Bayramda, Çocukların Şeker Tüketimine Dikkat Edin

Şeker Bayramı yaklaşırken, uzmanlar çocukların bayramda aşırı çikolata ve şeker tüketmesinin zararlarına dikkat çekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Okutan, aşırı şeker tüketiminin çocuklar üzerindeki olumsuz sonuçları hakkında bilgi verdi.

Fazla şeker tüketimi sindirim sistemi, beslenme alışkanlıkları ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı gibi, alerjik reaksiyonlara da neden olabiliyor. Bu nedenle, çocukların aşırı şeker tüketmesinin önüne geçmek önem taşıdığı gibi, şeker tüketiminin yemeklerden sonra olmasına ve çocukların diş fırçalama alışkanlıklarını korumalarına da dikkat etmek gerekiyor.

Yaz Aylarında Aşırı Şeker Tüketimi İshale Neden Olabiliyor

Çocukların şeker tüketiminde aşırıya kaçmaları, günlük beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyerek, bulantı, kusma ve ishal gibi sorunlara yol açabiliyor. Karın ağrısı ile başlayan belirtiler, kusma ya da ishal ile sonuçlanabildiği gibi, bayramda çocukların keyifsiz ve halsiz olmasına da yol açabiliyor.

Çocukların fazla şeker tüketmesi, dengeli beslenmelerini de engellediği gibi, sağlıklı yiyecekleri tüketmelerini engelliyor. Çocukların tok hissetmesini sağlayan fazla şeker, vücut direncini düşürdüğü gibi, iştah kaybına da neden oluyor.

Şeker ve Çikolatalar Öğleden Sonra Tüketilmeli

Sabah kahvaltısından önce ya da hemen sonra şeker tüketmek doğru olmadığı gibi, bu durum çocuklarda iştah kaybına yol açabiliyor. Enerji tüketiminin en fazla olduğu öğle saatlerinden sonra çocukların şekerleme tüketmesine izin verilebileceği gibi, 5 yaşından büyük çocuklarla konuşarak, şekerleri birden tüketmemesi gerektiğinin anlatılması gerekiyor.

Şeker ve Çikolata Tüketimi Alerjik Reaksiyonlara Yol Açabiliyor

Renklendirici, katkı ürünleri ya da boya maddeleri, çocuklarda alerjik reaksiyonların görülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle kalitesinden emin olunmayan şeker ve çikolataları çocuklara vermemek gerektiği gibi, aşırı tüketimi önlemek için de önlem almak gerekiyor.

Bebek ve Küçük Çocuklar için Kolonya Kullanımından Kaçınılmalı

Bayramda, misafirlere sıklıkla sunulan kolonya, çocuklarda cilt tahrişine yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, bebeklerin her şeyin tadına bakmak istemeleri, kolonyayı içmeye çalışmalarına da neden olduğundan, çocuklara kolonya sürmekten ve kolonyaları çocukların ulaşabileceği alanlardan uzak tutmak gerekiyor.

Keyifli bir bayram geçirebilmek için çocukların aşırı şeker tüketimine karşı önlem alınması önem taşıyor.