Bakteriler, Bebekleri Astıma Karşı Koruyor

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, bebeklik döneminde iyi bakterilere maruz kalan çocuklarda astım hastalığı görülme ihtimali azalıyor.

British Columbia Üniversitesi ve Vanvouver’deki Çocuk Hastanesi’nde yapılan araştırmaya göre, ‘iyi bakteriler’in astıma yakalanma olasılığını azalttığı belirlendi. İnsan vücudunda yaşayabilen milyarlarca bakterinin analiz edildiği araştırma kapsamında, 319 çocuk incelendi.

Üç aylık bebeklerin soluk hırıltısı ve deri incelemeleri sonucunda Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella ve Rothia (FVLR) bakterilerine sahip olmayan çocukların 3 yaşına geldiklerinde astıma yakalanma risklerinin daha fazla olduğu ortaya çıktı. Hiçbir bakteri ya da mikroba maruz kalmamış fare yavrularına verilen bakteri kokteylinin ise hava yollarındaki iltihabı azalttığı tespit edildi.

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Stuart Turvey, bebeklerin doğumundan hemen sonra FLVR takviyesi yapılması durumunda, astım oluşumunun önemli ölçüde engellenebileceğini söyledi. Bakterilerle ilgili araştırmaların henüz yeteri düzeyde olmadığını söyleyen Turvey, gelecekte astım hastalığının tamamen önlenebileceğini belirtti.

Yapılan araştırmalara göre, sezaryenle doğum yapmak ve bebeklerin emzirilmemesi, bebeklerde iyi bakteri oluşumunu engelliyor. Bunun yanı sıra, hamilelik döneminde ve yeni doğan bebeklerde antibiyotik kullanımı da, iyi bakterilerin ölmesine yol açıyor.

(Kaynak: BBC)