Çocukların aile içinde baskı görmesi ya da anne ve babaya bağımlı olarak yetiştirilmesi, özgüven duygusunun gelişmemesine ve çocuğun kendini değersiz ya da başarısız görmesine yol açabiliyor.
Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengün Ejder, aşırı baskının çocuklarda eziklik duygusuna yol açtığını söyleyerek, çocuğun gereğinden fazla korunmasının eziklik duygusuna neden olabildiğini söyledi.
Çocuğa sorumluluk yüklememek, yetersiz olduğu noktalarda gelişmeye teşvik etmek yerine çocuğun görevlerini üstlenmek, çocuğun üzerine aşırı düşmek gibi tutumlar, çocukların özgüveninin azalmasına yol açabiliyor.
Çocuklarda Güven ve Beceri Duygusunun Gelişimi
Çocukların 0-18 ay arasında güven duygusu, 18-36 ayda ise şüphe duygusu etkileniyor. Bunun yanı sıra, 3-7 yaş aralığında girişimcilik, 6-11 yaş arasında ise çocuklar beceriklilik ya da aşağılık duygusu gelişiyor. Çocukların her istediğini yerine getirilmesi ya da çocuklar üzerinde aşırı baskıcı tutumlar sergilenmesi, özgüven gelişimini olumsuz etkilediği gibi, çocuğun sosyal ilişkilerinde de başarısız olmasına yol açıyor.
Çocukları Suçlamayın
Çocukların hataları ya da başarısız oldukları durumlar nedeniyle sürekli suçlanması ya da çocuğun başarısız olduğunun vurgulanarak belirtilmesi, hem çocuğun kendini yalnız hissetmesine hem de yetersiz olduğuna inanmasına yol açıyor. Bu nedenle, ebeveynlerin baskıcı tutumlardan kaçınmaları ve çocukları suçlayan, yargılayan davranışlar benimsememeleri gerekiyor.
Kardeşler Arası Kıyaslama
Ebeveynlerin kardeşleri birbiriyle kıyaslaması, daha küçük olan kardeşle fazla ilgilenmesi ya da büyük kardeşi küçük kardeşe örnek göstermesi gibi tutumlar, çocukların kardeşleriyle olan ilişkilerini de olumsuz etkileyebiliyor.
Çocuğun Cinsiyetinin Değersizleştirilmesi
Aile içinde, çocuğun cinsiyetinin değersizleştirilmesi, farklı cinsiyetten olan kardeşlerin cinsiyetlerinin daha değerli gösterilmesi çocukların psikolojik anlamda ciddi sorunlar yaşamalarına neden olabildiği gibi yetişkinlik dönemini de olumsuz etkiliyor.
Çocukların kendine güvenen, sorgulayan, merak eden ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetiştirilmesi için, ebeveynlerin çocuklara güven duygusu vermesi ve çocuğu hem ilgilendiği alanlarda hem de yeterince başarılı olamadığı konularda teşvik etmesi gerekiyor.