Bebek

Anne Sütü Elle Nasıl Sağılır?

Anne sütü elle nasıl sağılır? Sağılmış süt bebeğe nasıl verilir? Anne sütü nasıl saklanır?

Bir bebeğin en önemli besini anne sütüdür. Tüm anneler bebeğini emzirmek ister. Ancak bazı nedenler bebeğin sürekli emzirilmesine olanak sağlamayabilir. Sütün nasıl sağılması ve saklanması gerektiğini tüm emziren annelerin bilmesi gerekir.

Mastit, meme apsesi, kanal tıkanıklığı gibi nedenlerle şiş olan memeyi rahatlatmak, tavşan dudak gibi nedenlerle emme sorunu olan bebeklerin beslenmesini sağlamak ve annenin işe başlaması durumunda bebeğin beslenmesini anne sütü ile sürdürmek için anne sütünün sağılması gerekmektedir.

anne sütünü artıran besinler

Anne sütünün sağılmasını gerektiren durumlar:

  • Tıkanık, şiş memeyi rahatlatmak,
  • Çökük bir meme başından, emmeyi öğreninceye kadar bebeği beslemek,
  • Memeyi istemeyen bir bebeği, emmekten hoşlanmayı öğrenene kadar beslemek,
  • Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek,
  • Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemek,
  • Anne ya da bebek hasta ise sütün akmasını önlemektir.
  • Özellikle çalışan anneler 24 saat boyunca bebekleriyle beraber olamayacaklarından, bebeklerini anne sütünden mahrum etmemek için sütlerini önceden sağıp depolama yoluna giderler.

Peki anne sütü elle nasıl sağılır?

Anne Sütü Sağma Tekniği

Anne sütü elle nasıl sağılır? İşte yöntemi:

  • Süt sağmadan önce eller iyice yıkanır ve temiz havlu ile kurulanır.
  • Rahat bir yere oturulur.
  • Sütün sağılacağı kap memeye yakın bir şekilde tutulur.
  • Başparmak kahverengi alanın bir tarafına, diğer parmakları öbür tarafına yerleştirip göğüs duvarına doğru bastırılır.
  • Meme ucuna bastırılmaz. Yanlardan da basınç yapılarak tüm bölümler boşaltılır.
  • Süt sağma işlemi sırasında acı hissedilmemelidir. Ağrı oluyorsa uygulanan teknik hatalıdır.
  • 3 saat aralıklarla süt sağma işlemi tekrarlanabilir. Piyasada sütü sağmak için pompalar satılmakta veya kiralanabilmektedir. Ancak elle sağma en iyi ve ekonomik yöntemdir.
anne sütü nasıl saklanır

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

  • Anne sütü steril plastik kaplarda saklanmalıdır.
  • Süt cam kaplarda saklandığı zaman lökositlerin cama yapışma eğilimi vardır.
  • Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 12 saat, buzdolabında + 4 OC de bir hafta kalabilir.
  • Anne sütü derin dondurucuda 6 ay, buzlukta 3 ay süreyle, üzerine tarih ve saat yazılarak saklanabilir.
  • Bir paketteki süt miktarının 120 cc’den fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü çözdürüldüğünde arta kalan süt tekrar derin dondurucuya konulmamalıdır.
  • Derin dondurucudan çıkarılmış anne sütü, kabıyla beraber ılık suyun (Kaynayan su olmaması gerekir.) içerisinde bekletilerek ılıtılmalıdır.
  • Ilıtılan süt artarsa tekrar kullanılmamalıdır.

Süt saklanacaksa temiz bir kaba sağılmalıdır. Anne sütü buzdolabına konmadan 15 derecede 24 saat, 25 derecede 4-6 saat, buzdolabında (+4 derecede) 72 saat, derin dondurucuda -20 derecede 1 ay, daha uzun süreler için de -70 derecede güvenle saklanabilir. Anne sütü direkt olarak ocakta ısıtılmamalıdır. Sütün bulunduğu kap sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak ısıtılmalıdır. Sağılan süt bebeğe uygun bir kapla verilmeli biberon kullanılmamalıdır.

Sağılmış Süt Bebeğe Nasıl Verilir?

Sibel Karagöz, “Anne Sütünün Sağılması ve Evdeki Uygulamalar” adlı makalesinde şu bilgilere yer veriyor:

“3 – 3 – 3 kuralımızı tekrar hatırlayarak dondurulmuş anne sütü, derin dondurucudan çıkarıldıysa ilk öncelikle buzdolabının içinde çözdürülmelidir. Çözünen anne sütü artık oda ısısıyla karşılaşabilir. Sütümüzü bebeğimize verebilecek ısıya getirmek için benmari yöntemi kullanmamız gerekmektedir. Anne sütü içerisindeki kompleks bileşenlerin bozulmaması açısından kesinlikle direk ısıya maruz bırakılmamalıdır. Benmari yöntemi içinde anne sütü olan bir kabın, sıcak su dolu başka bir kabın içine ılıtılması yöntemidir.

Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine, bocalamasına neden olur. Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir ve meme yerine meme ucunu emmeye çalışır. Bu da meme çatlaklarına ve en önemlisi bebeğin yeterince anne sütü alamamasına yol açmaktadır. Küçük bebekler bile dillerini kullanarak, adeta kedi gibi yalanarak küçük bir bardaktan süt içebilirler. Sağılmış anne sütünün uygun teknikle sağılması, saklanması ve verilmesine dikkat edelim ki, o mucizevi etkisini her daim sürdürsün.”

3 – 3 – 3 kuralı nedir?

  • Temizliğe dikkat edilerek sağılan anne sütü; oda sıcaklığında 3 saat,
  • Buzdolabı rafında (+4 derecede) 3 gün ve
  • Derin dondurucuda (-18 derecenin altında) 3 aya kadar saklanabilir.

Anne Sütünü Artıran Besinler

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, anne sütünü artıran besinler hakkında bilgi verdi.anne sütünü artıran besinler

Su

Anne sütünün miktarını artırmak için, kadınların bol miktarda su içmesi gerekiyor. Anne sütünün %87’si sudan oluştuğundan, annelerin emzirme döneminde tükettikleri su miktarını artırmaları önem taşıyor. Emzirme sürecinde günlük su tüketiminin en az 3-3,5 litre olması gerekiyor.

Yulaf

Demir eksikliği anne sütünün azalmasına yol açtığı gibi, demir minerali açısından zengin olan yulaf, anne sütünün artmasını ve meme kanallarında ilerlemesini sağlıyor. Bu nedenle, emzirme döneminde, özellikle sabah kahvaltılarında yulaf tüketilmesi gerekiyor.

Havuç

Fitoöstrojen adı verilen bitkisel bir kimyasal madde salınımı sağlayan havuç, süt kanallarının gelişmesini sağlıyor. Aynı zamanda beta karoten açısından da zengin olan havuç, beta karoten ihtiyacının da karşılanmasını sağlıyor.

Rezene

Rezene, süt miktarını ve sütün yağ içeriğinin artmasını sağlıyor. Anne sütü yoluyla bebeğe geçen rezene, bebeğin sindirim ve hazımsızlık sorunu yaşama ihtimalini de azaltıyor.

Arpa

Arpanın çimlendirilmesiyle elde edilen malt içecekler, bol miktarda prolaktin bulunduruyor. Süt salgılayıcı hücreleri uyaran bu madde, anne sütünün artmasını sağlıyor.

Baklagiller

Demir minerali açısından zengin olan baklagiller, sütün niteliğini artırıyor. Ancak bebekte gaz problemine yol açabildiğinden, baklagillerin çok fazla tüketilmemesi gerekiyor.

Koyu Yapraklı Sebzeler

Ispanak, kara lahana gibi sebzeler, A vitamini ve demir açısından zengin olduğundan, sütün niteliğinin artmasını sağlıyor. Kadınların emzirme dönemlerinde bu sebzeleri sık tüketmesi gerekiyor.

Sarımsak

Sarımsak, anne sütünün miktarını artırmada etkili olan gıdalar arasında yer alıyor. Ancak bebekte hazımsızlık sorununa yol açabildiğinden, çok fazla sarımsak tüketmemek gerekiyor.

Kuruyemişler

Ceviz, fındık, badem gibi omega açısından zengin olan ve doymamış yağlar içeren kuruyemişler, anne sütünün kalitesini artırıyor. Bebeğin sağlığı için, emzirme döneminde günlük olarak 3-4 ceviz ve 10-12 çiğ badem tüketmek önem taşıyor.

Susam

Bol miktarda kalsiyum içeren susam, süt miktarının artmasını sağlıyor. Salatalara lezzetli bir tat da katan susamın, günde 1-2 çay kaşığı kadar tüketilmesi, anne sütünün artmasını sağlıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir