Çocuk Kulübü

Yumurta Suda Yüzer mi, Batar mı?

Yumurta suda yüzer mi, batar mı deneyi yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için yapılır. Haydi birlikte bu deneyin nasıl yapıldığında bakalım.

Başta söyleyelim: Sudaki kaldırma kuvveti, katı cisimlerin suyun yüzeyine çıkmasını sağlar. Tıpkı denizde yüzen bir şişe gibi. Yarısı su dolu bir bardağa yumurta atılıyor ve yumurtanın battığı görülüyor. Daha sonra aynı bardağa suyun yoğunluğunu arttırmak için, tuz ekleniyor. Tuzlu suya yumurta batırılıyor ve yumurtanın suyun yüzeyine çıktığı görülüyor.

Diğer yandan taze yumurta suya atıldığı zaman dibe çöker. Bayatladıkça ortaya doğru yükselir. Çok bayat yumurta suyun yüzeyinde kalır.

Bir günlük taze yumurta kırıldığında sarısının şekli yuvarlak ve düzgündür. Çevresinde saydam renkli yumurta beyazından bir halka ve onun da çevresinde yumurta beyazından daha ince bir halka olur. Suya konulduğunda yumurta yüzmez, dibe batar.

Bir haftalık yumurtanın sarısı yine düzgündür. Çevresindeki saydam yumurta beyazı biraz daha yayılır ancak hâlâ yuvarlak şekildedir. İçindeki hava boşluğu büyüdüğünden suyun içine konduğunda yumurtanın daha şişman ucu yukarı doğru kalkar.

İki üç haftalık yumurtanın sarısı yuvarlak şeklini kaybedip hafifçe düzleşmeye başlar. Çevresindeki beyaz kısmı sulanır ve kırıldığında yayılır. Böyle bir yumurtanın yenilmeden önce çok iyi pişirilmesi gerekir. Suya konulduğunda daha şişman olan ucu suyun yüzeyine doğru kalkar.

Yumurta suda yüzer mi

Yumurta – Tuzlu Su Deneyi

Yumurtanın tazelik ve bayatlık muayenesinde en çok uygulanan yöntemlerden birisi de yumurtanın özgül ağırlığının karşılaştırılması prensibidir. Bu uygulama için % 8’lik (A) ve % 11’lik (B) tuz eriyiğinden yararlanılır. Çok taze yumurtalar A ve B solüsyonlarında dibe çöker, taze yumurtalar A solüsyonunda çöker, B solüsyonunda yüzer. Bayat yumurtalar ise her ikisinde de yüzer. Taze yumurta tanımı ile en çok 8 günlük yumurtalar anlaşılır. Bu yumurtalar, temizlenmekten başka hiçbir işlem görmemiş olmalı ve yapılan muayenede sarısı tam ortada olmalı ve hava boĢşluğu 5 milimetreyi geçmemelidir. 8 günden eski olup hava boşluğu yüksekliği 10 milimetreyi geçmeyen yumurtalar da taze olarak değerlendirilir.

Yumurta Suda Yüzer mi, Batar mı Deneyi

Sizler için deneyin videosunu çektik. Bu deney ile suyun kaldırma kuvvetini gözlemleyebilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir