Çocuk Gelişimi

Baba Çocuk İlişkisinin Önemi

Çocukların aile içerisindeki rolü ve ebeveynleri ile kurduğu iletişim biçimi, karakter özelliklerini üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bununla birlikte, çocukların hem anne hem de baba ile sağlıklı iletişim kurması, kişilik gelişimi konusunda büyük önem taşıyor.

Bebeklerin çevreyle kurduğu ilişki anne karnında başlıyor. Bu nedenle hamilelik döneminde babanın, anne ve bebekle yakından ilgilenmesi, baba ile çocuk ilişkisinin gelişmesini sağlıyor.

Hamilelik döneminde, bebekle az ilgilenen babaların ilerleyen dönemde çocukla kurduğu ilişki de daha mesafeli oluyor.

Baba Çocuk İlişkisinin Önemi

Çalışan babalar, yapılan araştırmalara göre çocuklarıyla günde ortalama 8 dakika geçiriyor. Aynı şekilde anne de çalışıyorsa, bu süre daha da azalıyor. Çocuğun kişisel gelişimi ve karakterinin oturma sürecinde anne ve baba ile yeterince zaman geçirememesi, çocuğun özgüvenini de olumsuz etkiliyor.

Toplumda çocuk yetiştirmenin annenin görevi olarak düşünülmesi, babaların çocuklarla daha az ilgilenmesine neden oluyor. Çocukların her ihtiyaçlarıyla annenin ilgilenmesi, baba çocuk ilişkisinin mesafeli bir şekilde devam etmesine neden olduğu gibi; babanın yalnızca kural koyma, yasak getirme ya da sınırları belirleme noktasında aktif davranması, çocukların babalarıyla yakın ilişki kurmasını engelliyor.baba çocuk ilişkisi

Erkeklerin, otoriter baba figürünü sahiplenmesi

Otoriter baba figürü gerek kız çocukları gerekse erkek çocuklarının babasıyla kurduğu ilişkiyi olumsuz etkileyebiliyor. Çocuklarıyla yeterince ilgilenmeyen babaların sert ve mesafeli davranışları, çocukların babasından korkmasına ve babasıyla ancak dolaylı olarak iletişim kurmasına neden oluyor.

Nitelikli Baba Çocuk İlişkisi için Neler Yapılmalı?

  1. Babanın çocuğa zaman ayırması, çocuğu dinlemesi ve sorunlarıyla birebir ilgilenmesi, baba-çocuk ilişkisinde büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre, babasıyla nitelikli vakit geçiren çocuklar, okulda daha başarılı olduğu gibi, güven duygusuna da daha fazla sahip oluyor.
  2. Hamilelik döneminde babanın bebekle ilgilenmesi de son derece önemli. Hamilelik döneminde ilgisiz davranan babalar, bebekle yeterince bağ kuramıyor.
  3. Bebeklik döneminde, babanın bebeğin temel ihtiyaçlarıyla ilgilenmesi gerekiyor. Bebeğin mamasının verilmesi, altının değiştirilmesi ya da uyutulması gibi süreçlerde babanın aktif rol oynaması büyük önem taşıyor.
  4. Babanın çocuğa karşı açık davranması, ilgi ve şefkat göstermesi, çocuğun kişilik gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Baba sevgisi, çocuklara güven duygusu aşıladığı gibi, babanın anneyle olan ilişkisi de çocuğu doğrudan etkiliyor.
  5. Çocukla ortak ilgi alanları yaratmak, baba-çocuk ilişkisinde önemli bir yere sahip. Beraber alışverişe çıkmak, birlikte yemek yapmak ya da oyun oynamak çocuğun babasıyla nitelikli zaman geçirmesini sağladığı gibi, sağlıklı ilişki kurulmasına da ortam hazırlıyor.

Babanın, çocukla sağlıklı iletişim kurması, çocuğun sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi üzerinde önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle babanın hamilelik döneminden itibaren, çocuğa ilgi göstermesi ve ilişkiyi güçlendirmesi önem arz ediyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir