ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuklar anne sesine farklı bir şekilde tepki veriyor. Science Daily Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, annesinin sesini duyan çocukların MR çekimlerinde diğer ses duyumlarına göre farklılık yaşandığı ortaya çıktı.
7-12 yaş aralığında olan ve zeka puanı 80’in üzerinde bulunan 24 çocukla yapılan araştırmaya göre, çocukların annelerinin sesini duydukları andaki beyin hareketleri incelendi. Öz annesinin kaydedilmiş sesini duyan çocuklarda, beynin ana işitsel korteksi dışında, beynin en ilkel bölümü olarak bilinen amigdalanın, ödüllendirmeyi algılayan mezolimbik ödül yolunun, alın korteksinin ve yüz algılama bölümünün harekete geçtiği gözlendi.
İletişim ve sosyal becerileri daha yüksek olan çocuklar, anne sesinden daha fazla etkileniyor. Bilim insanları, araştırmanın otizm gibi farklılıklar için ümit verici olduğunu belirtiyor.
Beynin işitsel bölgelerinin anne sesine tepkisini incelemek amacıyla başlatılan araştırmada, ilginç bulgularla karşılaştıklarını söyleyen araştırmanın yürütücüsü Prof. Vinod Menon, anne sesinin duygu, ödüllendirme, sosyal fonksiyon, yüz tanıma gibi bölgeleri harekete geçirdiğini aktardı. Araştırmacı grupta yer alan Daniel Abrams ise; bireyin dil, duygu ve sosyal gelişimi ile anne sesinin etkileşiminin hızı arasındaki bağlantının dikkat çekici olduğunu söyledi.
Anne sesine beynin verdiği tepkiyi incelemek için ergen ve yetişkin gruplarla da deney yapılacak.