Hamilelik

Amerika’da Taşıyıcı Annelik İmkanı

Doğuştan rahmi olmayan, sonradan hastalık sebebiyle rahmini kaybeden, çeşitli sebeplerle rahmi gebeliği taşıyamayan, hamilelikleri sürekli olarak düşükle sonuçlanan veya diğer sağlık sebepleri ile hamile kalması riskli olan kadınlar için bazı ülkelerde tercih edilen “Taşıyıcı Annelik” yöntemine Türkiye’den de oldukça talep var.

Taşıyıcı annelik konusunda danışmanlık veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, çiftlerin yasal olarak her türlü haklarının garanti altında olduğu ABD’de taşıyıcı annelik konusunda çiftlere yardımcı olduklarını belirtiyor.

Taşıyıcı Annelik

Taşıyıcı annelik, anne ve babadan oluşturulan embriyonun bir başka kadın tarafından 9 ay boyunca taşınarak doğumun gerçekleşmesidir. Eğer çiftler sağlıklı bir yumurta ve sperme sahip ancak sadece hamilelikte sıkıntı yaşıyorlarsa bebeğin biyolojik anne ve babası değişmez. Bu tür durumlarda taşıyıcı anne bebeğin biyolojik annesi değildir. O sadece hamilelik boyunca bebeği taşımakla, doğum sonrasında bebeği gerçek anne ve babasına vermekle yükümlüdür.

Kliniklere dikkat edin

Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, ülke seçiminin de bu konuda çok önemli olduğunu hatırlattı. Bazı ülkelerde yasal boşluklardan dolayı bu hizmet hiçbir denetimden geçmeden sunuluyor. ABD’deki gibi yasal olarak sıkı bir denetim olmadığı için karşılaşılabilecek sorunların nasıl çözüleceği de net değildir. Ayrıca doğum sonrasındaki işlemler de yasal olarak denetlenmiyor.

Taşıyıcı annelik için süreç nasıl işliyor?

  • Taşıyıcı anneler titiz bir süreç sonucunda seçilir. Taşıyıcı anne ve kendi ailesinin geçmişi araştırılır, sonrasında taşıyıcı anne adayı sağlık taramasından geçirilir.
  • Karar verilmesini takiben kapsamlı bir hukuk süreci de başlar. Taşıyıcı anne ve aile arasında son derece kapsamlı, her türlü detayın yer aldığı bir yazılı metin imzalanır.
  • Hamilelik sürecinde taşıyıcı anne ile bebeğin gerçek anne ve babası arasındaki iletişimin nasıl ve ne sıklıkla olacağı önceden saptanır.
  • Hamilelik boyunca taşıyıcı anne düzenli olarak psikolojik destek alır, grup terapilerine devam eder. Böylece doğum sonrasında bebeğe bağlanma gibi bir sorunla karşılaşılması engellenmiş olur.
  • Embriyo transferi öncesinde genetik tarama testi (PGT) yapılarak sağlıklı embriyolarla hamilelik başlatılır. İşlem sırasında bebeğin cinsiyeti de belirlendiğinden cinsiyet seçimi de yapılabilir.
  • Bazı durumlarda çiftlerde yumurta veya sperm ile ilgili bir sorun olması halinde, taşıyıcı annelik işleminin yanı sıra bir de yumurta veya sperm donasyonu ek olarak yapılabilir.
  • Doğumu takiben tekrar bir hukuki süreç başlar. Böylece bebeğin doğumdan sonra aileye verilmesi süreci yasalarla kontrol edilir, sonrasında bir sıkıntı ile karşılaşılması önlenmiş olur. Tüm hastane, nüfus ve yasal kayıtlarında bebeğin gerçek anne ve babasının ismi geçer.

Ayrıca bebeğin doğumu ABD’de gerçekleştiği için ABD vatandaşı olur ve hayatı boyunca çok özel ayrıcalıklardan faydalanır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir