Kültür Sanat

Çocuklar İş Sanat’ta Buluşuyor

10 yıldır İstanbul’un kültür hayatında özel bir yer edinen İş Sanat, programının vazgeçilmez bir parçası olan çocuklara yönelik prodüksiyonlarına bu yıl da devam ediyor.

İş Sanat, bu sezon dört çocuk gösterisiyle tüm çocukları İş Kuleler’e davet ediyor. Geçen yıl çok ilgi gören Işıl Kasapoğlu’nun sahnelediği çocuk oyunu “Peter Pan” bu sezon da devam ediyor. Çocuklara klasik müziği öğreterek sevdirmeyi amaçlayan Mehmet Ali Alabora ve Emir Gamsızoğlu’nun gerçekleştirdikleri “Çocuklar için Notada Yazmayanlar” çocuklarla buluşmayı sürdürüyor. Işıl Kasapoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği birbirinden güzel Türk masallarından oluşan “Bilmelisin ki…” İş Sanat’ta sahnelenecek bir diğer çocuk tiyatrosu. Ek olarak Şubat ayından itibaren prodüksiyonunu İş Sanat’ın gerçekleştireceği ve Işıl Kasapoğlu’nun sahneleyeceği “Ben Kimim? Peer Gynt” (Per Günt isimli çocuklar ve gençler için oyunlu klasik müzik dinletisi başlayacak.

Bilmelisin ki… Her yaşam bir masal

İlk kez geçtiğimiz yıl izleyicilerle buluşan ve büyük ilgi gören “Bilmelisin ki…” adlı çocuk oyunu İş Sanat’ta yeniden sahneleniyor. Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği oyun masalsı anlatımı ve orta oyunu özelliklerini taşıyan kurgusuyla çocukları hem eğlendiriyor, hem de hayata dair yol gösterici bilgiler aktarıyor.

Oyunun kahramanı Ali’nin kimi zaman bir bilgenin yanında, kimi zaman bir kuşun kanadında gerçek ve hayal arasında yaptığı yolculuk esnasında hayata dair öğrendikleri bu keyifli ve eğitici oyunun konusunu oluşturuyor. Bu renkli yolculukta Bilge Dede, Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi Türk masal kahramanları da karşımıza çıkıyor. Şarkılar ve tekerlemelerle renklenen oyunda Doğu ve Batı dünyasının bilgeleri daha yaşanılası bir dünya için bilinmesi gerekenleri çocuklarla paylaşıyor. Ali’nin dünyasına konuk olan çocukları eğlenceli bir oyun izlemenin dışında yaşam boyu yanlarında taşıyacakları önemli dersler ve çeşitli sürprizler bekliyor. Dramaturgluğunu Yavuz Pekman üstlendiği oyunun müziği Alper Maral’a, koreografisi Maral Ceranoğlu’na, dekor, kostüm, mask ve kukla tasarımı ise Cem Yılmazer, Aslı Ataseven ve Sema Öztaş’a ait. Yardımcı yönetmenliğini Gülin Kılıçay’ın üstlendiği bu keyifli gösterinin oyuncuları ise Serkan Keskin, Yavuz Pekman, Güliz Gençoğlu, İrem Erkaya, Nadir Sarıbacak, Öyküm Elif Erdoğan, Banu Çiçek, Bülent Çolak, Ahmet Kaynak, Özlem Durmaz ve Elif Akşar.

