Ah Mecit Vah Mecit!

İlköğretim öğrencisi Mecit, İranlı bir afacan. Yaramaz olmasına yaramaz ama aynı zamanda da akıllı mı akıllı, bir o kadar da iyi niyetli…

Ramazan davulu, vesikalık fotoğraf, saç tıraşı, yolculuk, bisiklet, semaver…  Bütün bunlar yetişkinlere çok sıradan gelse de, Mecit için hepsi birer macera adeta.

İran’ın dünyaca ünlü yazarı Houshang Moradi Kermani, kendi çocukluğunu ve çocukların dünyasını “Mecit’in Maceraları” adlı öykü kitabıyla anlatıyor.

Fotoğraf çektirmek ne kadar zor olabilir? Ya da ne kadar komik? Bir davul veya bir saç tıraşı bir çocuk için ne denli önemlidir, hiç düşündünüz mü? Siz hiç bisiklet hayali kurdunuz mu?

 İran’ın çocuk edebiyatı alanındaki en ünlü yazarlarından Houshang Moradi Kermani, “Mecit’in Maceraları” adlı öykü kitabında, İranlı bir ilköğretim öğrencisi olan Mecit’in birbirinden heyecanlı ve keyifli maceralarını anlatıyor.

Kelime Yayınları’ndan çıkan “Mecit’in Maceraları”, aslında İran’ın dünyaca ünlü ve ödüllü yazarı Houshang Moradi Kermani’nin çocukluğunu yansıtıyor. Kitap ayrıca, İranlı çocuklar ile Türk çocuklar arasında neşeli bir köprü kuruyor.

Kitap Sevgisi, Hırka, Kedi, Davul, Üç Berber, Semaver, Bisiklet, Sünnet Düğünü, Yolculuk, Hatıra Fotoğrafı, Arzularım ve Bıyık adlı 12 öykünün yer aldığı kitap, Nezahat Başçı’nın güzel Türkçesi’yle dilimize kazandırıldı.

Kermani, “Mecit’in Maceraları” için yazdığı önsözde şunları söylüyor: “Biz İranlılar, pişirdiğimiz güzel yemeklerden birer tabak da komşularımıza veririz. ‘Komşu tabağı’ adını verdiğimiz bu tabaklar genelde boş dönmez. Sanırım böyle bir alışkanlık Türkiye’de de var ve siz sevgili Türkiyeli çocuklar da bizim komşumuzsunuz. Elinizde bulunan bu kitap, benim sizlere ‘komşu tabağı’ içinde sunduğum bir öykü kitabıdır. Yıllarca sizin ‘komşu tabağı’ içinde bize gönderdiğiniz öykü ve şiirleri büyük bir zevkle okudum. Öykülerimi kendi dilinizde okuyarak, benimle ve dünyanın çeşitli dillerinde yayımlanmış bu öyküleri okuyanlarla aynı duyguları paylaşmanızdan son derece mutluyum.”

Yazar hakkında…
1944’te İran’ın Kerman şehrine bağlı Sirch köyünde dünyaya gelen Kermani, ilkokulu köyünde okuduktan sonra ortaokul ve lise eğitimini Kirman’da tamamladı. Ardından Tahran Üniversitesi Dramatik Edebiyat bölümüne başladı. Aynı zamanda İngilizce Çeviri bölümünden de mezun olan Kermani, 1961’de Kerman Radyosu’na girdi. Sanat çalışmalarına daha sonra Tahran’da devam etti. Çocuk edebiyatı alanında en ünlü İranlı yazarlardan biri olan Kermani’nin bugüne kadar yayımlanmış başlıca eserleri şunlardır: Mecit’in Maceraları, Halı Atölyesinin Çocukları, Hurmalık, Testi, Şıra, Kum Torbası, Tandır, Narın Gülüşü, Annemin Misafiri, Testideki Güvercin, Reçel Kavanozu, Ayın On Dördü Gibi, Ne Yaş Ne Kuru, Siz Yabancı Değilsiniz!, Türlü ve Pilav.

Kermani’nin eserleri başta Almanca, İngilizce, Fransızca, Felemenkçe, Arapça, Çince, Korece, Yunanca ve Ermenice olmak üzere çeşitli dillere çevrildi. Kitapları, Hans Christian Andersen Jüri Özel Ödülü ve UNICEF Çocuk Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül aldı. Bu kitaplar sayısız filmde de senaryo metni olarak kullanıldı ve bu filmler çeşitli film festivallerinde ödüle layık görüldü. Kermani 2004’te de ülkesinde çocuk edebiyatı alanında “Unutulmayanlar” devlet üstün nişanı ile ödüllendirildi.

Halen çalışmalarına Tahran’da devam eden Kermani, Kerman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde bilirkişi olarak görev yapıyor. Ayrıca üniversitede Fars dili ve edebiyatı dersleri veriyor.

Teknik Bilgiler:
Yayın Yönetmeni: Asya Çağlar
Yayın Koordinatörü: Mustafa Öztürk
Editörler: Muzaffer Samur, Ayşe Başcı
Kapak Tasarımı: Neşecan Gündüz
Sayfa Tasarımı: Burhan Demir
Türü: Çocuk Edebiyatı
ISBN – Barkod: 978-9944-343-72-5
Fiyat: 9 YTL
Sayfa Sayısı: 144
Yayın Tarihi: Kasım 2008
İç Kağıt: 70 gr 3. hamur
Kapak Kağıdı: 230 gr A. Bristol