Bademcik enfeksiyonları çocuklarda virüsler ve bakterilerin yanı sıra, yaz sıcağında bolca tüketilen dondurma ve yanlış kullanılan klima nedeni ile de görülebilir.
Tüm boğaz ağrılarının nedeni virüsler veya bakterilere bağlı bademcik enfeksiyonu olmayabilir. Yaz aylarında çocukların severek tükettikleri dondurmalar, soğuk yiyecek ve içecekler de boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir.
Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri
Hassasiyete bağlı gelişen bu boğaz ağrıları geçicidir. Dolayısı ile çocukların yaz aylarında dondurma tüketmeleri sakıncalı bir davranış değildir. Ancak çocukların dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Çocuklara dondurmayı sadece hijyenik koşullarda üretilmiş, ambalajlı, son kullanma tarihi geçmemiş ürünler şeklinde sunmak gerekmektedir.
Bademcik enfeksiyonlarından kaçınmak için yaz aylarında özellikle klimalı ortamlarda uzun süre durmamak gerekir. Klimaların filtrelerinin ise antibakteriyel ürünlerle periyodik olarak temizlemek oldukça önemli bir konudur.
Tüm bu önlemlerin yanı sıra, çocuklarınızın bademcik enfeksiyonlarından korumak için hijyenik koşullarda üretilmiş gıdalar tercih edilmelidir. Çocukların toplu olarak bulunduğu ortamlarda ise, havalandırma sisteminin hijyenik olup olmadığını ve temiz hava sirkülasyonunun gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek fayda sağlayabilir.
Virüslere ve Bakterilere Bağlı Gelişen Bademcik Enfeksiyonları
3 yaşına kadar çocuklarda bademcik enfeksiyonları çoğunlukla virüsler nedeni ile meydana gelir. Virüsler aracılığı ile oluşan enfeksiyonlarda bademciklerde kızarıklık, hafif ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, burun akıntısı, öksürük, geniz akıntısı meydana gelir. 3 yaşından sonra çocuklarda sıklıkla bakterilerden kaynaklı bademcik enfeksiyonları görülür. Bakteriler nedeni ile meydana gelen enfeksiyonlarda çocukla ise 38-39 °C’nin üzerinde ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, bulantı, kusma, bazen karın ağrısı, kulağa vuran ağrı, eklem ağrıları, boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) gibi belirtiler gösterir. Hem virüs, hem de bakterilerden kaynaklı bademcik enfeksiyonlarının ortak belirti boğaz ağrısı olarak görülür.
Virüslere ve Bakterilere Bağlı Gelişen Bademcik Enfeksiyonlarının Tedavisi
Virüslere bağlı gelişen bademcik iltihabında antibiyotik doğru bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü antibiyotik kullanımı bu tarz bir enfeksiyonda etki göstermez. Viral enfeksiyonların tedavisinde sadece ağrı kesici, ateş düşürücü gibi şikayetleri giderecek ilaçlar kullanılabilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda virüslere bağlı enfeksiyon görüldüyse, ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik tercih edilebilir.
Bakterilere bağlı bademcik enfeksiyonu söz konusu ise tedavi sürecinde ilk olarak penisilin kullanılmalıdır. Bakteriyel bademcik enfeksiyonun nedeni, genellikle A gurubu beta hemolitik streptokok adı verilen ve halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakterinin üremesidir.
Bu bakterinin tedavisi oldukça önemlidir. Bu bakteri dikkate alınmaz ve tedavi edilmez ise akut romatizmal ateş (ARA) adı verilen ve kalp, eklemler, beyin, cilt tutulumu gibi ölümcül olabilen hastalıklara sebep olabilir.
Bakteriyel bademcik enfeksiyonuna genellikle 5-15 yaş arası çocuklarda rastlanır. Çocuklarında şiddetli, yüksek ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonları ile karşı karşıya kalan ailelerin mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir.
Çocuklar bakterilere, virüslere ve hijyenik olmayan gıdalara bağlı olarak bademcik enfeksiyonları ile karşılaşabilir. Bu durumlara karşı dikkatli davranılır ise çocuklarda bu hastalığın oluşması engellenebilir.