Bebek

Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Ne Zaman Dinletilmeli?

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletilir mi? Bebekler sesleri duyabilir mi? Bebekler ne zaman işitmeye başlar?

Hamilelik döneminde anne, önceki dönemlere oranla beslenmesine daha çok dikkat eder, yaşam tarzını değiştirir ve bebeği için yararlı olan ne varsa elinden geldiğince uygulamaya çalışır. Tüm bunların içinde bebek ile iletişim kurmak ise, zaman zaman göz ardı edilebilir. Ancak bilinmelidir ki, bebek ile iletişim kurmak, bebeğin zihinsel gelişimini hem anne karnındayken hem de doğum sonrasında olumlu yönde etkiler.

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletilir mi?
Anne karnındaki bebeğe müzik dinletilir mi?

Anne karnındaki bebeğin kulak gelişimi, 24. hafta itibariyle tamamlanır. Ancak bebek, 16. haftadan itibaren birtakım sesleri duymaya başlar. Duyulan bu seslerin çoğunluğunu, karın, mide ve bağırsak sesi, damarlarda dolaşan kanın sesi oluşturur. Bebeği en çok rahatlatan ses ise şüphesiz, annenin kalp atışıdır. Dikkat etmişsinizdir ki, doğumdan hemen sonra ağlayan bir bebeği annesinin kucağına koyduğunuzda ağlaması kesilir. Bunun nedeni, bebeğin anne karnında aşina olduğu kalp atışını tekrardan duyması ve bu sayede sakinleşmesidir.

Tüm bunların yanı sıra, bebek anne karnındayken dışarıdan gelen bazı sesleri de duyabilir. Bu sesler kalından ziyade, tiz olanlardır. Bu noktada müzik, önemli bir konuma sahiptir. 32. hafta itibariyle beyin gelişimi tamamlanan bebek, duyduğu seslere tepki verebilir. Bebeğinize sakin müzikler dinletmek, onu sakinleştirecek ve böylelikle kan basıncı düşerken, oksijen oranı da artacaktır. Sert müzikler ise, tam tersi bir etki yaratarak bebeğin kalp atışlarının hızlanmasına veya huysuzlaşmasına neden olabilir.

Yıllar içerisinde rastlanmış bir başka durum daha vardır. Bebek ağladığı vakitlerde, anne karnındayken dinlediği müzikleri tekrardan dinlediğinde sakinleşebilmektedir.

Demek oluyor ki bu durumda, henüz doğmamış bebeğinizle iletişim kurmanızın birçok yolu vardır. Bunlardan en önemlisi, bebeğinizle sakin bir sesle konuşmak ve ona şarkılar söylemektir. Böylelikle, bebeğiniz doğduktan sonra sesinizi daha kolay tanıyacaktır. Bir diğer önemli husus ise, müziktir. Müzik, bebeğinizi rahatlatmanın yanı sıra, ruhsal gelişimine de büyük katkılar sağlayacaktır.

Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Dinletilir mi?

Anne karnında 21. haftanın ardından bebeklerin işitme duyuları gelişir. Yani anne karnındaki bebek anneyle birlikte onun dinlediği müzikleri dinlemeye, duyduğu seslerin bazılarını işitmeye başlar.

Bebek henüz doğmadan ona müzik dinletmek, anne karnındayken bebeğin rahatlamasını ve huzur duymasını sağlayacaktır.

Bebekler rahmin içindeyken devamlı olarak anneden gelen kalp atışının çıkardığı ritmik sesi dinlerler.

Ana rahminde duydukları bu sese yakın olan müzikler dinletmek onlar için daha huzur vericidir.

Bu sebeple seçim yaparken hızlı, hareketli ve gürültülü müzikler yerine, klasik müzik gibi rahatlatıcı bir tınısı olan yumuşak melodili müzikler tercih edilmelidir.

Bebek anne karnında dinlediği müziği doğum sonrasında da tanıyacaktır. Bu yüzden ağladığı ve huzursuz olduğu zamanlarda bebeğe bu müziği dinletmek, ondan bir tanışıklık duygusu yaratacak ve sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Anne karnındaki bebeğe müzik dinletilir mi?
Anne karnındaki bebeğe müzik dinletilir mi?

Müzik Bebek Gelişimini Nasıl Etkiler?

Müzik bebek gelişimini nasıl etkiler? Bebeklerin zihinsel gelişiminde oldukça önemli olduğu düşünülen müzik, bebeklerin ilk algılamaya başladığı dış uyaranlar arasında yer alıyor.

Anne karnından başlayarak bebeklere hafif müzik ve ninni dinletilmesi, işitme duyularının gelişmesini ve hafızasının güçlenmesini sağlıyor.

Bebekler, altıncı ayda, genellikle rahatlatıcı ya da eğlenceli müzik duyduğunda olumlu tepkiler verir. Örneğin ağlıyorsa, hoşuna giden bir ses ya da müzik duyduğunda, gülmeye başlayabilir.

Anne ve baba bu dönemde bebeğe ismiyle seslenmeli ve ona şarkılar söylemelidir. Bebek için onu sakinleştirici müzikler seçmek gereklidir.

Analitik düşünme becerisi üzerinde etkisi olan müzik, bebeklerde müzik kulağının da gelişmesini sağlıyor. Müzik ile ilgili uyaranları kavrama becerisinin bebekken gelişmeye başlaması, çocukların analitik düşünme yeteneklerinin de artmasını sağlıyor.

  1. Anne karnından itibaren bebeğe, klasik müzik ve hafif müzik dinletilmesi, bebeğin kulak gelişimini de olumlu yönde etkiliyor. Ritim duygusu gelişen bebeklerde, ince ve kaba motor kaslar da daha hızlı gelişiyor. Seslere karşı daha hassas ve ayırt edici olmayı öğrenen bebekler, dil öğrenme konusunda da daha başarılı oluyor.
  2. Müziği seven ya da müzikle ilgilenen çocukların daha sakin ve uyumlu olmaları ve sosyal becerilerinin daha gelişmiş oluyor. Müzikle erken yaşta tanışan bebekler, daha az ağlama krizi geçirdiği gibi, uyurken diğer bebeklere göre daha az sorun yaşıyor.
  3. Müzik, ilk 36 ayda, bebeğin beyin gelişiminde beslenmeden sonra en önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle bebeklere erken dönemde müzik dinletilmesi, beyin gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Bebeklere sakin müzikler dinletilmesi, özellikle anne karnında klasik müziklerin tercih edilmesi beyin gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Gürültülü ya da çok sesli müzikler, bebeğin işitme duyusuna zarar verebileceğinden, bu tür müziklerin tercih edilmemesi gerekiyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir