Anne Sütünün Bağışıklık Sistemi için Önemi

Anne sütü bağışıklık sistemi açısından bebekler için kritik bir önem taşıyor. Özellikle ilk 6 ayda, anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlü olduğu gibi, hastalıklara yakalanma riski de azalıyor.

Anne sütü bebek gelişimi açısından yalnızca 0-6 aylık dönemde değil, ilk 36 ay içerisinde oldukça önemlidir. Ek besinlere geçen bebeklerde dahi anne sütü hem bebeğin gelişimini destekler hem de bağışıklık sistemini geliştirir. Yapılan araştırmalar, anne sütü ile beslenen bebeklerin daha az sağlık sorunu yaşadığını kanıtlamıştır.

  • Emzirme, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar.
  • Doğumdan hemen sonra gelen ilk anne sütü (kolostrum) sayesinde, anne, yeni doğan bebeğe antikor ve akyuvarların yanı sıra, bakterilerin çoğalmasını engelleyen laktoferrin ve mikropları öldüren bir enzim olan lisozim gibi büyük oranda antiviral, antibakteriyel ve antifungal (mantar önleyici) özellikler taşıyan maddeleri aktarır.
  • Anne sütü bağırsak hücreleri, bulaşıcı etkenlere ve toksik maddelere karşı daha az geçirgen maddeler de içerir.
  • Anne sütünün sindirimi kolay olduğu için, emzirilen bebeklerin kolik ve mide gazı sorunları da daha az olur.
  • Emzirilen bebeklerin ishal, kusma, idrar yolları enfeksiyonları, glütin maddesine tahammülsüzlük, gastroenterit (ishalle sereden mide, bağırsak iltihabı), otit (dış kulak yolu iltihabı) ve aşağı solunum yolları enfeksiyonu (bronşit ve zatürre) gibi çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli oldukları, yapılan epidemiyolojik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
  • Emzirmenin diyabet, lenfom (lenf bezi kanseri), beşikte ölüm sendromu gibi çeşitli kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.

Tüm memeli canlılarda olduğu gibi, insanlarda da anne sütü bebekler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Bebeğin gelişim sürecinde anne sütü ile beslenmesi, hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de bebeğin sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimini destekler.