Kategorisiz

Barbie Hakkında İlginç Gerçekler

Barbie Hakkında İlginç Gerçekler

9 Mart’ta 50. yaşını dolduracak olan Barbie’nin doğuşundan bugüne kadar yaşadığı değişimleri ve hakkında söylenenleri duyunca çok şaşıracaksınız. İşte güzel Barbie bebekler hakkında ilginç gerçekler:

• İlk Barbie bebek zebra desenli bir mayo giymiştir ve saçları atkuyruğu toplanmıştır. Hem sarışın hem de esmer olarak satışa çıkan bebek, ‘Genç Moda Mankeni’ olarak sunulmuştur. Giysileri Mattel’in moda tasarımcısı Charlotte Johnson tarafından tasarlanmıştır.
• İlk Barbie bebekler Japonya’da elle yapılmıştır, giysileri de Japonya’da evde çalışanlar tarafından elle dikilmiştir. Barbie üretimi, 1967’de Tayvan’a, 1987’de de Endonezya ve Çin’e taşınmıştır. Amerika’nın moda ikonlarından biri olan Barbie, ironik olarak Amerika’da hiç üretilmemiştir.
• Piyasaya çıkışı daha bir yıl olmadan 350 bin Barbie satılmış ve dört yıl sonra üretici firması Mattel’i ABD’nin en büyük 500 şirketi arasında konumlandırmayı başarmıştır.
• Kariyerine manken olarak başlayan Barbie, elli yıl boyunca yüzden fazla meslekle uğraşmıştır. Bazen paleantolog, bezen deniz piyadesi, bezen de aerobik hocası olmuştur. Barbie ayrıca, İtalyan, Parisli, İngiliz Kraliyet ailesi mensubu, Eskimo, Japon, Koreli, Jamaikalı ve Kızılderili olarak da üretilmiştir.
• 1974’te Times meydanının bir bölümünün ismi bir haftalığına ‘Barbie Bulvarı’ olarak değiştirilmiştir.
• 1985’te Andy Warhol tarafından Barbie’nin bir tablosu yapılmıştır.
• 1967 yılında rengi dolayısıyla Afro Amerikan sayılabilecek bir Barbie üretilmiştir.
• 1968’de Christie adında gerçek bir Afro Amerikan, 1980’de ise ilk Siyah ve Hispanik Barbie’ler piyasaya çıkmıştır.
• Barbie’nin görünümünde 50 yıl boyunca bolca değişiklik olmuştur. Aradan yıllar geçmesine rağmen, Barbie sürekli daha genç ve masum görünüşlü olmayı başarmıştır. 1976’da yılında Barbie’nin yüzüne kocaman bir gülümseme eklenirken, 2000’lere doğru beli incelmiş, göğüs ve kalça çevresi küçülmüştür.
• 1992’de Mattel, konuşan Barbie’yi üretmiştir. ‘Ne zaman yeterli giysimiz olacak?’, ‘Alışveriş yapmayı seviyorum’, ‘Haydi pizza partisi yapalım’ gibi cümleler kurabilen Barbie’ler ortaya çıkmıştır. Dünya çapında satışa sunulan Barbie bebekler 270 cümle söyleyebilmiştir. Bu yüzden de aynı şeyi söyleyen iki Barbie’ye rastlamakta zorluk yaşanmıştır.
• Barbie’nin vücut ölçüleri en çok eleştiri alan kısmı olmuştur. Barbie’nin gerçekçi olmayan bir vücut imajı yarattığı ve genç kızları anoreksik olmaya özendirdiği söylenmiştir. İngiltere Kültür Bakanı Barbara Follett bile Barbie’nin toplum üzerindeki etkisini itiraf ederek; ‘Maalesef yeni yetişen kızlar sadece ünlü olmayı, halk ağzıyla söylersek Barbie Bebek olmayı düşlüyor.’ ifadesini kullanmıştır.
• 1995 yılında bir yeme-içme dergisi, eğer yaşasaydı Barbie’nin 2 metre 19 cm. uzunluğunda ve 45 kg. ağırlığında olacağını, vücut ölçülerinin de bu durumda 96-45-86 olacağını açıklamıştır.
