Açık Alana Çıkmayan Çocuklar Obez Oluyor

Hollandalı bilim insanları tarafından yapılan araştırma ve incelemelere göre, açık alanlara çıkmayan çocuklarda obezite riski artıyor.

Vakitlerinin büyük bölümünü evde geçiren 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar, 7 yaşına geldiklerinde fazla kilolu ya da obez oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kamu sağlığı için en ciddi tehditlerden biri olan obezitenin temel nedenleri arasında yetersiz hareket yer alıyor.

Hollanda’da gerçekleştirilen araştırmada, 6 bin 500 çocuk 4 yıl boyunca takip edildi. Çocukların ev yaşamı ve kilosunun incelendiği araştırmada; beslenme, eğitim, yoksulluk gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda dahi, açık alana çıkmayan çocuklar obezite eğilimi gösterebiliyor. Yani obezite yalnızca sık ve fazla beslenen çocuklarda değil, dengesiz beslenen çocuklarda da görülebiliyor.

Çocukların dışarıda oyun oynaması, görme bozuklukları gibi sorunları da azaltıyor. Başka bir araştırmaya göre, günün sadece 40 dakikasını açık alanda geçiren çocukların miyop olma olasılığı yüzde 25 oranında azalabiliyor.

Kamu sağlığı için çocukların yeterli beslenmesi ve obeziteye karşı önlemler alınması gerektiğini belirtilen araştırmada, çocukların fiziksel aktivitelere teşvik edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.