Albrecht Dürer, 21 Mayıs 1471 tarihinde Nuremberg’de doğdu. Dürer’in babası, 1455 yılında Macaristan’dan Nuremberg’e yerleşmiş bir kuyumcuydu. Dürer, çocukluğunu babasının kuyumcu dükkanında çalışarak geçirdi. 13 yaşında kendi portresini ve 14 yaşında “Madonna ve müzik melekleri” portresini yapan Dürer, resime olan kabiliyetini erken yaşta kanıtladı. Babasının da desteği ile cesaretlenen Dürer, ressam ve ağaç baskı ustası olan Michael Wolgemut’un atölyesine çırak olarak girdi. 1489 yılında işinden ayrıldı ve Avrupa seyahatine çıktı. Bu seyahat esnasında gördüğü farklı manzaraları, bitkileri ve hayvanları suluboya tekniği kullanarak resmetti. 24 yaşında Nuremberg’e geri döndü ve sanatçı olarak yaşamak istediği hayatı burada sürdürme kararı aldı. 1495 yılında Nuremberg’de, çoğunlukla siyah-beyaz baskı resimlerini sattığı kendine ait bir atölye kurdu.
Dürer, oluşturmuş olduğu bazı resimlerinin arka planına manzaralar yerleştirerek, gerçekçi hayvan, kuş ve çiçek figürleri tasvir ederek, Avrupa seyahati esnasında yapmış olduğu taslakları resimlerinde kullandı. Böylelikle, resimlerine taze, canlı ve gerçekçi bir soluk kazandırmış oldu.
Dürer, suluboya taslaklar ve büyük, renkli resimler yaptıysa da yaşamının büyük bir kısmında siyah beyaz baskı resimler yapmaya odaklandı. Bu baskılar, ahşap blokların oyulup ya da metal plakaların kazındıktan sonra mürekkeplenip kağıda basılmasıyla oluşturuluyordu. Dürer’in baskıları Avrupa’da oldukça iyi satılsa da, anayurdu Nuremberg’de yeteneğinin fark edilmesi uzun sürmüştü. Bu durum Dürer’i hayal kırıklığına uğratmıştı.
1515 yılında Güçlü İmparator I. Maximillian için çalışmaya başlayan Dürer, 1525 yılından itibaren sanat kitapları için çizim makinesi gibi bir mekanizma oluşturdu ve nesneleri gösteren resimler üzerine çalıştı.
Diğer ülkelerdeki insanlar eserlerini tanıdıkça, Dürer’in ünü yayılmaya başladı ve yaşamının sonlarına doğru gittiği her yerde tanınmış bir sanatçı olarak saygı gördü.
Dürer, 6 Nisan 1528 tarihinde yaşamını yitirdi ve ölümünden sonra “Alman ressamların prensi” olarak anıldı.