Bebeğe mama verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebek beslenmesinde öncelik anne sütünde olmalıdır, ikinci sırada ise mama gelir.
0-6 aylık dönemde bebek 3 saat arayla beslenmelidir. Ancak anne sütü ile beslenme sağlanıyorsa bebek her istediğinde emzirilmelidir. 6-12 aylık dönemde de bebek her istediğinde emzirilmeli, emzirmenin yanında yeterli miktarda tamamlayıcı besinlerden verilmelidir. Eğer bebek anne sütü alıyorsa günde 3 kez, anne sütü almıyorsa günde 6 kez ek gıda verilmelidir.
Bebeğe Mama Verirken Dikkat Edilecek Noktalar
Mamayı hazırlamadan önce, eller yıkanmalıdır. Mama, kutusunda belirtilen su-mama oranına uygun olarak hazırlanmalıdır. Mamanın suyunun az olması kabızlık ve sıvı kaybına neden olur. Çok fazla su ise bebeğin yetersiz beslenmesine ve kilo almamasına yol açar.
Her beslenmede bebeğin yiyeceği kadar mama hazırlanmalıdır. İlk altı ayda mamayı hazırlamak için kaynatıp soğutulan ılık içme suyu kullanılmalıdır. Tekrar tekrar kaynatılan sularda sodyum düzeyinin yükselebileceği unutulmamalıdır. Mama soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Isı kontrolü el bileğinin iç yüzüne bir iki damla mama damlatılarak yapılır. Bileği yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır.
Mama ile besleme kaşıkla yapılmalıdır. Zorunlu durumlarda bebeklerde biberon kullanılabilir ama biberonun temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Biberon deliğinin uygun boyutta olduğu kontrol edilmelidir. Biberon ters çevrildiğinde önce ip gibi ardından damla damla süt akışı olması gerekir.
Biberon kullanırken bebeğin beslenme pozisyonuna dikkat edilmelidir. Bebek sırtüstü düz yatar pozisyondayken biberon vermek, mamanın akciğerlere kaçmasına neden olabileceği için hatalıdır. Bebek anne kucağında, dik pozisyonda, başı annenin koluyla desteklenir şekilde tutulmalıdır. Bebeğin hava yutmaması için biberonun dik tutulması ve lastik memenin sütle dolu olması gerekir.
Bir öğünün süresi 5-30 dakika arasında değişebilir. Emzirmede olduğu gibi, küçük bebekler biberonla beslenirken yorulabilirler ve arada dinlenmeleri gerekir ama öğün süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Hazırlanan mama bebeğin ağzıyla temas ettiyse yarım saatte bozulur. Bu nedenle artan kısmı dökülmelidir. Aksi takdirde mama 4-6 saat bozulmadan kalabilir.
Öğün sonrasında bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Altı aydan önce karışık beslenen (anne sütüne ek olarak mama ile beslenen) bebeklerde biberon kullanımından olabildiğince kaçınılmalıdır. Biberona alışan bebekler anne memesini emmekte güçlük çekebilirler. Bu durumda kap veya kaşık kullanılmalıdır. Bebek yarı oturur pozisyona getirilir ve kap dudaklarına yaklaştırılır, bebeğin dudaklarına değecek şekilde hafifçe eğilir. Kabın bebeğin alt dudaklarına dayanması ve kenarlarının, üst dudağın dış yan kısımlarına değmesi gerekir. Çok küçük bebekler dilleri ile sütü alırlar. Daha büyük bebekler sütü emer gibi çekerler ve bir miktarını da dökerler. Ucu küçük huni şeklinde olan özel kaplar da vardır ve tercih edilmelidir. Hiçbir zaman süt bebeğin ağzına dökülmemelidir.
Yeni doğan bebeğin mide kapasitesi 5-7 ml kadardır. Bebeğe fazla miktarda besin verilmemelidir. Tarihi geçmiş bebek mamaları kullanılmamalıdır. Biberonlar, emzikleri, kapakları ve halkaları ilk kullanımdan önce tüm parçaları tamamıyla su içerisinde kalabilecek şekilde yeteri kadar büyük bir kapta 5 dakika kaynatılmalıdır. Parçaları temiz bir maşa kullanılarak sudan çıkarılmalıdır. Biberon ve emzik fırçaları temizlemeye yardımcı araçlardır. Her kullanımdan sonra biberon su ve deterjanla yıkanmalıdır. Bu amaçla bulaşık makinesi de kullanılabilir.