• Avustralyalı psikolog Dr. Michael Carr-Gregg, Barbie’nin bacaklarının, kollarından %50 oranında daha uzun olduğunu hesaplamıştır ki, normal insanlarda bu oran %20’dir. Bu da Barbie’nin yürüyemeyeceği anlamına gelir. Bununla birlikte Barbie’nin ayakları o kadar küçüktür ki, gerçekte bu ayaklarla ayakta durması olanaksızdır. Ortalama bir kadının Barbie gibi görünebilmesi için belinin 15 cm. daha ince; göğüs ölçülerinin 12 cm. daha büyük; boyunun 60, boynunun da 7,5 cm. daha uzun olması gerekir.
• 1997 yılında Mattell, pembe bir tekerlekli sandalyede oturan ‘Share a Smile Becky’ modelini piyasaya sürünce, Tacoma’da yaşayan omurilik felçli Kjersti Johnson, Barbie’nin 100 dolar değerindeki evinin asansörüne sığmadığını belirtmiştir ve Mattel de bunun üzerine evi tekrar tasarlayacaklarını duyurmuştur.
• 2000 yılında medyada Barbie bebeklerin yapımında kullanılan ‘sert vinil’in içerdiği toksik kimyasalların çocuklara zarar verecekleri hakkında haberler yayınlanmıştır. Ancak bu iddialar Barbie’nin vücudunun sert vinilden değil, ABS plastikten, kafasının ise yumuşak PVC’den üretildiği gerekçesiyle teknik ekipler tarafından yalanlanmıştır.
• 1997’de Aqua grubunun ‘Barbie Girl’ şarkısında geçen, ‘You can brush my hair / Undress me everywhere’ (Saçlarımı tarayabilir / Her yerde üzerimi çıkarabilirsin) sözlerinin üzerine Mattel, firmayı aşağıladığı gerekçesiyle gruba dava açmıştır. Ancak şarkı sözlerinin parodi olarak nitelendirilebileceği gerekçesiyle, 2002 yılında davayı kaybetmiştir.
• Dekolte kıyafetleri gerekçesiyle Suudi Arabistan’da Barbie yasaklanmıştır. İran’da ise altı yıl boyunca yasaklanan Barbie bebekler için polise toplama talimatı verilmiş ancak sonuç başarısız olmuştur.
• Barbie’nin üretici firmasında halen 50 modacı, 12 kuaför çalışmaktadır. Şirkette, başında bir psikoloğun bulunduğu 30 kişilik bir ekip, her yıl çocukların tercihlerini saptamak için testler yapıyorlar. Bu amaçla yılda yaklaşık 100 bin çocukla mülakatlar yapılıyor. Satılan Barbie’lerin her yıl yaklaşık yüzde 90’ını yeni modeller oluşturuyor. Barbie’ye elbise tasarlayan ünlü markalar arasında Armani, Givenchy, Calvin Klein, Donna Karan, Dior, Versace ve Vivienne Westwood da yer alıyor.
• Üretici firmanın kazancı ise, yılda 3 milyar doları buluyor. Bu miktarın yaklaşık yarısını isim ve lisans gelirleri oluşturuyor. • Bettina Dorfman adındaki Alman bir bayan, en eski olanlar dahil, 6000’den fazla Barbie bebeğin sahibidir. Üstelik bu bayan dünyadaki en büyük koleksiyonculardan bir tanesidir. • Ünlü bir otomobil markası Barbie’nin doğum günü için özel olarak bir araç tasarlamıştır. Barbie için üretilen şov amaçlı üretilen özel versiyonu, hem parıltılı hem modern bir görünüm sunan pembe gövde rengi, jant kapakları, dış cam pervazlarında ve anteninde kullanılan kristallerle sıra dışı bir görünüm sergiliyor. Markanın tasarım direktörü Roberto Giolito ve oyuncak üreticisi Mattel işbirliğiyle geliştirilen ve kutlamaların ardından Barbie’ye hediye edilen araç Barbie doğum günü hediyesi olarak da alıcılarına mesaj gönderdi. İşte bu özel aracın bir fotoğrafı!

2 Yorum

2 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir