Çocuk Vakfı’nca, 20 Kasım 2011, Pazar günü kutlanacak Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle, Çocuk Vakfı Kültürevi’nde çocuk buluşması düzenleniyor.
Özel Kalem Koleji ilköğretim öğrencilerinin katılacağı buluşmada çocuklar dünyaya seslenecek. Şair Arif Ay’ın yazdığıÂ bu yılki Dünya Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi’ni çocuklar okuyacak.
BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabulünün 22. yılında düzenlenecek çocuk buluşmasında Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, hakları çalınmış çocuklarla ilgili olarak, “Türkiye’de ve Dünyada Çocuğu ve Çocukluğu Konuşmaya Hazır mısınız?” konulu bir konuşma yapacak.
Bu yıl için belirlenen Türkiye’de ve Dünyada Çocuk Hakları temalı 12 soru:
⢠Türkiye’de çocuk algısının neden olduğu toplumsal sarmallar nasıl çözülebilir?
⢠0-18 yaş çocuk grubunun sağlıklı büyüme ve sağlığını korumadaki eşitsizlikler nasıl önlenebilir? ( Yaşama ve Sağlığımı Koruma Hakkı )
⢠Örgün eğitimde yapısal, yönetsel ve zihniyet değişimini sağlayacak felsefi bir paradigma hangi öncüllere dayanmalıdır? ( Gelişme Hakkı )
⢠Türkiye’de Çocuk Koruma Sistemi ile çocuk olguları arasında nasıl ilişki kurulabilir? ( Korunma Hakkı )
⢠Çocuğu ilgilendiren her konuda çocuk görüşünü almak amacıyla, Türkiye’de çocuğun özne durumuna gelmesi nasıl gerçekleşebilir? ( Katılım Hakkı )
( Çocuklar İçin Demokrasi )
⢠Çocuğa karşı her tür ayrımcılığın önlendiği bir Türkiye’ye ve Dünyaya nasıl ulaşabiliriz? ( Ayrımcılığın Önlenmesi )
⢠Çocuk hak ihlalleri, istismarı, çocuk yoksulluğu ve çocuğa karşı işlenen suçlardaki artışa karşın Türkiye’de ve Dünyada Çocuk sorunları niçin çözülemiyor ve erteleniyor?
⢠Yeni hazırlanacak Anayasa’da çocuklarla sözleşme imzalanması ve bütün yasaların çocuk haklarıyla uyumlu duruma getirilmesi için toplumun katılımına hazır mıyız? ( Medeni, Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Haklar )
⢠Türkiye’de ve Dünyada çocuk dostu bir medya düzeni kurulabilir mi?
⢠Çocuk hakları temelinde çocuk politikası hayal mi gerçek mi?
⢠BM Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiği 20 Kasım 1989’dan bu yana Dünya Çocuk Sorunları azaldı mı çoğaldı mı?
⢠Birleşmiş Milletler Örgütü ve Küresel Dünya Sistemi’nin çocuk sorunlarına yönelmesi ve Türkiye’nin Dünya Çocuk Hareketi’ne katkısı hangi düzlemde gerçekleşebilir?
Buluşmada, Çocuk Vakfı, Boyalıkuş Çocuk Kitabı Çizerleri Grubu işbirliğinde gerçekleştirilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilk 40 maddesini Türkiye’den 40 çizerin resimlediği ve Her Çocuk Haklarıyla Doğar sergi açılacakâ¦
Her Çocuk Haklarıyla Doğar!.. sergisinde eserleri yer alan çizerler
Arda Kaya, Anıl Tortop, Ayşe İnan Alican, Betül Akzambaklar, Betül Sayın, Buket Topakloğlu Gencer, Cem Kızıltuğ, Ebru Öztaylan, Elif Songür Dağ, Elif Varol Ergen, Emel Kehri, Ender Dandul, Ersin Şahin, Ferit Avcı, Füsun İyicil, Gamze Baltaş, Hatice Akbıçak Günel, Halûk Erkmen, Lebriz Rona, Mehmet Kehri, Mustafa Delioğlu, Mükremin Seçim, Prof. Dr. Nazan Erkmen, Necdet Yılmaz, Nural Birden, Osman Kehri, Osman Turhan, Özcan Şener, Saadet Ceylan, Serpil Şakar, Sevgican Pekmezci, Serap Deliorman, Sibel Demirtaş, Sumru Ekşioğlu, Soner Hizarcı, Sönmez Karakurt, Şafak Tavkul, Şükran Kırcı, Ülkü Ovat, Ümit Öğmel.