Araştırmacı Çocuklar 22-23 Haziran Tarihlerinde Darüşşafaka’da Buluştu

“Araştırmacı Çocuk Merkezi- Türkiye”, “Open University Children Research Centre” ve “Darüşşafaka Eğitim Kurumları” işbirliğiyle gerçekleştirilen Konferans’a 10 – 12 yaş grubundaki çocuklar katıldı.

İlki Londra Üniversitesi (“Institute of Education, University of London”) tarafından 18-19 Mayıs 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Araştırmacı Çocuk Konferansı’nın ikincisi, 22-23 Haziran 2012 tarihlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumları ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.

“Araştırmacı Çocuk Merkezi- Türkiye”, “Open University Children Research Centre” ve “Darüşşafaka Eğitim Kurumları” işbirliğiyle gerçekleştirilen Konferans’a bu yıl ilk gününde, İngiltere, Avustralya, İran ve Türkiye’den aktif araştırmacı olarak görev alan 10 – 12 yaş grubundaki çocuklar katıldı. Katılımcılar, yaptıkları bilimsel araştırmaları, kendi bakış açılarıyla, arkadaşları, velileri ve öğretmenlerinin yanı sıra akademisyen ve eğitimcilerle de paylaştı. Konferans, yaklaşık 170 katılımcı öğrenci, öğretmen ve akademisyeni buluşturdu.

Uluslararası Araştırmacı Çocuk Konferansı, çocukların kendi araştırmalarını yapmalarına olanak sağlayarak öğrenme ve keşfetme isteklerini artırmayı, gelişimlerine katkıda bulunmayı, bakış açılarını ve doğuştan gelen bilgeliklerini ortaya çıkararak, özgüveni ve özsaygısı yüksek bireyler olarak yetişmelerine destek olmayı amaçlıyor.

Konferansın 22 Haziran Cuma günkü açılışında, Open University Children Research Centre adına Prof. Dr. Mary Kellet, Araştırmacı Çocuk Merkezi adına merkezin kurucusu Dr. Derya Şahhüseyinoğlu ve Darüşşafaka İlköğretim Okulu adına okul müdürü Çiğdem Kaya birer konuşma yaptı.

Darüşşafaka İlköğretim Okulu adına okul müdürü Çiğdem Kaya, “Bu süreçte öğrencilerimizin farklı bakış açılarıyla gözlem yaptıklarını, öğrenme ve keşfetme isteklerinin arttığını, özgüven ve özsaygılarının geliştiğini gördük. Siz çocuklarımız, yarının liderleri, küreselleşen yoğun rekabet ortamında fark yaratacak bireyler olmanız için sürekli okumalı, yazmalı, düşünmeli, araştırmalı, gözlem yapmalı ve her şeyden önce merak duygunuzu her zaman canlı tutmalısınız. Bunları yaparak inanıyoruz ki yepyeni ufuklar açacaksınız,” diye seslendi.

Araştırmacı Çocuk Merkezi Kurucusu Dr. Derya Şahhüseyinoğlu ise konuşmasında, “Çocuklar duygu ve düşüncelerini bilgece ifade etme becerisine sahiptir. Şuna inancım sonsuzdur ki, onlara kendilerini ifade etme fırsatı verilirse, araştırma yapmaya teşvik edilirlerse, düşünen, sorgulayan, kendine güvenen ve kendine yeten bireyler olacaklardır” dedi.

Dr. Mary Kellet de, “Bu gibi küresel deneyimler ve kültürlerarası işbirlikleri arttıkça, farklı kültürlerden gelen çocuklar birbirini daha iyi anlayabilir. Öğrencilerin bu fırsatı elde etmiş olması çok sevindirici. İyi bir araştırma yürütmek için gereken beceriler yetişkin olmak için gereken becerilerle aynı değildir. Çocuklar çevrelerini farklı gözlerle algılar, bizim görmediğimiz şeyleri görür, sormayı akıl edemediğimiz değişik sorular sorarlar,” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli Nöroşirürji uzmanı Prof.Dr. Yücel Kanpolat da “bilim eğitimi” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Kanpolat, Türkiye’nin geleceği için araştırmayı ve çocukların eğitimini çok önemsediğini söyleyerek, “Nasıl bir insan, nasıl bir öğrenci, nasıl bir vatandaş istiyoruz? Bu soru bizim geleceğimizi planlamamızda epeyce yardımcı olur. Aklımızı iyi kullanırsak bilgi sahibi olabiliriz. Bilgi sahibi olursak yaratıcı olabiliriz. Yaratıcılığımızı iyi kullanırsak katma değer yaratırız ve toplum zenginleşir,” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Prof.Dr. Yücel Kanpolat’a Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

“Çocuklar için” değil, “çocuklarla birlikte” değil, bizzat “çocuklar tarafından”

Konferans kapsamında, İngiltere’den Lincroft School, Avustralya’dan Picnic Point Primary School ve Türkiye’den Darüşşafaka Eğitim Kurumları öğrencileri tarafından çeşitli araştırma konularında sözlü sunumlar gerçekleştirildi. Bunlar arasında; “Kediler ve köpekler neden anlaşamazlar?” “Çocuklar ile yetişkinlerin ağlama sebepleri arasındaki farklılıklar nelerdir?” “Okulumuzdaki öğrenciler üniformaları hakkında neler düşünüyorlar?” “Gökkuşağı nasıl oluşur ve renkleri neden farklıdır?” “Çocuklarda stres oluşmasına sebep olan durumların incelenmesi” “Çocuklar para hakkında neler biliyorlar ve kendi paralarını nasıl kontrol ediyorlar?” “Çocuk ve yetişkinlerin farelere karşı tutumlarındaki değişimlerinin karşılaştırılması” “Mavi güneş gerçekten var mıdır?” “İlk İnsanlar Nasıl Oluşmuştur?” gibi birbirinden ilginç konu ve sorular yer alıyor.

İran’ın Tebriz kentinden Tarhe-No School, Türkiye’den ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Özel Üsküdar SEV İlköğretim Okulu, Özel Tekden İlköğretim Okulu, İstanbul ve Edirne Beykent Okulları, Ankara Fevzi Özbey İlköğretim Okulu ve Özel Arı İlköğretim Okulu öğrencileri de konferansta poster sunumları yaptı.

Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Hadımköy TOKİ İlköğretim Okulu, Taksim İlköğretim Okulu, Küçükçekmece Gelincik Anaokulu ve Abaküs Doğa Anaokulu’ndan da öğrenci, öğretmen ve akademisyenler konferansa katıldı.

Konferansın, “çocuklar için” değil, “çocuklarla birlikte” değil; bizzat “çocuklar tarafından” yürütülen araştırmalara örnek olması; Türkiye’deki ve yurtdışındaki çocuklar, öğretmenler, eğitimciler, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarına katkı sağlaması hedefleniyor.

Konferans kapsamında, iki gün boyunca devam eden sunumların yanı sıra, “Paraşüt”, “Hareketli Misketler”, “Drama” ve “Robot” konulu atölyeler de düzenlendi.

Konferansa, araştırma yapmayı seven ve araştırmalara ilgi duyan herkes dinleyici olarak katılabiliyor. Konferans programı ile ilgili daha detaylı bilgiye “www.arastirmacicocukkonferansi.org” adresinden ulaşılabilir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022