Anne sütü alan bebeğe ne kadar mama verilmeli sorusu bebek beslenmesinde ebeveynlerin merak ettiği konuların başında gelir. Peki ne yapılmalı?
Emzirmek mamaya oranla doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilen yöntemdir. Özellikle ilk 6 ay bebek beslenmesinde anne sütü önerilir. Diğer yandan sütünüz yetersizse anne sütünün yanı sıra mama da verebilirsiniz. Bunun için öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Nasıl Verilmeli?
Bebeğinizi biberonla tanıştırın.
Eğer anne sütünün yanında mama da vereceksiniz bebeğin biberona alışması gerekir. Bunun için uygun biberona doktorunuza danışarak karar verin. Bebeğin emme güdüsü 5-8 hafta aralığında değişmeye başlar. Bundan önce biberonla tanışması gerekir. Yoksa biberonu yabancılayabilir.
Yavaş olun, memeye benzer bir biberon başlığı kullanın, yardım alın.
3 aydan büyük bir bebek, özellikle annenin göğüslerinde hızlı bir akış varsa, yavaş akışlı bir şişeyle hayal kırıklığına uğrayabilir. Bebeğin mutlu, rahat ve çok aç olmamasını sağlamak için bebeğinizin son beslemesinden bir ile iki saat sonra biberon verin. Ağlamak açlığın geç bir işaretidir ve aç bir bebek kolayca sinirlenir.
Biberonu ilk veren sizseniz, bebeğiniz emzirmeyi reddedebilir ve ısrar edebilir. Sizden anne sütü alsın. Bunun yerine, partnerinizden veya başka bir tanıdık bakıcıdan mümkünse ilk birkaç biberonu teklif etmesini isteyin. Bu, bebeğinizin biberonla beslenmeye alışmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda eşinizle bir beslenme ilişkisi kurmasına da yardımcı olacaktır.
Bebeğinizi zorlamayın.
Bebeğiniz ilk başta şişeyi reddederse, onu içmeye zorlamayın. Bekleyin ve bir sonraki beslemeden bir veya iki saat sonra tekrar deneyin. Bazı çalışmalar erken aşırı beslemeyi daha sonra obezite riski ile ilişkilendirmiştir.
Biberonla beslenirken, bebeğinizin yeterli işaretlere dikkat edin: geri çevirmek, şişeyi itmek, süt tükürmek, meme ucunu çiğnemek, uykuya dalmak. Bu işaretleri takip ederek doğru beslenme süresine karar verin.
- Bebeğiniz sakin ve biraz dikkati dağılmışken, örneğin dışarıda yürüyüş yaparken bir şişe sunarak şişeyi vermeyi deneyin.
- Deneyimi göğsünüzde beslemeye daha benzer hale getirmek için sütü ve biberonun memesini ısıtmayı deneyin.
- Bir kaşık kullanarak bebeğinizin ağzına biraz süt sürmeyi ve sonra ona şişeyi vermeyi deneyin. Bu, şişesini emmek için sürücüsünü tetiklemeye yardımcı olur.
- Meme ve biberonla besleme sırasında aynı müziği çalın. Bu bebeğinize yemek yeme zamanı geldiğini gösterir.
Mama verirken süt sağlığınızı koruyun.
Mama verirken süt kaynağınızı korumak istiyorsanız, günde 8 ila 12 defaya kadar sık sık emzirmeniz veya süt sağmanız gerekebilir. Kesin sayı, göğüslerinizin saklama kapasitesine ve bebeğinizin yaşına bağlı olacaktır.
Ne Kadar Mama Verilmeli?
Öğünün miktarına ve sıklığına doğru karar vermek gerekir. Bunun için doktorunuzdan yardım almalısınız. Ölçüler genellikle şöyledir: Bir – iki haftalık bir bebek günde yedi – sekiz kez 50-70 ml. mama tüketebilirken, 2 aylık bir bebeğin günde beş – altı kez 110-180 ml. mama tüketmesi beklenir. Mamalar kutularında belirtilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.