Çocuk Haberleri

Araştırma: Geç Doğum Yapan Kadınlar, Daha Uzun Süre Yaşıyor

Boston Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, geç yaşta doğum yapmanın daha sağlıklı olduğunu ve uzun yaşama şansını artırdığını gösterdi.Yaz aylarında hamilelik

Araştırmada, 33 yaşından sonra doğum yapan ve son çocuklarını 30 yaşından önce dünyaya getiren kadınlar üzerinde bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları, 33 yaşından sonra doğum yapan kadınların, diğer gruptaki kadınlara oranla daha yüksek yaşama şansına sahip olduğunu gösterdi. Ancak, 2014 yılının Nisan ayında Menopouse Dergisi’nde yer alan araştırmanın online halinde, gebeliği ertelemenin uzun yaşam anlamına gelmediğinin de altı çizildi. Boston Üniversitesi’nden Biyoistatistik Profesörü Paola Sebastiani, bazı kadınların biyolojik saatinin daha yavaş olduğunu ve geç yaşta doğum yapma yeteneğinin daha fazla olduğunu belirtiyor.

Prof. Sebastiani ve ekibi, “Uzun Yaşayan Aile Araştırması” adını verdikleri araştırma için, birçok üyesi uzun yaşamış olan 551 ailenin verilerini analiz etti. Başka çocuk dünyaya getirme şansı olmayan 462 kadının verilerinin incelendiği araştırmada, 33 yaşından sonra doğum yapan kadınların, 95 yaşına kadar yaşama şansının, 29 yaşından önce doğum yapan kadınlara oranla iki kat daha fazla olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, ilk grubun daha uzun yaşamasının sebebinin yaşlanma ve doğurganlıkla ilgili genlerle alakalı olabileceğini de düşünüyor. Genetik açıdan daha şanslı olan kadınlar, büyük olasılıkla, doğurganlıklarını daha uzun süre muhafaza edecek. Böylece, gelecek kuşaklara bu genleri aktarma şansları daha fazla olacak.

New England Centenarian adlı araştırmaya göre ise, en son çocuğunu 40 yaşından sonra dünyaya getiren kadınların, daha erken yaşta son çocuklarını doğuran kadınlara oranla 100 yaşına kadar yaşama ihtimalleri 4 kat daha fazla.

Doğurganlık ve Uzun Yaşama Arasındaki İlişki ile Yaşam Uzatan İlaçlar Üretilebilir

Uzun yaşama ile doğurganlık arasındaki ilişki düşünüldüğünde, Prof. Sebastian’ın bulguları, üreme sağlığının genetik etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor. Üreme sağlığı, yaşlanma oranlarına ve yaşlılığa bağlı hastalıklara karşı duyarlılığı da etkileyebiliyor. Sebastiani ve ekibi, bazı kadınların daha geç yaşlanmasına ilişkin genetik değişkenleri belirlemeye yönelik çalışmaya devam ediyor. Yakın zamanda bu değişiklikleri yayınlamayı planlıyorlar. Bu araştırmaların, bilim insanlarına, aynı etkiyi yaratacak ilaçların üretilmesine yardımcı olabilir.

(Kaynak: ozy.com)

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir