Astronot ve Kozmonot arasındaki fark nedir?

Astronot ve kozmonot arasındaki fark nedir? Astronot ne yapar? Kozmonot ne yapar?

Astronotlar Uzayda Nasıl Yürür?Astronotlar Uzayda Nasıl Yürür?

Astronot ile Kozmonot sözcüklerinin ikisi de ‘bilimsel bir açıklama yapmakla görevli uzay insanı’ anlamına gelir. İki sözcük arasındaki fark, Astronot’un Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kozmonot’un ise Rusya’da kullanılıyor oluşudur.

Astronot ya da kozmonot, uzay çalışmalar yapmak için eğitim gören ve uzaya giderek çeşitli gözlemler yapan kişilere denir. Kozmonot da aynı şekilde uzay bilimleri ile ilgilenen ve uzaya yolculuk ederek, bilgi toplamayı hedefleyen insanlara denir. Ancak bu iki terim, ABD ve Rusya’da farklı isimler ile anılmaktadır. Bu nedenle, bazı ülkelerde “astronot” kelimesi daha fazla kullanılırken, Rusya’ya yakın olan Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkeler “kozmonot” kelimesini kullanmaktadır.

Astronot – Kozmonot Olmak için Gerekli Özellikler

(ABD’de astronot terimi kullanıldığı gibi, Rusya’da kozmonot terimi kullanılır. Bunun yanı sıra, her iki ülkede de uzayla ilgili çalışmalar yapmak için farklı özellikler gereklidir.)

  • Astronot olmak için ABD vatandaşı olmak şarttır. Ancak Yükleme Uzmanı olarak görev yapmak için ABD vatandaşı olmak şart değildir.
  • Mühendislik, biyoloji bilimleri, fizik bilimleri, matematik gibi alanlarda üniversite derecesine sahip olmak gereklidir. (Üniversite ne kadar tanınmış ve derece ne kadar yüksek olursa, öncelik o kadar artar.)
  • Üç yıllık tecrübe şarttır.
  • NASA tarafından uygulanan fiziksel testleri geçmek şarttır. Pilotlar birinci sınıf testi geçmek zorundadır. Görev Uzmanları ve Yükleme Uzmanları ise ikinci sınıf fiziksel testi geçmek zorundadır.
  • Astronot olmak ve Pilot ya da Komutan olarak görev yapmak için bir jeti 1000 saatten fazla, birinci pilot olarak uçurmak şarttır.
  • Pilotlar için 162,5-193 cm boy; Yükleme Uzmanları ve Görev Uzmanları için 148,5-193 cm boyuna sahip olmak gereklidir.

Kendinize inanın çocuklar!

Paylaş

Yorumları Göster

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022