Kültür Sanat

“Birimiz Hepimiz, Hepimiz AKUT”

Tiyatrokare ve AKUT- Arama Kurtarma Derneği çözüm ortaklığı yaparak Marmara Depreminin onuncu yılında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.

Nedim Saban ve Nasuh Mahruki gibi alanlarında saygınlık kazanmış isimlerin liderliğinde yürütülen proje aynı zamanda 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’un deprem kuşağında yer alması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip. Bu nedenle 2010 çerçevesinde gerçekleşecek faaliyetler arasında da yerini alacak.

Nedim Saban’ın yeniden hayata geçirdiği Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu prodüksiyonu olarak sahnelenecek çocuk ve gençlik müzikal oyunu “Birimiz Hepimiz Hepimiz AKUT” Eylül 2009 itibariyle izleyiciyle buluşmaya başlayacak.

Nedim Saban’ın 15 yaşında kurduğu ve bu proje için yeniden harekete geçirdiği Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenecek olan iki perdelik “Birimiz Hepimiz Hepimiz AKUT” adlı müzikal çocuk ve gençlik oyunu projesi yarının büyükleri olarak ülkemizin sorumluluğunu üstlenecek olan çocukları deprem ve genel anlamda doğal afetler konusunda bilinçlendirmek, sorumluluk almalarını sağlamak ve bilgilendirmek amacıyla AKUT ile birlikte yürüteceği önemli bir sosyal sorumluluk projesi.

Projede çocukları korkutarak değil tiyatronun sıcak atmosferi desteğiyle bilgilendirmek amaçlanıyor. Hepimizin de bildiği üzere Marmara depremi onuncu yılında ve bu konuda pek fazla yol alınamadı. Önemli olan bilgi toplumu yaratarak doğal afetlerin üstesinden gelebileceğimiz, bilgi sayesinde alacağımız önlemlerle maddi hasarlar olsa bile can kaybını engelleme şansı yakalayabileceğimiz bilgisini aşılamak. Bu projenin çocuk ve gençlere yönelik olmasının en önemli nedeni genç kuşağın algılarının daha açık olması ve birlik duygusunun aşılanması.

Bir kampanya gibi değerlendirilecek projede oyunun yanı sıra yapılacak deprem kitapçığı, klip çalışması ve tanıtım faaliyetleri geniş kitlelere ulaşılarak deprem ve doğal afetler konusunda daha bilinçli davranacak bir Türkiye hedefleniyor. Proje sponsorlar aracılığıyla desteklenirse çok daha geniş kitlelere ulaşılacak ancak sponsor desteği alınamasa da gerçekleştirilecek.

Projede yaratıcı ekipte Harun Öngören, Yeşim Alıç, Arda Aydoğan gibi önemli isimler yer alıyor. AKUT’da uzun yıllardır görev alan ve oyunu kaleme alan oyuncu, yönetmen ve eğitmen Harun Öngören, oyunun koreografisini üstlenen oyuncu ve öğretim görevlisi Yeşim Alıç, müzik direktörlüğünü yürüten uzun yıllar Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmenliği görevini yürüten opera sanatçısı Arda Aydoğan.

Ana tema şarkısını ülkemizin önemli yorumcu sanatçılarından Funda Arar seslendirecek. Funda Arar’ın da sosyal sorumluluk bilinciyle destek vererek seslendireceği şarkıya Akut arşivlerinden de yararlanılarak kullanılacak görüntülerin de yer aldığı bir klip çekilecek. Bu klip aracılığıyla da daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor.

Oyun Eylül 2009′ dan itibaren İstanbul’da sahne almaya başlayacak ve ardından iki ekipten oluşan oyun kadrosu tüm Türkiye’ye turneler aracılığıyla ulaşacak. Oyundan elde edilecek gelir AKUT ile paylaşılacak.
Projenin diğer bir önemli ayağı ise yine çocuklara yönelik olarak hazırlanacak ve başlangıçta 200.000 adet basılması düşünülen bir bilgilendirme kitapçığı. 

Oyun Özeti: Siz hiç konuşan bir çimento torbası gördünüz mü ya da konuşan bir selvi ağacı veya paslansa da eski gücünü kazanmak için çabalayan bir demir çubuk? ”

Zeki, sevimli bir o kadar da oyun oynamayı seven Önder, şu sıralar oyun oynamayı ders çalışmaya tercih ediyor. İhmal ettiği dersleri ise onun başına çok büyük işler açacak.

YARATICI EKİP

NEDİM SABAN
Robert Lisesi’ni 1986, New York Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nü 1990 yılında bitiren Nedim Saban, New York Üniversitesi’nde sinema ve televizyon eğitimi de almıştır. New York Üniversitesi’nde bitirme tezi olarak hazırladığı Jean Genet’nin “Hizmetçiler”(The Maids) ve Heinrich İbsen’in “Hortlaklar”(Ghosts) adlı oyunlarının rejisiyle, 950 rejisör arasından 3 kişiye verilen New York Theatre Workshop Reji Bursunu kazanmıştır.

Tiyatroya, 12 yaşında çocuk oyunları yazarak başlayan Nedim Saban’ın, bir çocuk oyunu Unesco tarafından Dünya Çocuk Yılında ödül almış ve İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahnelenmiştir. 1982 yılında, 15 yaşında Beş Kafadarlar Çocuk Tiyatrosu’nu kuran Saban, bu tiyatroda George Orwell’in “Hayvanlar Çiftliği” (Animal Farm) başta olmak üzere yedi adet çocuk oyununun yazarlık, yönetmenlik, oyunculuk ve prodüktörlüğünü üstlenmiştir.

Türkiye’ye döndükten sonra, 1992 yılında Tiyatrokare’yi kurmuştur ve bu tiyatroda rejisini yaptığı ünlü virtüöz Macide Tanır’ın başrolünü oynadığı Neil Simon’un “Müziksiz Evin Konukları”(Lost In Yonkers) ile, Avni Dilligil Özendirme Ödülü’nü almıştır. Ayrıca bu tiyatroda 100 kişinin oynadığı “Zeki Müren Müzikali” ve 1000 kez kapalı gişe oynanan, kendisine Selim Naşit En İyi Prodüksiyon Ödülü kazandıran “Şen Makas” (Shear Madness) ve usta oyuncu Erol Keskin’in yılın tüm erkek oyuncu ödüllerini topladığı, Nedim Saban’a Türkiye’nin en prestijli Afife Jale Yılın Prodüksiyonu Ödülü’nü kazandıran “Salı Ziyaretleri” (Visiting Mr.Green) oyunları başta olmak üzere pek çok oyun yönetmiştir. Müşfik Kenter’in yönettiği “Salaklar Sofrası”(Le Diner De Cons) başta olmak üzere pek çok oyunda oynamıştır.

Televizyon dizilerinde ATV’ de “İkinci Bahar”, TRT’de “Nasıl Evde Kaldım”, da oynamış, yine TRT’de “İki Oda Bir Sinan” adlı dizinin yapımcılığını üstlenmiş ve bu dizide çok sevilen Sinan rolünü oynamıştır. Bu başarılı dizi 2006 yılında tiyatro sahnesine taşınmış ve 150 kez perde açmıştır.

İş adamı kimliğiyle de çalışmalarını sürdüren Saban, 2003 yılında Nesa Gıda A.Ş ve Tombak Gıda A.Ş adlı şirketleri kurarak, Tatlıcı Tombak markasını yaratmış ve Türkiye’nin 5 bölgesinde 24 ayrı ilde 75 franchise ile hizmet vererek, kısa zamanda geleneksel tatları modern mekanlarda buluşturmayı başarmıştır.

Televizyon yazarı olarak, Show TV’ye dönemin en popüler yarışması Saklambaç (Dating Game) ve Süper Aile (Family Feud)’u yazan Nedim Saban, 1992 yılında Energy FM’de, Türkiye’nin ilk interaktif talk show programının sunuculuğuna ve yapımcılığına imza atmıştır.

Halkın telefonla katıldığı “Dr. Stress” çok popüler olmuş ve 13 yıl boyunca sırasıyla ATV, Star TV, Kanal 6 ve TV 8’de ekrana gelmiştir.

2005 yılında TV 8’de danışman olarak da görev alan Nedim Saban, televizyonda Kanal D için “Tartışma Büyüyor” adlı talk show ve ATV’de “Randevu” adlı yarışma programlarını da sunmuştur.

