Kültür ve Turizm Bakanlığı; müzecilik alanındaki yeni anlayışlara paralel olarak, müzeleri çocukların severek gezmelerini sağlamak, müze ortamını cazip hale getirmek ve etkisini artırmak, çocuklarda yaratıcılık becerisini desteklemek, katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamı sunmak amacıyla Çocuk Dostu Müze Programını geliştirdi.
Program kapsamında 2009 yılı içersinde Ankara’da 4 müzede pilot uygulamaya başlanacak. Pilot uygulamaların başlayacağı müzeler Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi olarak tespit edildi.
Müzelerde program kapsamında yürütülecek çalışmalarda, çocukların eğlenerek öğrenmeleri yoluyla kültürel, tarihsel ve sosyal çevrelerine duyarlı, demokratik, bireysel farklılıklara saygılı, yaratıcı, daha mutlu bireyler haline gelmesi hedefleniyor.
Cumhuriyet Müzesi’nde programın ilk uygulaması başlatıldı. Uygulamalar çerçevesinde, müzeye çocukların ilgisini çekecek pek çok obje yerleştirildi. Bunlar arasında; çocuklar için giderken yanlarında götürebilecekleri anı kartları, bunlara basabileceği meclis mührü, Çocuk Gözü ile Film Balonu (müze tarihini anlatan film gösterimi yapılıyor), çocuk kumbarası (çocuklarca müze ile ilgili izlenimler yazılarak biriktiriliyor), sesli ve görüntülü rehber sistemi, kitap ayraçları, anı kartları sayılabilir.
Ayrıca çocukların eğlenerek, yaşayarak müzeyi gezmeleri ve kalıcı öğrenme sağlanması amacıyla bu konuda yurtdışında kullanılan yöntemlerden “yaratıcı drama” çalışmaları da müzede yürütülüyor. Cumhuriyet Müzesi’nden; Çocuk Dostu Müze Programı kapsamında, müze müdürlüğünden randevu alarak faydalanmak mümkün.
Çocuk Dostu Müze Programı’na ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın değerlendirmeleri ise şöyle: “Arkadaşlarımızla böyle bir çalışma başlattık. 20 Mayıs 2009, müzecilik tarihinde önemli bir adımın atıldığı, çocuklarla gençlerle Türkiye’nin tarih müze bilincinin bağdaştırıldığı bir yolculuğun başlatıldığı ilk günü oldu. Ben inanıyorum ki gençlerin katıldığı bir tarih ortamı, gençlerin katıldığı müze etkinlikleri toplumumuza gelecek yıllarda daha büyük bir ilgi daha büyük bir saygınlık ve daha büyük bir tarih bilinci yaratacaktır.”