Notada Yazmayanların Dünyasına Yolculuk

Oyuncu Memet Ali Alabora ve piyanist Emir Gamsızoğlu, geçen sezon gördükleri yoğun ilgi üzerine çocuklara klasik müzik sevgisi aşılamayı hedefleyen interaktif gösterilerini İş Sanat’ta sahneleyemeye devam ediyor. Çocuklar bu eğlenceli gösteri ile bebeklikten itibaren dinledikleri birçok ninniden, çok sevdikleri ünlü çocuk şarkılarına kadar klasik müziğin aslında kendilerine hiç de uzak olmadığını keşfediyor. Yıllarca klasik müzik sayesinde çok eğlenen ikili, bu eğlenceyi Türkiye’nin pek çok yerinde yetişkinlerle paylaştıktan sonra şimdi de İş Sanat’ta çocuklarla buluşuyor. “Klasik müzik deyince aklınıza ne geliyor” sorusundan yola çıkan gösteri çocukları klasik müziğin büyülü dünyasını keşfe çıkarıyor. Çocuklar hem gösterinin bir parçası olan soru cevaplarla öğrenecek, hem de klasik müziğin en güzel örneklerinden bir seçki dinleyecekler. Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora, çocuklara bildikleri melodileri dinletmek, bilmediklerinden keyif almalarını sağlamak ve müzikli hikâyeler anlatmak üzere müzisyen arkadaşları viyolonsel sanatçısı Jülide Canca ve keman sanatçısı Deniz Toygür ile birlikte İş Sanat sahnesinde olacaklar.

Peter Pan ve Maceracı Dostları

İş Sanat, hiç büyümeyen, asla da büyümeyecek olan Peter Pan ve onunla birlikte maceraya atılan diğer çocukların öyküsünü sezon boyunca küçük izleyicilerle buluşturmayı sürdürüyor. Haşarı ve isyankâr Peter Pan ile arkadaşları, çocukları, İş Sanat’tan “Düşler Ülkesi”ne doğru heyecanlı bir yolculuğa çıkaracak. Oyunu, J.M. Barrie’nin “Peter Pan ya da Büyümeyen Çocuk” adlı eserinden Zeynep Avcı uyarladı. Yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nun üstlendiği oyunun müzik, düzenleme ve sözleri ise Yaprak Sandalcı’ya ait. Peter Pan’ın yaratıcısı İskoçyalı yazar James M. Barrie, “Peter Pan ya da Büyümeyen Çocuk” adında bir oyun yazdığında, kahramanının milyonlarca kişiyi etkileyecek biri olarak ünleneceğini bilmiyordu. Yazar, 1904’te sahnelenmeye başlayan oyunu, 1911 yılında “Peter Pan ve Wendy” adıyla romanlaştırınca Peter Pan’ın dünya çapındaki serüveni de başlamış oldu. Roman o günden bu yana, kısaca “Peter Pan” olarak dünya üzerindeki dillerin hemen hemen tamamına çevrildi.

Barrie’nin, tanıdığı bir çocuk karakterinden hareketle, yani gerçek yaşamdan esinlenerek yarattığı Peter Pan, bir yandan çocukluğun saflığına, masumiyetine, yaramazlığına, neşesine sahipken, öte yandan da büyük bir insan gibi kararlarına sahip çıkan; gururlu, intikamcı ve savaşçı bir kişiliğe sahiptir. Bütün bunların üstüne bir de uçabilme yeteneği eklendiğinde Peter Pan, artık çocuklar kadar büyüklerin de düşlerini süsleyen biri olup çıkar. İngiltere’nin sıradan bir ailesi olan Darling’lerin üç çocuğu, Wendy, John ve Michael, bir gece Peter Pan’ın peşine takılır ve gökyüzünde süzülerek Düşler Ülkesi’ne giderler. Burada kayıp çocuklarla tanışır, Kızılderililerle, denizkızlarıyla karşılaşır, korsanların kötü ruhlu lideri Kaptan Hook’la savaşırlar. Çocuklar, nefes kesen pek çok macera yaşadıktan sonra bir gece yine havalanır, evlerinin penceresinden süzülerek içeri girerler ama bu kez yalnız olmayacaklardır. Oyunda kayıt ve düzenlemeler Özkan Turgay’a, kukla ve kostüm tasarımı Karina Cherés’e, dekor ve ışık tasarımı Cem Yılmazer’e, koreografi Maral Ceranoğlu’na ait. Oyuncular ise Ahmet Kaynak, Ani Haddeler Pekman, Asil Büyüközçelik, Banu Çiçek, Berkay Ateş, Berker Enhoş, Bülent Çolak, Burcu Doğan, Burcu Tekin, Elif Akşar, Evrim Şahintürk, Gökçe Sezer, Güliz Gençoğlu, İrem Erkaya, Mavisu Kasapoğlu, Nadir Sarıbacak, Nilüfer Alptekin, Öyküm Elif Erdoğan, Özlem Durmaz, Sarp Aydınoğlu, Sibel Altan, Serkan Keskin, Tansu Biçer ve Ümit İlban’dan oluşuyor.

