İkinci aydan itibaren bebeğiniz sizin gülümsemenize karşılık verebilecektir. Ona bol bol gülümseyin.
Bebeğiniz artık dik tutulmak isteyecektir. Bebeğinizin koltukaltından tutup ayakta kalmasını sağlayabilirsiniz. Sallanan koltuklar da hoşuna gidecektir. Bazı bebekler anne ya da babalarının göğsüne kafalarını koymaktan hoşlanabilir. Ama zamanla yüzünü dış dünyaya çevirmelisiniz.
Henüz siz anlamasanız da bebeğiniz sizinle iletişim kurmaya başladı. Dilinizi öğrenmeye çalışıyor. Önce sesli harfleri söylemeye başlar. Anlaşılmaz çeşitli sesler çıkarmaya da başlayacaktır.
Onunla konuşun. Sizi takip ediyor mu diye dikkat edin. Size ya da elinizdeki bir nesneye dikkatini verebiliyor mu? Henüz bunları yapamıyor olsa da sizinle iletişim kurmaya çalışıyordur. Onunla konuşun ve ilginizi eksik etmeyin. İlginiz ve sevginiz hoşuna gidecektir.
Emme güdüsü gelişmeye başlamıştır. Bebekler dünyayı öncelikle dudaklarıyla tanımaya başlarlar. Anne memesi, kendi parmağı ya da emzik ona güven verecektir.
Evet mi, hayır mı?
Bebeğiniz konuşamasa da size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Onun davranışlarından ip uçları edinebilirsiniz.
Evet diyorsa: Sizin yüzünüze bakıyordur, kollarını ve ayaklarını hareket ettiriyordur, gözlerini ya da başını size çeviriyordur, mutlu sesler çıkarıyordur.
Hayır diyorsa: Başını ya da gözlerini başka tarafa çeviriyordur, ağlıyordur, öksürüyordur, mutsuzca hareket ediyordur, kaşlarını çatıyordur, esniyordur.
Aşıları
- DTacB-IPV-Hib (Difteri boğmaca karması)
- BCG,KPA 13 (Konjüge pnömokok-Zatürre aşısı)
- Rotavirüs (ishal)
Bu aydan itibaren bebekler gülmeye başlar, kendisiyle konuşulduğunda güler, bir nesneyi izler, eline bir şey verildiğinde tutar, konuşulduğunda ses çıkarır.