Aksaray’da Erken Tunç Çağı’na ait, “çıngırak” olarak bilinen 4 bin 200 yıllık oyuncak bulundu. Topraktan yapılan ve içinde çakıl taşları bulunan “çıngırak”, Aksaray’daki Yeşilova Kasabası’nda bulunan Acemhöyük kazı alanından çıkarıldı.
Çıngıraklar, Çocukları Eğlendirmek İçin Bin Yıllardır Kullanılıyor
Erken Tunç Çağı’na ait 4 bin 200 yıllık oyuncak hakkında bilgi veren Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, oyuncağın M.Ö. 2200 yıllarına ait olduğunu ve pişmiş topraktan yapıldığını söyledi. Çanta şeklinde yapılan oyuncağın, kenarından çizilerek yapıldığını ve tamamen kapalı olduğunu belirten Aliye Öztan “Üstünde bir kulpu da olacak. Salladığınızda içine konulan çakıl taneleri sayesinde güzel ses çıkarıyor. Günümüzün plastikten yapılan çocuk oyuncaklarının en eski örneklerinden bir tanesi.” ifadelerini kullandı. Acemhöyük kazı alanında bu yıl içerisinde birçok çocuk oyuncağı çıkarıldığını belirten Aliye Öztan, “çıngırak” oyuncağının bunlar arasındaki en ilginç eserlerden biri olduğunu söyledi.
Günümüzde, çocukların eğlenmesi ve sese tepki vermeleri için kullanılan oyuncaklardan biri olan çıngırakların, 4 bin yıldan uzun süredir çocukların eğlenmesini sağlamak için farklı maddelerden yapıldığı düşünülüyor.