Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu aile adayları için, çocukların gelişimi açısından önemli noktalara dikkat çeken bir el kitabı hazırladı.
Çocukların Eski Eşyaları Atılmamalı
Çocuğun psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişim aşamalarında, sorun yaşanmaması için, koruyucu aile adaylarının bilmesi gerekenleri bir el kitabında birleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, önemli uyarılarda bulundu. El kitabına göre, çocuk, kurumdan eve geldiğinde, hemen banyo yapmaya zorlanmamalı ve çocuğun eski eşyaları atılmamalı. Bunun yanı sıra, çocuğun sünnet olmasına, kurum ile birlikte karar verilmeli. Koruyucu ailelerin ilgilendiği çocuklara, birtakım yasaklar getirilmesi ya da çocuğun düzeninin hızlı bir şekilde değiştirilmeye çalışılması, çocuğun olumsuz etkilenmesine yol açıyor.
Çocuklardan İzinsiz, Eşyalarına Müdahale Edilmemeli
Rehbere göre, çocuğun beraberinde getirdiği elbise ve oyuncaklar, görünümü çok kötü olsa dahi atılmamalı. Çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayan eşyalara, çocuğun rızası olmadan müdahale etmemek gerekiyor. Aynı şekilde, eşyalar üzerinde kötü bir izlenim oluşturmamaya da dikkat edilmesi önem taşıyor. Çocuğun eski fotoğraflarına ve anılarına özen gösterilmesi gerektiği gibi, çocuğun koruyucu aileden önce yaşadığı çevre ya da ailesi hakkında konuşmak istemesi durumunda da çocuğun kısıtlanmaması gerekiyor.
Türkiye’deki Koruyucu Aile Sayısı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 2015’in Kasım ayına kadar, en fazla koruyucu aile İstanbul’da (348) bulunuyor. İstanbul’un ardından, 303 koruyucu aile ile İzmir, 205 koruyucu aile ile Ankara ve 158 koruyucu aile ile Gaziantep geliyor.
Koruyucu Aile Adayları için El Kitabı
Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından hazırlanan el kitabına ulaşmak için tıklayınız: Koruyucu Aile Adayları için El Kitabı