Bebeği sütten kesme dönemi hem anne için hem de bebek için oldukça zor bir süreçtir. Annenin sütüne ve bebeğin gelişimine bağlı olarak sütten kesilme genellikle 10-24 ay içerisinde yapılır.
Bebeği memeden kesmek anne psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin ise huysuz davranmasına, ağlamasına ve yemek yemeyi reddetmesine ortam hazırlayabilir. Sütten kesme sürecinin doğru bir şekilde gelişmesi için, annenin bu döneme hazırlık yapması ve kararlı olması önemlidir.
- Kendinizi ve Bebeğinizi Hazırlayın
Bebeği ani bir şekilde sütten kesmek doğru değildir. Bu nedenle, bebeği memeden kesme süreci birkaç aya yayılmalıdır. Bebeğin ihtiyaçları, gelişimi, beslenme şekli ve annenin fizyolojik ve psikolojik durumu doğrultusunda, sütten kesme sürecinin başlatılması önemlidir.
Bebeğin bu süreçte huysuz davranması, annenin kendini suçlu hissetmesi gibi durumlara karşı da önlem alınmalıdır. Annenin kararlı olması şarttır. Sütten kesilen bebeği, bir süre sonra yeniden emzirmeye başlamak, bebeğin hem gelişimini hem de psikolojisini olumsuz etkileyebilir.
- Bebeğiniz için Doğru Zamanı Seçin
Memeden kesme sürecinde, bebeğin stresli bir durumda olmamasına dikkat edilmelidir. Diş çıkarma, bakıcı değiştirme, farklı bir yerde yaşamaya başlama, aile üyelerinden birinden uzak kalma gibi dönemlerde bebeği memeden kesme süreci sorun yaratabilir. Bebeğin stresli olduğu dönemde onu memeden kesmeye çalışmak, psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine yol açabilir.
- Sabırlı Davranın
Doğduğu andan itibaren meme emen bebek, emmeyi bırakma sürecinde zorluklar yaşayabilir. Annenin tenine ve kokusuna alışmış olması bebeğin kendini güvende ve rahat hissetmesini sağlar. Bu durumun değişmesi bebeği huzursuz edeceğinden, memeden kesme dönemindeki geçişlere dikkat edilmesi önemlidir.
- Sütten Kesme Sürecini Zamanı Yayın
Bebeğin aniden sütten kesilmesi doğru olmadığı gibi, bu sürecin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi de bebeği olumsuz etkiler. 3-6 hafta arasında, bebeği sütten kesmek, bebeğin yaşayacağı stresi önemli ölçüde azaltır. Giderek daha az ve seyrek emzirmek bu süreçte önemli olduğu gibi, süt miktarını ya da sıklığını yavaş yavaş azaltmak gerektiği unutulmamalıdır.
- Kararlı Olun
Memeden kesilme aşamasında kararlı olmanız şarttır. Bebeğiniz stresli ya da mutsuz görünürken, onu emzirmemek sizi duygusal açıdan zorlayabilir. Ancak memeden kesilen bebeği yeniden emzirmek, hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, sütten kesme döneminde kararlı olmanız şarttır.
- Alternatifler Üretin
Bebeğinizin beslenmesinde herhangi bir sorun yaşamamak için, verdiğiniz ek gıdalara ekstra özen göstermeniz önemlidir. Bebeğe inek sütü veriyorsanız, sütü sevmesini sağlayacak alternatifler geliştirebilirsiniz. Örneğin eğlenceli bir biberon ya da bardakla, bebeğin inek süt içerken eğlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bir yaşına kadar, anne sütünü kendi kendine bırakmayan bebekleri sütten keserken hassas davranmak oldukça önemlidir. Bebeğin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi, anne ile olan duygusal bağının zayıflamaması ve sağlıksal açıdan sorun yaşamaması için, hem annenin hem de babanın memeden kesme döneminde dikkatli olması şarttır.