocuk Vakfı ilk kez 100 Temel Eser konusunda çocukların görüşünü alacak ve görüşleri rapora yansıtacak. İlköğretim 5.6.7.8. sınıflar ve ortaöğretim için belirlenen 100 Temel Eser’in içerik ve dış yapı özelliklerinin incelenmesi, listelerdeki Dünya edebiyatı örneklerinin uyarlama, kısaltma ve tahrif durumlarının araştırılması ve bu uygulamanın haksız ticari kazanca yol açan yönlerinin değerlendirilmesi raporun düzenlenme gerekçeleri arasında yer alıyor.

100 Temel Eser listeleri, Türkçe ve edebiyat değeri, çocuk gerçekliği, çocuk bakışı ve çocuğa göre’lik yanında klasik eserin nitelikleri bağlamında da yeniden gözden geçirilecek. 100 Temel Eser uygulamasının Türk çocuk ve ilkgençlik edebiyatına etkilerinin incelenmesi ise raporun bir başka bölümünü oluşturacak.

100 Temel Eser’in 5 yıllık uygulaması konusunda 135 kişi ve kuruma 8 ayrı mektup gönderen Çocuk Vakfı, 31 Temmuz 2009 tarihine kadar bildirilecek görüş ve değerlendirmeleri hazırlanacak raporu yansıtmayı amaçlıyor.

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in hazırlanacak 100 Temel Eser Raporu ile ilgili açıklaması ise şöyle: “Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2003 yılı Şubat ayında kitap tavsiye dönemini kapatan çok önemli bir karar almasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser uygulamasını başlatması yaman bir çelişki olarak eğitim tarihine geçmiştir.

İlköğretim ve ortaöğretimde 100 Temel Eser uygulaması başladığı günden bu yana tartışma konusu oldu ve gündemden hiç düşmedi.İlköğretim ve ortaöğretime yönelik zorunlu kitap okumasına dönüşen bu uygulama 5 yıl içinde tam anlamıyla 100 Temel Eser sarmalına dönüştü.

Okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla düzenlenen her iki kitap listesinde yer alan kitapların çoğunluğu özgün metinleriyle yayımlanmadığı gibi, Dünya edebiyatından seçilen örnekler uyarlama, kısaltma ve tahrif edilerek yayımlanmakta ve okutulmaktadır.

Dünya edebiyatından seçilen bir örneğin onlarca baskısının hiç birinin birbirine benzememesi bile genelgelerin iptaline yeterli bir nedendir. 100 Temel Eser konusunda ilgili bütün tarafların görüşlerini alarak hazırlayacağımız raporu kamuoyuna ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacağız.”

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir