Anne sütü nasıl saklanır konusu yenidoğan bebeği olan anneler için en önemli konudur. Anne sütü saklama koşulların yazımızda bulabilirsiniz.
Süt; dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan çok önemli bir besindir. Süt, memeli hayvanlar ve insanlar için yaşamın ilk dönemlerinde gerekli olan tek ve elzem besindir.
Anne Sütünün Önemi
İnsanlarda yeni doğan bebeğin anne sütü ile beslenmesi son derece önemlidir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemi gelişene kadar onu hastalıklara karşı koruyan, savunucu maddelere sahiptir. Bazı alerjilere karşı da koruyucu özelliğe vardır. Anne sütü bebekle anne arasındaki duygusal bağı arttırır ve bebeğin güvende hissetmesini sağlayacak tek yoldur. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini en iyi şekilde sağlar.
Her zaman hijyenik ve pratiktir. Bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş prematüre bebekler için anne sütü çok daha önemlidir. Özellikle doğumun hemen sonrasında memeden salgılanan ve normal sütten daha koyu kıvamdaki ve sarı renkteki kolostrum adı verilen sütün besin değerinin daha yüksek olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından bebeğe verilmesi çok daha büyük önem taşır.
Anne sütü ilk 4–6 ay bebeğin D vitamini haricindeki tüm besin ihtiyacını karşılar. Yapısındaki A ve C vitaminleri inek sütündekinden çok daha yüksektir. Protein ve mineral miktarı inek sütüne göre daha azdır ancak bebeğin ihtiyacını karşılayacak miktardadır. Bebeğin büyümesi için gerekli olan linoleik asit ise inek sütünden 8 kat daha fazladır.
Anne ve bebeğin hastalanması sonucu sütün kaçmasını önlemek, memenin ve bebeğin memeyi almaması, tıkanmış memeyi açmak ve annenin çalışıyor olması gibi nedenlere bağlı olarak sütün sağılıp saklanması gerekebilir. Bu durumda gerekli hijyen sağlandıktan sonra süt, eczanelerde satılan süt sağma araçları ile süt sağma şişelerine ya da poşetlerine sağılır.
Anne Sütü Saklama
Anne sütü nasıl saklanır? Süt 8 sağılan bu şişe ve poşetlerin ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra dondurmadan 72 saat, dondurulmuş ve eritilmiş ise 24 saat +1 ile +4 derece arasında buzdolabında, buzlukta -7- ile-2 derece arsında 3 hafta ve derin dondurucuda -18 derecenin altında 6 ay saklanabilir.
İnsanlarda anne sütünün belli bir dönemden sonra tek besin maddesi olma özelliğini kaybetmesi ve ihtiyacı karşılayamamasına bağlı olarak devreye başta inek sütü olmakla birlikte manda, koyun ve keçi sütleri girmektedir.