Çocuk Bilim

Basketbol Tarihçesi

Basketbol tarihçesi, 1891 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinde çalışan bir beden eğitimi öğretmeni ile başladı. Atletler ve beyzbol takımında yer alan oyunculara kış antrenmanı yaptırabilmek için sepetler ile birlikte oynanan bir oyun geliştiren beden eğitimi öğretmeni sayesinde, basketbolun ilk macerası başladı.

Basketbolun Tarihçesi

Basketbolun Tarihçesi

Basketbol ilk olarak, 20 dakikalık üçer devre şeklinde oynanmış ve mücadele 7 kişilik takımlar ile yapılmıştır. Oyundaki hedef, topu sepetin içinden geçirmek olduğu için, beden eğitimi öğretmeni bu oyuna, sepet topu ya da basketball adını vermiştir.

Basketbol, ilk oynanmaya başladığı tarihten itibaren, hem genç sporcular hem de okullar arasında hızla yaygınlaşmıştır. Üniversiteler başta olmak üzere birçok kurumda basketbol sürekli oynanan bir oyun haline gelmiştir.

Basketbol’un Dünyaya Yayılışı

Amerika’nın en popüler spor türü olan basketbol, 1891 yılında başlayan macerasının ardından, günümüzde de en sevilen ve en çok ilgi gösterilen takım oyunları arasında yer almaktadır. Amerika’da başlayan basketbol, 2 yıl sonra, yani 1893’te Avrupa’ya gelmiş ve ilk olarak Fransa’nın Paris kentinde oynanmıştır.

Amerikalılar için Basketbolun Önemi

Basketbol tarihçesi, çok eski olmamakla birlikte, çok hızlı yayılmıştır. Amerikalıların milli spor olarak benimsedikleri basketbol, 20.yüzyılın başında Amerika’da çok popüler hale gelmiş ve dünyaya da aynı hızla yayılmıştır. Avrupa Basketbol Şampiyonası 1935 yılında başlamıştır ve günümüzde en önemli basketbol turnuvalarından biri olarak gösterilmektedir. Olimpiyat Oyunları’na ise 1936’da basketbolun dahil edilmesi, oldukça önemlidir.

Basketbol, gerek Amerika gerekse Avrupa ülkelerinde sevilen ve popülerliğini koruyan bir takım oyunu olmayı sürdürmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaca ünlü NBA ve WNBA ligleri, her yıl milyonlarca kişi tarafından izlenmektedir. Basketbol tarihçesi, Amerika’da başladığı gibi, basketbolun en fazla popüler olduğu ülke günümüzde de Amerika’dır.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir