Ayna ışığın neredeyse tamamını düzgün yansıtan bir yüzey olduğundan, görüntülerin yansımasını kusursuza yakın bir şekilde oluşturabilir. Peki, bu sihirli yüzey ayna nasıl yapılır?

Ayna Nasıl Yapılır?

İlk ayna, metal yüzeylerin iyi bir şekilde parlatılmasıyla oluşturulmuştur. Ancak daha sonra, metal yerine cam levhalar ve civa kullanılarak ayna yapılmıştır. Aynanın tarihi oldukça eskiye uzanmakla birlikte, günümüzde kullandığımız ayların büyük bölümü, cam ve gümüş kullanılarak yapılmaktadır. Bazı aynalarda, gümüş yerine alüminyum, altın ya da platin kullanılabilmektedir. Ayna yapımı sırasında kullanılan bu maddeler, aynanın ışığı yansıtma oranına etki etmektedir.

Ayna Nasıl Bulundu?

Ayna nasıl yapılır sorusundan önce, aynanın nasıl bulunduğunu inceleyelim. İlk ayna, metal parçaların parlatılmasıyla oluşturulduğu gibi, 14. Yüzyılda, Venedikliler, işlenmemiş cam aynalar yapmayı başardı. 19.yüzyılda ise günümüzde kullandığımız gümüş astarlı aynalar kullanılmaya başladı.

Ayna Neyden Yapılır?

Ayna, günümüzde fabrikalarda yapılmakta ve yapım işlemi birkaç aşamadan oluşmaktadır.

1.aşamada cam, özel maddeler kullanılarak yıkanır. Daha sonra mineralsiz su ile temizlenir. Suyun mineralsiz olması, camın zarar görmemesi açısından önemlidir.

2.aşamada camın arkasında sıvı hale gelmiş bir teneke oluşturulur. Bu madde, cama yapışmayan ancak gümüşün cama yapışmasını sağlayan bir maddedir.

3.aşamada ise sıvı halde bulunan gümüş teneke katılaşmaya başlar ve camda yansımalar oluşmaya başlar. Kısa süre sonra, boş cam ayna haline gelmiş olur.

3.aşamadan sonra, aynada, temizleme işlemleri ve fırınlama uygulamaları devam eder. Oldukça uzun süren bu işlemler sonrasında, aynada son kontroller yapıldıktan sonra, ayna yapımı tamamlanmış olur.

 

 

Paylaş

Yorumları Göster

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022