Anne Baba Okulu

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar alerjisine ne iyi gelir? Baharla birlikte polen mevsimi geldi. Rüzgarla yayılan polenler astım, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi şikayetleri daha da arttırıyor.

Mevsimi geldi, polenler her yerde. Bilindiği gibi polenler alerjik nezleye sebep olabiliyor. Peki bahar alerjisine ne iyi gelir?

Bahar alerjisine ne iyi gelir?
Bahar alerjisine ne iyi gelir?

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar ayının gelmesiyle havada yoğun miktarda polen bulunmaya başlar. Polenler bitkilerin erkek üreme hücresidir. Havaların ısınmaya başlamasıyla havada yoğun miktarda bulunur. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmeleri rüzgar yardımıyla olduğu için havada yoğun miktarda bulunmaktadır. Rüzgar da polenlerin yayılmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Çiçekli bitkilerin polenleşmesi böceklerle olduğu için havada fazla bulunmaz. Bu sebepten dolayı asıl tehlikeli olan bitkiler çiçeksiz bitkilerdir.

Polenler alerjendir. Bazı kişilerin vücutları polenlere karşı alerji geliştirir. Bunun sonucunda polenle karşılaşınca bazı belirtiler ortaya çıkar. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle ve göz alerjisidir. Polenlere karşı alerjisi olan astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan kişilerin şikayetleri bahar mevsimiyle artar. Çünkü bahar mevsiminde Mart ayı ile birlikte polenler ortaya çıkmaktadır. İlk ortaya çıkan polenler ağaç polenleridir. Mayıs Haziran ayında çimen polenleri ve temmuz ayından sonra yabani ot polenleri ortaya çıkmaktadır. Polenlerin bahar ayında ortaya çıkması ve alerjiye neden olmasından dolayı polen alerjisine bahar alerjisi denilmektedir.

Bahar Alerjisine Ne Neden Olur?

Bahar alerjisi genelde ailesinde alerjik hastalığı olanlarda olur. Çünkü alerjik hastalıklar genetik hastalıklardır. En sık alerjiye neden olan polenler ot-çimen polenleri, ağaç polenleri, arpa, buğday, mısır ve çavdar gibi hububat polenleridir.

Polenler Alerjiyi Artırıyor

Bahar mevsimi alerjik hastalığı olan çocuklarda hastalığın teşhisini sağlayabilir diyen Akçay, “Peş peşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun ve boğaz kaşınması, sık sık burun silinmesi ve tıkanması çocuklarda bahar mevsiminde oluyorsa ya da daha da artıyorsa alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir. Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, ciltten alerji testlerinin de çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması önemli” diyor:

“Bahar mevsiminde öksürük, nefes sıkışması ve göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa çocuğunuzda astım olabileceğinin işaretleridir. Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler bu belirtilerin ortaya çımasına neden olur. Bu da çocuklarda olan ve henüz teşhis konulmamış astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhis konulmasını sağlar.

Astım hastalığı polen alerjisine bağlı bir çocukta da polenler tetikleme yapar ve öksürük, nefes sıkışması ve göğüste hırıltı yapabilir. Bu sebepten bahar mevsimi astımı olan çocukların teşhisine de yardımcı olmaktadır. Astım hastalığının teşhisinin konulması çocuklarda çok önemlidir. Çocuklarda astım teşhisinin erken konulmasıyla akciğerlerde hasar gelişmeden tedavi edilmesi sağlanabilir.

İmmunoterapi denilen aşı tedavisi ile de astım hastalığı olan çocukların hayat kalitesi artırılabilir. Astım teşhisi solunum fonksiyon testleri, ciltten alerji testleri ve bazı kan testleri ile konulabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması çok önemlidir. Yanlış teşhis gereksiz birçok ilacın uzun süre konulmasına neden olabileceği gibi astım teşhisin atlanması da çocuğun hastalığının ilerlemesine ve akciğerlerde hasar gelişmesine neden olabilmektedir.Astım teşhisinin doğru konulması için çocuk alerji uzmanlarına başvurmakta fayda var.

Bahar Alerjisinin Bir Yaşı Var mı?

Genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme risk çok düşüktür.

Bebekte Görülen Bahar Alerjisi İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Bahar alerjisine ne iyi gelir? Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir. Burundan nefes alıp vermek diğer önemli bir önlemdir. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir. Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi önemlidir.

Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması önemlidir. Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak diğer bir önlemdir. Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin penceresini açmamaya özen gösterebilirsiniz. İhtiyaç halinde klima kullanabilirsiniz.

Alerji Testini Çocuk Alerji Uzmanı Yapmalı

Geniz eti büyümesi çocukta burun tıkanmasının artmasına ve kolay sinüzit, kulak iltihabı olmasına ve kulakta sıvı birikmesine nede olmaktadır. Burun tıkanıklığı sonucu ağız açık kaldığı için dişlerde de çürümelere neden olabilmektedir. Sonuç olarak alerjik nezleyi hafife almamak gerekir. Alerjik nezle ve göz alerjisinin teşhisi ise çocuk alerji bölümlerinde yapılan ciltten alerji testi ve bazı testler ile konulabilmektedir.

Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, çapraz reaksiyonların değerlendirilebilmesi, muayene ile birlikte teşhis konulması için önemlidir. Ayrıca tedavide seçilecek yöntemin belirlenmesi ve immunoterapi denilen aşı tedavisi kararı için çok önemlidir. Bu sebeplerden ciltten alerji testlerinin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Kandan yapılan alerji testleri ciltten yapılan alerji testlerine göre değeri düşüktür. Bu sebepten ciltten yapılan alerji testleri tercih edilmektedir.

Alerji Aşısı Bahar Alerjisinden Korunmak İçin Yeterli mi?

Polenlere bağlı alerjik nezlesi ve astımı olan çocuklara damla veya iğne şeklinde aşı yapılması ile başarı çok yüksektir. Hayat kalitesini belirgin ölçüde artırmakta ve ilaç kullanma ihtiyacını azaltmaktadır. Sadece alerjik nezle varsa astım hastalığına ilerlemesini engellemektedir. Bu sebepten dolayı polen alerjisi olanların hangi polene alerjisi olduğu ve ciddiyeti ciltten alerji testleri ile öğrenilmeli ve teşhise göre aşı tedavisi planlanmalıdır.

Bahar ayında sık sık hapşırma, nezle, burun kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde kaşınma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riski çok yüksektir. Diğer taraftan bahar aylarında sık öksürük, nefes sıkışması akciğerlerde hırıltı gibi ses geliyorsa polenlere bağlı alerjik astım olma ihtimali vardır. Her iki durumda da alerjinin kesin teşhisi alerji uzmanı tarafından konulması ve tedavisinin planlanması çok önemlidir. Teşhis ve tedavi yıllar boy süreceği için kesin teşhis konulması çok önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir