Akdeniz Bölgesi Türkiye’nin güneyinde yer alır ve ülkenin en sıcak bölgesidir. Akdeniz’e uzun kıyıları vardır.
Akdeniz Bölgesi’nin İklimi
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz Bölgesi’nde ılıman iklim hakimdir. Elverişli iklim şartları nedeniyle, Akdeniz kıyılarındaki verimli ovalar tarım için çok uygundur. Bu ovalarda yılda birden çok defa ürün alınabilmektedir. Dağlar denize paralel uzandığı için denizin ılımanlaştırıcı etkisi iç bölgelere giremez.
Akdeniz Bölgesi Tarım Faaliyetleri
Akdeniz Bölgesi’nde büyük ve verimli ovalar bulunur. Antalya Ovası ve Adana ilinin sınırları içinde yer alan Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının taşıdığı allüvyonlu topraklarla oluşan Çukurova, tarımın en yoğun yapıldığı yerler arasındadır. Bu ovalarda yetiştirilen ürünler arasında; pamuk, susam, yerfıstığı ve soya fasulyesi bulunur. Akdeniz Bölgesi, ülkemizde turunçgillerin (portakal, madalina, limon, vb) en çok yetiştirildiği bölgedir. Bölgede bulunan Isparta ili gül üretiminde birinci sırada yer alır.
Teke Yarımadası küçükbaş hayvancılık (kıl keçisi) faaliyetlerinin sürdürüldüğü yerlerdendir. Bu sebeple, özellikle kilim dokumacılığı gelişmiştir. Türkiye’de seracılığın en fazla geliştiği ve turfanda sebzeciliğin en fazla yapıldığı bölgedir.
Akdeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri
Akdeniz Bölgesi’nde krom, boksit, kükürt gibi yeraltı kaynakları ve bunların işlendiği sanayi tesisleri bulunmaktadır. Bölgedeki sanayi kuruluşları ağırlıklı olarak Adana ve çevresinde yoğunlaşmıştır. Ülkemizde çıkarılan petrolün işlendiği yerlerden biri olan ATAŞ Rafinerisi Mersin’de yer alır. Uzun kumsalları ve iklimi sebebiyle yaz turizmi, bölge sınırları içinde yer alan birçok tarihi kalıntı sebebiyle de kültür turizmi gelişmiştir.