Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Pekin+15 etkinliği kapsamında kadınlara fırsat eşitliği sağlayan örnek projeler arasına alınan Kardelenler, New York’taki BM Merkezi’nde yapılacak panel ile tüm dünyaya anlatılacak.
Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, kızların eğitimi için 10 yıldır yürüttüğü “Kardelenler” projesini, 1-12 Mart tarihleri arasında New York’ta Birleşmiş Milletler Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikler kapsamında tüm dünyaya tanıtacak.
Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun organize ettiği, 1 Mart 2010 günü yapılacak “Türkiye’den bir başarı hikayesi: Kardelenler” paneline, BM Genel Sekreter Yardımcısı Rachel N. Mayanja, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, gazeteci-yazar Elif Şafak ve ODTÜ Uluslar arası İlişkiler 3. Sınıfta okuyan Kardelen öğrenci Güleser Çelik konuşmacı olarak katılacak.
Birleşmiş Milletler Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu tarafından kadınlara fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunan iyi uygulama örnekleri arasına alınan Kardelenler, katılımcılarla Birleşmiş Milletler çatısı altında örnek proje olarak paylaşılacak.
10 yıllık yolculuğunda 4 uluslararası ödül, 12 ulusal ödülle taçlandırılan ve “Türkiye’nin projesi” haline gelen Kardelenler’in Birleşmiş Milletler’de yapılacak panelinin ardından, National Geographic Channel fotoğrafçısı Tino Soriano tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan “Kardelenler” fotoğraf sergisi, New York Türk Evi’nde gerçekleştirilecek resepsiyon ile açılacak.
“Kardelenler” sosyal sorumluluk projesi ile 10 yılda yaklaşık 20.000 kız öğrenciye burs verdiklerini, bu süreçte; 8.666 öğrencinin liseden mezun olduğunu, 2.707 öğrencinin üniversiteyi kazandığını ve 755 öğrencinin de üniversiteden mezun olduğunu belirten Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Kardelenler BM etkinliğiyle ilgili şunları söyledi: “Turkcell olarak büyük bir gurur içerisindeyiz. 10 yıldır sürdürdüğümüz Kardelenler projesiyle kız çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliği yaratarak Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunuyor olmaktan derin bir mutluluk duyuyoruz. Birleşmiş Milletler çatısı altında Kardelenlerimizi örnek bir proje olarak tüm dünyaya duyuracağız. Diliyoruz ki Kardelenler, tüm dünyada ve Türkiye’de çok daha başarılı projelerin başlamasına vesile olur.”
Birleşmiş Milletler Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu hakkında
15 yıl önce Pekin’de gerçekleştirilen Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nda, Türkiye dahil 189 ülke tarafından kabul edilen Birleşmiş Milletler Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu, bugüne kadar özel ve kamusal alanda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik pek çok ilerleme kaydetti ve kadınların ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi karar alma mekanizmalarına katılımı yönünde önemli adımlar attı.
Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu ile ilgili gelişmeler, 5 yılda bir BM tarafından, ilgili tüm ülkelerin kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile değerlendiriliyor. Bu yıl üçüncüsü yapılacak değerlendirme toplantısı, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu tarafından 1-12 Mart 2010 tarihlerinde New York’ta düzenleniyor.
“Pekin+15” olarak adlandırılan organizasyonun öncelikli gündem maddesi, katılımcı ülkelerde kadınlara yönelik fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunan iyi uygulama örneklerinin paylaşılması olarak belirleniyor.