Bal karıncaları Avustralya’nın güney bölgesinde yaşar. Bal arıları gibi bal depolayan bal karıncaları, bu balı arıların aksine besin kaynağı olarak kullanır.
Bal karıncaları, depoladıkları balı aç kaldıkları zaman tüketebilirler. Aynı zamanda, aç kalan başka karıncalarla da paylaşabilirler. Bal karıncalarının oluşturduğu kolonilerde, bazı karıncalar işçi bazıları ise depo görevi yapar. İşçi karıncalar akasya ağaçlarından bal özü toplar.
Topladıkları bal özünü ise arılar gibi kovana götürmek yerine, depo görevi yapan karıncalara yedirirler. Böylece bal deposu görevi yapan karıncalar, az enerji harcadıklarından, az miktarda bal tüketirler. İşçi karıncalar ise ihtiyaçları oldukları zaman, bal deposu gören karıncaların depolarındaki baldan tüketir.
Karıncaların bal depolama ya da depodan bal yeme işlemi mide kapağı ile gerçekleşir. İleri ya da geri yönde hareket edebilen mide kapağı ile karıncalar bal depolayıp, depodan bal aktarabilir.
Avustralya’nın güneyinde yaşayan bal karıncaları, insanlar tarafından da geleneksel bir tatlı olarak tüketilir. Toprağın altında yaşayan ve bal deposu görevi yapan karıncalar, zor hareket ettiğinden, insanlar tarafından kolayca yakalanabilir. Ancak genellikle toprağın derinliklerinde saklanan karıncalar, güvenli bir yaşam sürer. Toprağın altındayken, yaptıkları yuvanın tavanına tutunan karıncalar, gerekmedikçe hareket etmez, böylece en az miktarda enerji harcamış olur.