Kültür Sanat

Anayasaya Çocuk Eli Değecek

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye Ülke Ofisi, yeni Anayasa hazırlama sürecinin bir parçası olarak, 1-2 Şubat 2012 tarihlerinde “Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Prof.Dr. Cevdet Erdöl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya ve UNICEF Orta Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin çalıştay açılışında Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, “Hürriyet ve ekmek ikiz kardeş gibidir. Ekonomik kalkınma ve yoksulluğu önlemek için bütün yasakların kaldırılması ve 74 milyon için adaletli paylaşımın sağlanması gerekir. Bu çalışmalar sonunda ortaya çıkacak sivil anayasayla da Ortadoğu’da lider bir ülke olacağız.” dedi. Türkiye’de anayasaların bugüne kadar ya savaş ya da darbelerden sonra yapıldığına dikkat çeken Şahin şöyle konuştu:

“Bugün ilk kez ülke olarak her şeyi olan ve olağan bir dönemde sivil anayasayı yapıyoruz. Bu süreçte de ülke nüfusunun %50’sini oluşturan gençlerimizi dışarıda tutamayız. Gençlerimizin bakış açısına ihtiyacımız var. Bize ait değerlerimizle yüksek ahlaklı gençler yetiştirmek istiyoruz. Bu nedenle ilk günden beri çocuk haklarını göz önünde tuttuk. Gerekli bütçeyi ve tüm imkanları sağladık. Şimdi hep birlikte, gençlerimiz de düşünce ve görüşleriyle ileri demokrasiye sahip lider ülke olma yolunda ilk sivil anayasamızı oluşturacağız”

TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, TBMM’nin kurulduğu 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek çocuklara verdiği önemi gösteren bir ülke olduğunun altını çizerek; ” Yeni anayasa yapma hazırlıkları içerisinde de seçme ve seçilme hakkı olmayan, ancak ülke nüfusunun yarısını oluşturan çocuklarımızı ve gençlerimizi dışarıda tutamayız. İki gün sürecek toplantı sonunda ülkemizin geleceği adına önemli kararların alınacağını ümit ediyorum” dedi. Erdöl halen www.cocukhaklari.gov.tr web sayfası aracılığı ile çocuk ve gençlerin yeni anayasa ile ilgili görüşlerini toplamaya devam ettiklerini belirtti.

UNICEF Orta Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi Direktörü Marie-Pierre Poirer de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“UNICEF, tüm dünyada ulusal yasaların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile uyumlaştırılması süreçlerindeki yasal reformları destekliyor. Genellikle paydaşlarımızın, çocukların söylediklerini gerçekten dinlemelerini sağlamak için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Ancak görüyorum ki Türkiye’de çocuklar ve gençler uzun yıllardır aktif katılım haklarını kullanıyorlar ve bugün karşımda bu kadar genç bir katılımcı profili görmekten çok mutluyum. Bu değerli çalışmayı gerçekleştirdikleri için Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini canı gönülden tebrik ediyorum.”

Türkiye’nin geleceği açısından önemli bir süreci başlatan çalıştayda bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya da Türkiye’nin dört bir yanından çalıştaya katılan çocukların görüşlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak; “Mutlu çocuklar mutlu yarınları oluşturur. Sayın Bakanımızın önderliğinde oluşturduğumuz bu platformda çocuklarımın görüşlerini alacağız. Tüm gün sürecek çalıştayda çocuklar kendi aralarında tartışacak ve görüşlerini son haline getirerek yarın sayın bakanımıza sunacaklar” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanından İl Çocuk Hakları Komiteleri’ni temsilen Ankara’ya gelen 11-18 yaşları arasındaki 162 çocuk, iki gün sürecek çalıştayda, çocuk haklarıyla ilgili temel ilkeleri ve konuları yeni Anayasa hazırlığında dikkate alınmak üzere tartışarak öneriler hazırlayacak.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir