Ağladığımız zaman gözümüzden akan yaşların nereden geldiğini biliyor musunuz?
İnsanlar genelde üzgün olduğunda ya da sinirli olduğu zaman ağlarlar. Gözlerimizi dışardan gelen zararlı etkenlerden koruyan ince tabakalı derimiz, gözdeki nem oranını da düzenler. Gözyaşında bakterilere karşı maddeler bulunur. Göz merceği toz vb. maddeler ile karşılaştığında gözyaşı hemen devreye girer. Gözdeki zararlı maddeleri dışarı atar.
İnsanlar ömürleri boyunca ortalama 80 litre gözyaşı döker. Bu miktar büyük bir küveti doldurabilecek kadar fazladır. Bebekler ise konuşmayı bilmezler. Bunun yerine ağlayarak iletişim kurarlar.
Peki, Gözyaşı Nereden Gelir?
Göz kapakları arabalardaki silecekler gibi işlev görür. Üst göz kapağımızda bulunan gözyaşı bezleri günde hemen hemen bir yüksük dolusu sıvı üretir. Her göz kırpmamızda bu sıvı göz yüzeyine dağılır. Daha sonra sıvı kirlenerek gözün burna yakın kısmındaki kanalcıklar aracılığıyla burun boşluğuna akar.
Ağladığımızda, fazla sıvı üretimi olur. Burun boşluğu kanalcıkları bu sıvıyı burun boşluğuna iletmek için yetersiz kalır. Bu durumda iletilemeyen sıvılar su damlası şeklinde yanaklarımıza doğru süzülür.
Yorumları Göster (5)
Peki göz kızarıklığını nasıl giderebiliriz
Melike; aşırı tozlu yerlerde bulunamayarak, gözümüzü enfeksiyon yaptıracak kalitesiz makyaj malzemelerinden uzak durarak ve özellikle de gözümüzü çok yormadan iş görmek senin yararına olacaktır.
Haklısın Ayşe, önerin için biz de teşekkür ederiz :) @Ayşe
peki ağlayınca neden çok fazla göz yaşı üretiliyor? ağlayınca ne değişiyor
Kemal, ağladığımız zaman, vücudumuz sıvı üretir. Bu sıvının dışarı çıkması için burun kanallarımız yetersiz kalır. Bu durumda yaş, göz kanallarımızdan gelir. @Kemal