Bebek

Banyodan Korkan Bebekler İçin Ne Yapılır?

Banyodan korkan bebekler için ne yapılır? Banyo yapmak istememek neyin belirtisi? Çocuklarda su korkusu neden oluyor? Tüm soruların cevapları yazımızda.

Banyo zamanı bazı çocuklar için rahatlatıcı olsa da, “banyo” kelimesini duyduklarında ters yönde koşan birçok çocuk var. Çocuklar birçok sebepten dolayı banyo yapmak istemez. Bebeğinizin banyo için kovalanması gerekiyorsa, istememesinin bir sebebi olmalı.

Pek çok aile çocuğunun banyo korkusunu yanlış yorumluyor. Uzmanlar banyodan korkan bebeklerin bu davranışını yönlendiren bir şey olduğunu düşünüyor. Peki nedir o sebepler? Bir şey yapıyorum ve banyo yapmak istemiyorum! Çocuklar böyle düşünüyor olabilir. Fakat sıklıkla gözden kaçan başka nedenler de var. İşte bunlardan birkaçı:

  • Geçiş / aktivite değişikliği ile zor zamanlar
  • Yatma zamanından korkma
  • Banyodaki böcek korkusu (küçük, mikroskobik, gizemli siyah noktalar bile)
  • Vücudunda su hissi ile ilgili duyusal sorunlar
  • Suyun sıcaklığıyla ilgili duyusal sorunlar
  • Banyoya dökülen suyun sesi ile ilgili duyusal sorunlar
  • Gözlerine sabun kaçma korkusu
  • Yüzlerine su gelmesine karşı isteksizlik
  • Küvette kayma korkusu
  • Kanalizasyona çekilme korkusu

Bunların dışında sebepler de olabilir. Önemli olan bebeğinizin bu korkusuyla yüzleşmek. Onunla mücadele etmek yerine korkusunun kaynağını bulun.

Çocuklarda su korkusu
Çocuklarda su korkusu

Çocuklarda Su Korkusu

Çocuğunuzu banyoya sokmak için duyusal aşırı yüklenmeden kaçının.

Ebeveynler, çocuklarının bazı duyusal sorunları olabileceğinin her zaman farkına varmazlar. Çocuğunuzun sese duyarlılığı varsa, onu banyoya götürmeden önce küveti doldurun. Güzel ve sessiz bir banyo, çocuğu sakinleştirir. Akan suyun gürültüsünden de korkmaz.

Bazı çocukların vücutlarında sıcaklık veya su hissi ile ilgili sorunları vardır. Bunun olası bir göstergesi, çocuğunuzun ayakta durması ve tüm banyo boyunca suda oturmayı reddetmesidir.

Bu hassasiyeti azaltmaya yardımcı olmak için, siz suyu doldururken çocuğunuzu küvete oturtun. Bu, küçük bedenlerini sararken ve gıdıklarken suya alışmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, sıcaklığa uyum sağlamalarına yardımcı olur. Ve su çok sıcak veya çok soğuk olursa ayarlamalar yapmanıza zaman tanır.

Gözüne sabun kaçmasından kaçının.

En yaygın banyo korkusu, kişinin gözlerine sabun kaçması korkusudur. Çocukların ağrı için iyi bir hafızası vardır. Banyo zamanından kaçınmak istemeleri için sadece bir kez gözüne sabun kaçması bile yeterli.

Sabunlu gözlerin yanı sıra, birçok çocuk yüzündeki suyu sevmez. Bu iki kabustan kaçınmak için önlem alın. Yüzüne su damlamasını önlemek için bir banyo siperi kullanın.

Ayrıca her zaman banyonun yanında kuru bir yıkama bezi bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bu bebeğinize güven aşılar. Çünkü bezi kullanarak yüzünü silersiniz. Küvetin üzerine yıldızlar veya bir oyuncak koyun. Böylece bebeğiniz saçları durulanırken yukarı baksın. Kafasına su dökmenize izin vermezse saçını ıslatmak için lif kullanın.

Banyo zamanını eğlence ile ilişkilendirmeye yardımcı olun.

Bu nokta apaçık. Ancak çocuklar eğleniyorsa, endişelerine odaklanma olasılıkları daha düşüktür. Banyo oyuncakları, banyo boyası veya boya kalemleri eklemek banyo zamanınızı eğlenceli bir oyun zamanına dönüştürebilir. Eğlenceli banyo zamanı oluşturun.

Çocuğunuzu çılgına çeviren o küçük siyah lekeleri gizleyin.

İnan bize, bu sandığından daha büyük bir sorun. Küçük çocuklar, onları yiyebilecek büyük, korkunç böcekler olarak gördükleri küçük siyah lekeler konusunda çok paranoyaklaşırlar.

Bu kulağa mantıksız gelse de, düzeltme oldukça kolay olabilir. Köpük banyosu. Muhtemelen analiz edilebilecek ve çocuğunuz için tehdit olarak kabul edilebilecek her şeyi tüketen ve gizleyen güzel bir beyaz baloncuklar denizi. Ayrıca çocuğunuzun banyosuna renk katabilirsiniz. Banyonuzu lekelemeyen ve güzel, renkli banyolar yapan banyo şampuanları kullanın.

Çocuğunuz hala içindeyken banyoyu boşaltmayın.

Çocuğunuz gürültüye duyarlıysa veya gerginse küvet boşalırken çıkan ses çocuğunuz için oldukça rahatsız edici olabilir. Suyla birlikte kendisinin de gideceğini düşünebilir.

Drenajı çekmeden çocuklarınızı banyodan çıkarın. Kuruduklarında, dikkatlerini dağıtırken veya banyodan çıkarken gideri çekebilirsiniz. Drenaj korkusu, büyük olasılıkla çocuk büyüdükçe doğal olarak ortadan kalkacaktır.

Banyo yapmak istememek neyin belirtisi?
Banyo yapmak istememek neyin belirtisi?

Bebeklerde Su Korkusu

Bebeğiniz banyoyu kesinlikle sever. Her gün küvete girip neşeyle su sıçratır ve oynar. Ve sonra bir gün, görünüşte hiçbir sebep yokken banyoyu reddeder. Banyo yapmak istememek mümkün. Bu mümkün.

Yıkanma (ablutofobi olarak adlandırılır) ve su korkusu, ortaya çıkan çok yaygın bir yürümeye başlayan çocuk fobisidir. Ve genellikle 1-2 yaşlarında ortaya çıkar. Bunun bir nedeni var. Banyo yapmak istememek neyin belirtisi? Bu hızlı beyin büyümesi yıllarında, küçük çocuklar çevrelerinde aşırı farkındalık gibi görünen bir şey geliştirirler. Beyinleri tam anlamıyla yeni bilgilerle aydınlanıyor.

Sonuç olarak, sifonlar, gök gürültüsü, doktorların tıbbi ekipmanı ve tüm suyu emen kanalizasyon gibi şeyler çocuğunuz için bunaltıcı olabilir. Ve bu sesler korkunç görünebilir.

Bu, üzerinde çalışılması zor bir davranış olsa da, banyo yapma korkusunu empati ve özenle tedavi etmek mümkün. Banyo zamanı korkuları haftalarca, hatta aylarca sürebilir. Ve birçok ebeveyn, ömür boyu sürecek bir kara korsanı yetiştirip yetiştirmediklerini merak eder.

Korkmayın: Bu da geçecek. Çocuğunuz büyük bir anksiyete bozukluğu yaşamıyor. Tekrar banyoyu sevecek. İşte bu dönemi pozitif bir şekilde nasıl yöneteceğiniz hakkında öneriler:

Bebeğinizin Fobisinin Arkasındaki Nedeni Ortaya Çıkarmaya Çalışın

Korkunun kaynağını belirlemek, sorunu çözmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, çocuğunuz siz küveti doldururken korkuyla tepki veriyorsa, sebep su akıntısı olabilir. Kanalizasyondan aşağı çekilme fobileri varsa, giderin fişini çekmeyi deneyi. Ve su kaybolduğunda bile lastik ördeklerinin banyoda nasıl kaldığını gözlemlemelerini sağlayın. Ya da sadece uykuya dalıncaya kadar banyoyu boşaltmayı bekleyin.

Lif Kullanın

Siz anlayamasanız da, çocuğunuzun hissettiği korku gerçektir. Bu yüzden onları küvete girmeye zorlamak istemezsiniz. Söz veriyoruz: Bu korku eninde sonunda geçecek. Ve çocuğunuz tekrar banyo yapmak isteyecek. O zamana kadar yüzlerini, ellerini ve bebek bezi bölgesini temizlemek için lif, ılık su ve biraz yumuşak sabun kullanabilirsiniz.

Her Gün Banyo Yaptırmaya Çalışmayın

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebekler söz konusu olduğunda, “… haftada birkaç kez banyo yapmak genellikle yeterlidir”. Çocuklarınız da yaşlandıkça paçayı sıyırmışsınızdır: Amerikan Dermatoloji Akademisi, 6 ila 11 yaş arası çocukların, özellikle kirli, terli olmadıkları veya gerektiren bir cilt rahatsızlığı olmadığı sürece, haftada sadece bir veya iki kez banyoya ihtiyaç duyduklarını önermektedir.

Kendiniz Küvete Girin

Çocuğunuza banyo zamanının gerçekten ne kadar eğlenceli olduğunu kendiniz banyo yaparak gösterin. Dr. William Sears’ın bu fikrine bayılıyoruz. Atlayın, oyuncaklarıyla oynayın, baloncuklar patlatın ve güzel vakit geçirin. Çocuğunuz size katılmak istiyorsa, onu kucağınızda tutarak güvende hissetmesini sağlayın. Sears ayrıca, “banyo zamanını yeniden eğlenceli olarak düşünmeye alışana kadar” gerçek yıkamayı sınırlandırmanızı önerir.

Köpük Banyosu, Oyuncaklar ve Diğer Cazibeler

Bebeği küvete geri çekmek için yeni oyuncaklar veya köpük kullanmayı deneyin. Veya eğlenceli ve kolay bilim etkinliklerini deneyin. Amaç, banyo zamanını gerçek bir zevk haline getirerek korkacak hiçbir şey olmadığını anlamalarına yardımcı olmaktır.

Banyodan korkan bebekler için bu yöntemleri deneyin. Yeniden banyoyu sevecek. Göreceksiniz.

Bir de bunlara bakın:

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir