Kültür Sanat

İstanbul Modern’de ev aletleriyle “Tasarım Atölyesi”

İstanbul Modern, Paris’teki Centre Georges Pompidou’nun işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla düzenlediği “Genç İstanbul Modern” eğitim etkinliklerini James Dyson Foundation’ın desteğiyle gerçekleştirilen “Tasarım Atölyesi” ile sürdürüyor.

12 Ekim 2010-16 Ocak 2011 tarihleri arasında 6-12 yaş grubundaki çocuklara ve ailelerine yönelik gerçekleştirilen ücretsiz etkinlik, interaktif atölye çalışmalarıyla katılımcılara gündelik yaşantımızda sıkça karşılaştığımız süpürge, ütü, ekmek kızarma makinesi gibi aletler ve sünger, koli bandı gibi malzemelerle sıra dışı tasarımlar yaratma olanağı sunuyor.

“Tasarım Atölyesi”nde çocuklar nasıl çalıştığını pek düşünmediğimiz, düğmesine basmamız yeterli olan bu aletleri diledikleri gibi kurcalayıp, inceliyor. Elektrikli süpürgeyi, ütüyü, telefonu, kızarma makinesini parçalayarak, gündelik yaşamımızın bir parçası olan aletlerle belki de ilk defa bir keşfe çıkıyorlar. Bu keşif serüveniyle başlayan atölye programı, çıkarılan parçaların olağandışı biçimde bir araya getirilmesiyle sürüyor. Elektrikli süpürgenin sopası hayali bir robotun koca ayaklarına, ütünün metal yüzeyi robotun güneş enerjisiyle çalışan beynine dönüşebiliyor. Parçaların birleştirilme sürecinde çocuklar tasarım kavramını ayrıntılı olarak ele alıyor.

“Tasarım Atölyesi” üç aşamada tamamlanıyor:

Keşfet isimli aşama, çocukların evlerinde genellikle yapması yasak olan şeyleri bu atölyede özgürce yapabilmelerine olanak sunuyor. Çocuklar gündelik yaşantımızda kullandığımız ekmek kızartma makinesi, saç kurutma makinesi, telefon, radyo, daktilo, mikser gibi ev aletlerini kurcalıyor, söküyor ve parçalayarak bu aletleri yeniden keşfediyorlar.

Yeniden Yarat isimli aşamada sökülen ev aletleri, çocukların hayallerini yansıtan tasarımlarda bir araya getiriliyor. Görüntüsüyle, kullanılan malzemeleriyle, işlevselliğiyle, estetiğiyle derinlemesine irdelenen tasarım kavramı çocukların çalışmalarında somutlaşıyor. Çocuklar aletlerden sökerek keşfettikleri parçaları tasarımlarında kullanmak üzere seçiyor, kurguluyor ve olağandışı biçimlerde yapılar yaratıyorlar.

Çizim isimli aşama, çocukların tasarımlarını oluşturan malzemelerin resimlenmesini, tasarım sürecini yansıtan taslakların çizilmesini ve yaratılan tasarımlar için tanıtım afişlerinin hazırlanmasını içeriyor. Çocuklar program sonunda isim vererek, özelliklerini tanımlayarak ve kısa tasarım öyküsünü yazarak kimliklendirdikleri tasarımlarının afişlerini yanlarında götürebiliyorlar.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilen “Tasarım Atölyesi”, Pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00 ve 13.00’te okul grupları için; Cumartesi günleri saat 10.00 ve 13.00’te ve Pazar günleri saat 10.00’da çocuklar için düzenleniyor. Programa aileler Pazar günleri saat 14.00’de katılabiliyor. Süresi 90 dakika olan atölyelerin kontenjanı 20 kişi ile sınırlı.

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için Tel: 0212. 334 73 41

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir