Anayasa Mahkemesi’nden Zorunlu Aşı Kararı

Anayasa Mahkemesi, çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili kararını açıkladı. AYM, başvurunun maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, yerel mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi, aynı yöndeki ikinci başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Ailenin çocukluk dönemi aşılarını yaptırmak istememesi üzerine, yerel mahkeme çocuğa sağlık tedbiri uygulanmasını istemişti. Tedbir kararına itiraz eden ailenin talebi, mahkeme tarafından reddedilince, aile AYM’ye başvurmuştu. Aynı yöndeki bir başka başvuruda, mahkeme tarafından sağlık tedbiri uygulanması isteğini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi, ikinci kez karar verdi.

Yüksek Mahkeme, bu başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edilmediğine hükmetti. 1593 sayılı Kanun’da çiçek aşısının mecburi bir aşı olarak öngörüldüğü, bu yükümlülüğün Kanun’da ayrıntılı şekilde düzenlendiği anlatılan kararda, bunun dışındaki aşı uygulamasının Bakanlığın ilgili genelgesi kapsamında yapıldığı, genel ve zorunlu aşı uygulamasına dayanak oluşturacak bir kanun hükmü bulunmadığı vurgulanmıştı.