2009 sezonunda son olarak FOX TV’de “Kandıramazsın Beni” adlı yarışmayı sunmakta olan Nedim Saban, ayrıca Tiyatro Kedi yapımı “Figaro’nun Düğünü” adlı oyunda rol almaktadır. Saban, televizyon için yeni projeler üzerine çalışmaktadır.

Ödülleri
1979 yılında (12 yaşında) Unicef yarışmasında çocuk haklarıyla ilgili oyun yarışmasında birincilik kazandı.
1992 yılında Avni Dilligil Tiyatro Ödüllerinde Özendirme Ödülü Aldı.
1994 yılında Nokta Dergisinde Tiyatroda Doruktakilere aday gösterildi.
1993 Dr. Stress radyo programıyla Tabip Odası Ödülü aldı.
1994 Dr. Stress televizyon programıyla İnsan Hakları Derneği Ödülü aldı.
“Şen Makas” adlı oyunla 2003 Selim Naşit Tiyatro Ödülleri Yılın Yönetmeni ödülünü aldı.
“Şen Makas” adlı oyunla 2003 Selim Naşit Tiyatro Ödülleri Yılın Yönetmeni ödülünü aldı.
“Şen Makas” adlı oyunla 2003 Selim Naşit Tiyatro Ödülleri Yılın Prodüksiyonu ödülünü aldı.
“Salı Ziyaretleri” adlı oyunla 2004 Afife Jale Tiyatro Ödülleri Yılın Prodüksiyonu ödülünü aldı.

HARUN ÖNGÖREN – YAZAR / YÖNETMEN
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümü mezunu olan Harun Öngören, mezuniyetinin ardından tiyatroda rol aldığı Eşek Arıları, Keşanlı Ali Destanı, Töre, Fehim Paşa Konağı, Koltuk Sevdası, Yunus Emre, Bela, Acil Şifalar, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Tuci’nin Rüyası, Oz Büyücüsü, Günümüzde Karagöz Hacivat, Küçük Kız ve Yıldız, Kim O gibi oyunların yanı sıra reji asistanlığı ve ardından yönetmenlik yapmaya başlamıştır.

Rejileri arasında Kör Dövüşü, Oz Büyücüsü, Doğrular Manifestosu-Sokak tiyatrosu, Triaponozoma(sokak tiyatrosu), Kurtarıcı Kimdir, Keşanlı Ali Destanı, Ay Işığında Şamata, Kamyon, Dostluk Köprüsü, Romeo Juliet, Kral Çıplak, Damdaki Kemancı, Kuvvayi Milliye Destanı, Uzaktaki Yıldızlar, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı oyunlar sayılabilir.

Sanatçı televizyonda da Yılan Hikayesi, Kurşun Asker, Sus Sakın Söyleme, Yusuf Yüzlü, Serseri, Kumsaldaki izler, Asmalı Konak gibi başarılı yapımlarda da yer almıştır.

1995 yılından bu yana MAY mahalle afet yönetimi derneği ve LİDAM ARAMA-KURTARMA ekibi ve AKUT ARAMA –KURTARMA DERNEĞİ gibi Doğal Afetlere Müdahale gruplarında ve Arama Kurtarma ekiplerinde operasyonel personel olarak çalışan Harun Öngören, yurtiçi ve yurtdışında pek çok afet yardım faaliyetinde görev almıştır.

FAS El-Husayme ve Pakistan depremlerinde geri planlama grubunda ve merkez irtibat görevinde bulunan Öngören, okulları afette hazırlama projeleri kapsamında ulusal ve uluslararası çalışmaların içinde eğitmen-öğretmen olarak bulundu ve planlamada yer aldı. Uzun süre Sahne sanatları üzerine organizasyon ve tanıtım planlama işlerinde sorumlu olarak çalışan sanatçı aynı zamanda drama eğitmenliği de yapmaktadır.

YEŞİM ALIÇ – KOREOGRAF
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Mezunu olan Yeşim Alıç, Konservatuarın ardından Londra’da Laban Movement and Dance Centre, New York’da Alven Alley Dance Company ve Viyana’da Feldenkrais İnternational Training Programı gibi önemli topluluk ve programlara katılarak dans tiyatrosu konusunda eğitimini pekiştirdi.

Tiyatroda pek çok önemli projede koreograf ve oyuncu olarak görev alan sanatçının koreografisini üstlendiği oyunlar arasında Bir Şehnaz Oyun, Amadeus, Medea gibi oyunlar yer alıyor. Oyuncu olarak ise Figaro’nun Düğünü, Tarla Kuşuydu Jülyet, Nice Yıllara, Tekrar Çal Sam gibi oyunlarda rol alan sanatçı Tiyatro Kedi Yapımı olan Tarla Kuşuydu Jülyet oyunundaki performansıyla Afife Jale Tiyatro Ödülleri Komedi Dalında En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştür.

Sinemada Cumhuriyet, Güle Güle, Solgun Bir Sarı Gül projelerinde rol alan Yeşim Alıç, Televizyonda ise Ezo Gelin, Kaybolan Yıllar, Fırtınalı Hayatlar, Tutku Çemberi, Ana Kuzusu ve Kara Melek gibi başarılı yapımlarda rol almıştır.

Sanatçı 1994’den yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı Hareket ve Dans Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmakta ve 2004 yılından bu yana Dialog’da Anlatım İletişim / Hareket-Nefes ve Bedenle Tanışma /Doğru Duruş-Sağlıklı Beden dersi vermektedir. Alıç ayrıca çeşitli meslek gruplarına ve şirketlere Feldenkrais workshopları yapmaktadır.

ARDA AYDOĞAN -MÜZİK DİREKTÖRÜ
İlk sanat çalışmalarına piyanist Gülseren Sadak’la başladı. M.S.Ü. Devlet Konservatuarı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü’ne girdi. 1989 yılında dünyaca ünlü opera sanatçısı bas Kurt Moll’la sanat eğitimine devam etti. İ.Ü. Devlet Konservatuarı’nın yüksek lisans bölümünden mezun oldu. Ayhan Baran’ la çalışmalarına devam eden sanatçı, Avusturya Kültür Ofisi’nin “Genç Türk Yeteneklerini Tanıtma” programlarını katıldı ve Avusturya hükümetinin sanat bursuyla ” Mozarteum Müzik Akademisi”nde opera aktörlüğü ve konser şarkıcılığı dalında ihtisas yaptı .

Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında birçok konserler verdi. İstanbul Devlet Operası’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, kendisi tarafından kurulan CRR Opera ve Orkestra’sında solist sanatçı olarak baş rollerde yer aldı. Ayrıca kariyerine üst düzey yönetici olarak da devam eden Aydoğan , 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun kuruluş çalışmalarında yer aldı ve çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

1994 yılında CRR Konser Salonunun Genel Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevine
atandı. Yaklaşık on yıl görevde bulunduğu 2005 yılına kadar yaptığı çalışmalarla kurumu Türkiye’nin ve Avrupa’nın sayılı konser salonları arasına sokmuştur. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi CRR Opera Orkestra ve Korosunu , 1996 yılında CRR Senfoni Orkestrasını, 2003 yılında CRR Dans Tiyatrosu’nu kurmuştur ve aynı kuruluşların Genel Sanat Yönetmenliğini yapmıştır. 2007 yılında İstanbul Metropolitan Kültür Ve Sanat Platformunu kurmuştur. Özellikle genç sanatçılara destek olan Aydoğan, Türk kültür ve sanatının yurtdışında başarıyla temsil edilmesini sağlarken yurtiçinde de gelişmesine destek olmaktadır.

BİRİMİZ HEPİMİZ HEPİMİZ AKUT

Kreatif Danışman Nedim Saban
Proje Koordinatörü Palin Erkan
Yapımcı Bülent Seyran

Yazan ve yöneten Harun Öngören
Müzik Arda Aydoğan
Koreografi Yeşim Alıç
Orkestrasyon Oğuzhan Balcı

OYUNCULAR: Engin Korkmaz, Erdinç Doğancı, Meral Karagöz, Burcu Seçmeer, Ebru Kaymakçı,
Özge Günay, Burçhan Göze, Ethem Tuncay, Elyesa Evkaya, Ayten Ayrancı, Gülşah Sevilmiş, Selahattin Töz, Seyhan Zenberek, Elif Göksuner

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir