Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu 2001 yılında çalışmalarına başladı. İnsanlık tarihine, ilk insanların yaptıkları totemlere, şaman danslarında kullanılan maskelere, gerçekten yanılsamaya ve yanılsamadan gerçekliğe ulaştığımız bir illüzyondur” diyerek yola çıktı. Kukla ve Uzakdoğu tiyatrosu üzerine Çek Cumhuriyeti’nin Prag ve Almanya’nın Gottingen şehirlerinde eğitim almış ve çeşitli çalışmalarda bulunmuş olan kukla sanatçıları Çağrı Yılmaz ve Emre Tandoğan tarafından kurulan tiyatro Türkiye’de ve yurt dışında pek çok festivalde ve organizasyonda, kimi zaman devlet desteği, kimi zaman özel sponsorların desteği ile oyunlar oynadı ve ödüller aldı. Halen İstanbul Beyoğlu Çukurcuma’daki atölye binasında çalışmalarına devam eden tiyatro; kukla sanatının geniş kitleler tarafından daha çok tanınması için atölye çalışmaları, TV programları, farklı yapıda kukla oyunları gerçekleştirmeye devam ediyor.
Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu atölye etkinliklerinin yanı sıra çeşitli sahnelerde de oyunlarını sergiliyor. Hatta ara sıra okul sahnelerinde bile çıktıkları oluyor. Oyun takvimini siteden takip edebilirsiniz.
Kukla çalışmaları ve oyunlar dışında maske yapımı, gölge karakterleri, gölge tasvirleri yapım çalışmaları çocukların ilgisini çekecek diğer etkinlikler arasında yer alıyor. Tasvir çalışmalarında deriyle uygulanan teknikler biraz daha basitleştirerek, asetat kağıtları kullanarak çocuklara uygulatılıyor.
Tiyatroda gerçekleştirilen tüm çalışmalar bireysel. Beş – altı kişilik gruplar oluşturulsa da, çocuklarla birebir ilgileniliyor. Geri kalma gibi bir sorun olmadığı için istediğiniz zaman etkinliklere katılabilirsiniz. Bu etkinliklere katılmak, burada ders almak için özel bir yeteneğiniz olması gerekmiyor. Tek şart altı yaşından büyük olmanız gerekiyor. Altı – 11 yaş arası tüm çocuklar katılabilirler. Altı – sekiz, dokuz – 11 olmak üzere birbirine yakın yaşlar gruplandırılıyor. Bunun sebebi; birbirine yakın yaşlardaki çocukların beraber çalışmaları daha kolay oluyor.
Çocuklarla daha iyi ilgilenebilmek için oluşturulan gruplar en fazla altı kişiyle sınırlandırılıyor. Bireysel gidebileceğiniz gibi okulca katıldığınız çalışmalarda da öğrenci sayısı 25’i geçmiyor.
Okullar da 20 – 25 kişilik gruplar halinde atölye çalışmalarına katılabiliyorlar. Okullar içinde iki farklı çalışma gerçekleştiriliyor. Okul öncesi yani ana okul öğrencilerine kukla tanıtılıyor, kukla hakkında bilgi veriliyor ve birer çorapla çocuklarla beraber el kuklası yapılıyor. İlköğretim çağındaki öğrenciler ise okullarında proje bazında verilen ödevlerini burada yapıyorlar. Seçilen çalışmaya göre projelerin bitimi iki – üç gün sürebiliyor.
Okul bazında yapılan çalışmalar sonuçlandığında öğrenciler yaptığı çalışmaları okullarında sergiliyorlar. Bireysel olarak yapılan çalışmalarda ise kursiyerler yaptıkları çalışmaları alıp götürebiliyorlar.
Atölyedeki tüm çalışmaların tek bir amacı bulunuyor: Çocukların hayal gücüne hitap etmek. Kukla çalışmaları nesneleri harekete geçirdiği için bir nevi drama çalışması olarak da kabul ediliyor. Bu sayede çocuklar hayal güçlerini kullanıyorlar. Çocuklar bu çalışmada kendilerini ifade etme fırsatı buluyorlar. Bazen de söylemek istediklerini rahatça söyleyecekleri yeni bir karakter yaratıyorlar.
Hafta sonu gerçekleştirilen atölye çalışmaları 12:00 -14:00 ve 14:00 – 16:00 saatleri arasında iki gruptan oluşuyor. Çalışmalara katılabilmeniz için; Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosunu arayıp kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Bu atölyede kukla yapabileceğiniz gibi yapılmış kuklaları da satın alabilirsiniz. Çalışmalara göre kuklaların fiyatları değişiyor.
Daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan tiyatronun; çocuklar dışında, yetişkinler için de gösteri ve atölye çalışmaları bulunuyor. Geleneksel bir yapı olan kuklayı, modern bir yaklaşımla harmanlayan Ahşap Kukla Çerçeve Tiyatrosu görülmeye değer bir yer.
Adres: Firuzağa Mah. Çukurcuma Cad. No: 23 Beyoğlu / İstanbul
Tel: 0212 252 88 35
E – Posta: info@ahsapcerceve.com
Yorumları Göster (2)
cicicee firması olarak sizinle bir etkinlik planlasak avm yada okullara geliyor musunuz?
Merhaba İdil, biz etkinlik organize etmiyoruz henüz. Yalnızca çocuklara yönelik etkinliklere, Cicicee'de yer veriyoruz. @İdilArmağan