Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Aç bebekler kendilerini nasıl belli eder? Yeni doğmuş bebeklerin aç olup olmadığını, karnının doyup doymadığını anlamak oldukça güçtür. Bebeğin doyduğunu anlayabilmek için hareketlerine dikkat etmelisiniz.
Yenidoğan bebeğin doyduğunu anlamak için çeşitli yöntemler vardır. Bebeğin hareketlerini takip ederek bebeğin doyup doymadığını anlayabilirsiniz. Bebeklerin yaptığı bazı hareketler doyup doymadıklarını anlamanın en kolay yoludur.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?
Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusuna geçmeden önce bebeğin aç olup olmadığına bakmak gerekir.
- Bebek gözlerini kısarak bakıyorsa aç olabilir.
- Ellerini ağzına götürüyorsa aç olabilir.
- Ağzıyla sürekli emme hareketi yapıyorsa aç olabilir.
- Yanağına dokunduğunuzda ağzını elinize götürüyorsa aç olabilir.
- Kucağınıza alınca ağzını göğüse doğru götürüyorsa aç olabilir.
- Elleri yumruk şeklinde sıkılıysa aç olabilir.
Tok Bebek Nasıl Anlaşılır?
- Bebeğiniz yumruklarını açıyorsa, ellerini serbest bırakıyorsa tok demektir.
- Tok olan bebeğin bedeni rahatlamıştır. Kendisini rahat bırakır.
- Tok olan bebek hıçkırabilir. Ama hıçkırsa bile sakindir, asabi değildir.
- Ağzından az miktarda süt ya da mama gelen bebek toktur.
- Karnı doyan bebek rahatça uykuya dalabilir.
- Karnı doyan bebek huzurludur.
Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusunun birden çok sevabı var. Bu cevaplar bebeklerin beslenme dönemlerine göre değişiklik gösterir.
Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
Bu dönemde bebeğin aç olup olmadığını kontrol etmenin en doğru yolu, bezini kontrol etmektir. Bebeğiniz günde 3-4 kez bezini idrarla kirletiyor ve biraz kıvamlı ve sarımsı olacak şekilde günde 3-4 kez kakasını yapıyor ise doyduğuna emin olabilirsiniz.
Bebek, 6 aylık olana dek her ay ortalama 600 gram almalıdır. Bunu doktor kontrolünde öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğinizin kilo alımında bir sorun yoksa, sütünüz bebeğinize yetiyordur. Aksi durumda doktorunuza danışarak ek besin vermeniz gerekebilir.
Bebeğinizin sürekli olarak uyuması, her zaman tok ve rahat olduğu anlamına gelmez. Bebeğin yorgun hissetmesi de uyumasına sebep olabilir. Anne sütünün yetersiz kalması, bebeğin kan şekerinin düşürür ve bu da bebeğin sürekli uyumasına neden olur. Bebeğin açlığını ağlayarak ifade edemediği böyle durumlarda, başka yöntemlere başvurmak gerekir. Bebeğinizin kilosunu, çiş ve kaka yapma sıklığını kontrol etmeniz size en doğru sonucu verecektir.
Bebeğiniz çok yemesine rağmen bir türlü doymuyorsa obur olabilir. Doymadığını düşünmek yerine yemek yemeyi sevdiğini düşünebilirsiniz. Gelişiminde bir sıra dışılık yoksa zaten doktorunuz da size obur bir bebeğiniz olduğunu söyleyecektir.
Ek Gıdaya Geçen Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
Ek gıdayla geçişle birlikte bebeğin doyduğu nasıl anlaşılabilir? Ek gıdaya geçmekle bebek beslenmesinde çeşitli değişiklikler olur. Öncelikle artık daha fazla besin seçeneği söz konusudur. Fakat bu konuda aceleci olmama gerekir. Bebeğin doyması da tam olarak buna bağlıdır. Henüz ek gıdaya geçmeye hazır olmayan bebeklerde sorun yaşanabilir. Bunun için ek gıday geçişte dikkatli olmaki bebeğin ihtiyaçlarını iyi gözlemlemek gerekir.
Ek gıdaya geçiş sürecini sorunsuz atlattıysanız bebeğin doyduğunu anlama konusuna geçebiliriz. Bu süreçte bebeğin doyduğunu verdiği çeşitli sinyallerle anlamak mümkün. Peki nasıl?
- Bebeğiniz mama sandalyesinde geriye doğru gider.
- Kaşığı uzattığınızda kafasını ısrarla başka yöne çevirir.
- Kaşığı uzattığınızda ağzını açmaz.
- Yemeğe ilgisi azalır, yemeğiyle oynamaya başlar.
Bebeğiniz henüz lokmasını bitirmediyse de bu tepkileri verebilir. Onun için lokmasını çiğnemesi için yeterli zamanı tanımanız lazım. Lokmaları peş peşe sıralamamalısınız.
1 Aylık Bebeğin Kilo Aldığını Nasıl Anlarız?
Bebekler bir ayda en az 500 gram almalıdır. Bebeğinizin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini anlayabilmek için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelisiniz. Doktor kontrolünde bebeğiniz tartılır ve aylık gelişim bilgileri kaydedilir.
Fakat evde siz de bebeğinizin kilo alıp almadığını bilebilirsiniz. Öncelikle tartıya yalnız çıkın ve kilonuzu not edin. Ardından tartıya bebeğinizle çıkın ve çıkan sonucu kendi kilonuzla kıyaslayın. Böylece bebeğinizin kilo alıp almadığını anlayabilirsiniz. Fakat elbette bu yaklaşık bir sonuç verir. Hassas ölçüm için doktora anışmak gerekir.
Kilo kontrolü bebeğinizin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini de belirtir. Dr. Ela Tahmaz, anne-babalara, bebeklikte sağlıklı gelişime dair şu bilgileri veriyor.
Bebeğin anne karnında büyümesi, organların oluştuğu ilk üç ayda özellikle önem taşıyor. Bu dönemde annenin beslenmesi, aldığı ilaçlar ve çevresel etkenler büyümeyi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Büyüme takibinde bebekte en sık bakılan üç parametreyi; tartı, boy ve baş çevresi ölçüsü olarak sıralayan Dr. Ela Tahmaz, anne karnındaki büyüme geriliklerinde öncelikle sorunun tespit edildiğini ve sonrasında nedene yönelik tedavi yapıldığını ifade ediyor.
“Doğumla birlikte bebeğin tartısı (kilosu), boyu ve baş çevresi mutlaka ölçülür” diyen Dr. Tahmaz, özellikle baş çevresindeki büyümenin yaşamın ilk üç yılında sağlıklı büyüme kriterleri arasında ilk dikkat edilen unsurlardan biri olduğunu vurguluyor. Bebeklerin büyümesinin ayda bir izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Tahmaz, “Normal şartlarda yaş, kilo, boy ve baş çevresinin birbirine paralel olarak gelişmesi beklenirken, aksi bir durum bir sorunun varlığını gösterebiliyor” diyor.
Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusu beraberinde bebek beslenmesinin önemini de getirir.
Bebek Beslenmesine Dikkat Edilmeli
İlk iki yılda çocuğun beslenmesinin büyümesi açısından önem taşıdığının altını çizen Dr. Tahmaz, “çocuğun herhangi bir beslenme sorunu yaşaması onun nihai boyuna ulaşmasına ve sağlığına etki edebilir” diyor. “Ailelerin en büyük sorunu, yaşları iki ila beş arasında olan çocukların iştahsızlıktan dolayı kilo alamamaları oluyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, bu dönemde çocuğun isteklerini de göz önünde bulundurarak ona göre bir beslenme düzeni oluşturmak gerektiğini ifade ediyor.
- Çocuk hekiminizden çocuğunuzun büyümesi ile ilgili bilgi vermesini isteyin.
- Çocukların büyüme sürecinde bir sorun gözlüyorsanız, bunun nedenlerini ve çözümlerini hekiminizle tartışın.
- Normalin çok geniş bir dağılımı olduğu unutulmadan, çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Ama belirgin farklar varsa hekiminize danışmaktan çekinmeyin.
Bebeğin doyduğu bu gibi sonuçlara bakılarak anlaşılabilir. Tüm bebeklere sağlıklı ve uzun bir ömür diliyoruz.