İş Sanat’ın 2010’daki yeni prodüksiyonu Ben Kimim? sadece çocukları değil gençleri de kapsayan bir projeye imza atıyor. Oyunlu Klasik Müzik Konserleri dördüncü yılına girdi. Her biri dünyada ilk olma özelliği taşıyan bu projeler ile çocuklarımız çok küçük yaşlarda ciddi bir klasik müzik bilgisiyle donanıyorlar.
Ben Kimim? Peer Gynt (Per Günt) ile bu kez dünyada iki ilk bir arada gerçekleşecek. Birincisi; tiyatro repertuarının en önemli eserlerinden biri olan Norveçli usta yazar İbsen’in Peer Gynt adlı oyununun, Yaprak Sandalcı tarafından yine Norveç’in en ünlü bestecisi olan Grieg’in aynı adlı senfonik eseri üzerine şarkı sözleri olarak yerleştirilerek, çocuklar ve gençler için “Oyunlu Müzik” formuna kavuşmuş olması, ikincisi ise Grieg’in senfoni orkestrası için yazmış olduğu eserin Gürhan Eteke tarafından klarnet korosu için uyarlanmış olması. Oyunlu Müzik konserlerinde klasik müzik repertuarının temel taşlarını oluşturan dev yapıtlar, sahnede orkestra yanında yer alan profesyonel tiyatrocu ve dansçıların yanında yer alan çocuklar, gençler ve bu yıl ilk defa onlarla birlikte sahnede yer alacak olan anne-babalarıyla kocaman bir aileye dönüşen Koroporte ekibiyle canlanıyor, şarkılara dönüşüyor.
Sihirli değnekleriyle bir düş mucizesi yataran ekibin büyük ustaları; yönetmen Işıl Kasapoğlu, orkestra şefi Serdar Yalçın, koreograf Duygu Güngör, dekor ve kostüm tasarımı Karina Cheres ve usta tiyatrocu Ayla Algan.

İş Sanat Çocuk Program Rehberi

Ocak
10 Ocak Peter Pan 
17 Ocak Çocuklar İçin Notoda Yazmayanlar 
24 Ocak Bilmelisin ki… 

Şubat
7 Şubat Peter Pan 
21 Şubat Bilmelisin ki… 
28 Şubat Ben Kimim? Peer Gynt (Per Günt)

Mart
7 Mart Ocak Çocuklar İçin Notoda Yazmayanlar
14 Mart
21 Mart Ben Kimim? Peer Gynt (Per Günt)

Nisan
11 Nisan Bilmelisin ki… 
25 Nisan Ben Kimim? Peer Gynt (Per Günt)

Mayıs
16 Mayıs Ben Kimim? Peer Gynt (Per Günt)

Tüm çocuk oyunları Pazar günü ve saat 15.00’te sahnelenir. 

Adres : İş Sanat / İş Kuleler – Levent
Satış noktaları : Ana Gişe – 0212 316 10 83
Biletix – 0216 556 98 00
Yetişkin: 15 TL Öğrenci: 10 TL

Ücretsiz servis saatleri:
Taksim > İş Sanat: 14.00 Kadıköy > İş Sanat: 13.30
İş Sanat > Taksim: Gösteri sonrası İş Sanat > Kadıköy: Gösteri sonrası

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir