Anne sütünün içeriğinde neler vardır? Bebekleri ilk 6 ayının besin kaynağı olan anne sütü zengin içeriği ile bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini içeriyor.
Emzirme, anne ile bebek arasında özel bir iletişim kurulmasını sağladığı kadar, bebek sağlığı için de oldukça önemlidir.
Anne sütü bebek gelişimi açısından kritik bir önem taşıyor; bebeğin bağışıklık sisteminin güçlü olmasını, zihinsel aktivitelerinin artması, düzenli uyku uyuması başta olmak üzere bebeğe birçok faydası bulunuyor. Bu nedenle 0-12 aylık bebek gelişimi sürecinde anne sütünün tercih edilmesi gerekiyor.
Anne sütü birçok besin öğesi yanında çok sayıda biyoaktif bileşen de içermektedir. Anne sütünün içeriğindeki bileşenler, bebeğin beyin ve göz gelişimini, bağışıklık sistemini ve büyümesini destekler.
Anne sütünün temel içeriğini karbonhidratlar, lipitler, proteinler, mineraller, vitaminler ve diğer elementler oluşturur.
Anne Sütünün İçeriğinde Bulunanlar
Prebiyotikler: Prebiyotiklerin temel görevi bebeğin bağırsaklarında sağlıklı bakteri florasının oluşumunu sağlamaktır. Büyümeye etki ederler.
Probiyotikler: Probiyotikler, anne sütüyle beslenen bebeklerin barsaklarında yoğun olarak bulunurlar. Mamalara probiyotik ilavesi ile anne sütünün yararlı etkisine benzer etki sağlanmaya çalışılmaktadır.
Sinbiyotikler: Probiyotik ve prebiyotikleri birlikte bulunduran ürünlere ‘sinbiyotik’ denilmektedir.
Alfa-laktalbumin: Alfa-laktalbumin, anne sütünün başlıca whey proteinidir. Whey proteinler, bebekler için besinsel değeri yüksek proteinlerdir.
Lc-Pufa: Doymamış yağ asitleri (LC-PUFA) bebek beslenmesinde önemli rol oynarlar.
Taurin: Yağ emilimi, karaciğer fonksiyonları ve prematüre/düşük doğum ağırlıklı bebeklerin görme duyularının gelişmesinde önemli rol oynar.
Nükleotidler: Nükleotidler anne sütünde bulunan protein dışı nitrojen kaynağıdırlar. Tamamlayıcı beslenme ile yapılan Nükletotid desteği bebeklerde bağırsak mikroflorasının kompozisyonunu iyileştirir.
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini öneriyor. Daha sonra ise bebeklerin ek gıdalarla desteklenerek en az iki sene boyunca emzirilmelerini önermektedir.