Bebeğin ateşi yükseldi mi? Bunu anlayabilmek için evde ölçüm yapmanı gerekebilir. Peki bebeğinizin ateşini nasıl ölçebilirsiniz?
Bebeğin ateşi ölçümü amacı ile civalı termometrelerin kullanılması uygulamadan kaldırılmıştır. Cıvanın toksik buharının solunması ya da deriden direkt temasla emilme riski gibi zararlı etkileri bulunmaktadır.
Vücut sıcaklığı; ölçen kişiye, ölçüm yapılan saate, ölçümün yapıldığı vücut bölgesine, ölçüm tekniğine, termometrenin türüne, ölçümün yapıldığı ortama, ölçüm öncesi fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişebilir. Vücut ısısı, gün içerisinde değişim göstermektedir. Normal ısı koltuk altından 36,4°C – 36,7°C, ağızdan ölçülen ısı ise 36,6°C- 37° C’dir. Vücut ısısı büyüklerde koltuk altı ve dil altından, bebeklerde makattan veya koltuk altından ölçülebilir. Makattan ve dil altından ateş ölçümlerinde ısı, koltuk altı ısısından bir derece yüksektir.
Ağızdan Ateş Ölçümü:
Genellikle 5 yaş ve üzerindeki çocuklarda kullanılan, kolay uygulanabilen bir yoldur. Termometrenin ağız içinde tutulması gerektiğinden 5 yaşından küçüklerde bu ölçüm tekniğinin kullanılması zordur. Alınan derece koltuk altına göre 0,5°C daha yüksektir.
Koltuk Altından Ateş Ölçümü:
Koltuk altı ölçümün herhangi bir sakıncası yoktur. Yenidoğan dönemi de dâhil olmak üzere tüm yaş gruplarında kullanılır. Aksiller yolla ölçülen vücut sıcaklığı değeri oral ve rektal yola göre daha düşüktür. Çocuklarda aksiller vücut ısısının 37,5 °C üzerinde olması ateş olarak kabul edilir.
Kulaktan Ateş Ölçümü
Kulaktan infrared (kızılötesi) ışınları yoluyla elektronik ölçüm yapılmaktadır. Altı aylıktan küçük bebeklerde kullanımı zordur. Kulaktan ölçülen 38 C’nin üstündeki değerler ateş olarak kabul edilir.
Alından Ateş Ölçme
Alından temas etmeden (uzaktan) laser teknolojisi ile ölçen termometre ile 2-3 saniyede ateş ölçülür.
Plastik Şerit Termometre
Plastik şerit termometreler, ısıyla değişen duyarlı sıvı kristaller içermektedir. Bu termometreler alına yapıştırılır, vücut sıcaklığı bir dakika sonra renk değişikliği skalasından okunur. Çocuğun ateşi, 39°C üstüne çıkıyorsa; yüksek ateş havaleye sebep olabileceğinden vakit geçirmeden doktora götürülmelidir.