Başbakan
Başbakan Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilir ve yönetme yetkisini milletten alır. Başbakan yapmış olduğu çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirir ve onların görüş ve önerilerini dikkate alır. Başbakan’ın kamuoyu ile iletişimini sağlamak üzere BİMER yani Başbakanlık İletişim Merkezi oluşturulmuştur. ALO 150 hattı üzerinden, vatandaşlar görüş, öneri, talep ve şikayetlerini iletebilmektedir.
- Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından milletvekilleri arasından seçilerek, görevlendirilir.
- Başbakan da bakanları, seçimleri kazanan partinin milletvekilleri veya milletvekilliği yeterliliğine sahip olan kişiler arasından seçer.
- Bakanlar Kurulu oluşturulduktan sonra, hükümet programı okunarak, TBMM’nde güvenoyuna sunulur.
- TBMM’nden güvenoyu alan hükümet, resmen kurulmuş olur ve ülkeyi yönetmeye başlar.
Bu süreçlerin sonunda, tüm Bakanların başı olan Başbakan, Bakanların görevlerini Anayasa ve yasalara uygun şekilde yerine getirmelerini sağlar.
Bakanlar Kurulu
Bakanlar Kurulu toplm 26 üyeden meydana gelir. Bu üyeler; Başbakan, 4 Başbakan Yardımcısı ve 21 Bakan’dır. Kararlar oybirliği ile alınır.Bakanlar Kurulu’nın görevi hükümetin programını yürütmektir. Her Bakanlık’ın başında bir Bakan görev alır ve bu Bakan, başında bulunduğu Bakanlık’ın adıyla anılır.
Adalet Bakanlığı: Ülkedeki bağımsız mahkemeler aracılığıyla adaleti yerine getirmekle sorumludur.
Dışişleri Bakanlığı: Ülkenin dış politikasından sorumludur. Türkiye Cumhuriyeti’nin yabancı ülkeler ve kuruluşlarla ilişkilerini yürütür.
İçişleri Bakanlığı: Vatandaşlık işlerini yürütür. Ülkenin iç güvenliğinden sorumludur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı: Kültürel ve turistik değerlerin korunması, yaşatılması ve kültürel faaliyetlerin çoğaltılmasından sorumludur.
Milli Eğitim Bakanlığı: Eğitim öğretim işlerini yürütür.
Sağlık Bakanlığı: Sağlık hizmetlerini yürütür.